Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

Наскоро инсталирах операционна система LinuxMint 13 в компютъра на познат. Идеята бе да разширя техническата му култура. В краткото въведение стигнахме да плейър VLC и прекрасната му възможност, да възпроизвежда клипове от YouTube без натрисане на досадни реклами.

реклама

За редовните читатели на блога ми напомням тема "Най-удобният начин за гледане на YouTube". По описания начин в споменатата тема аз опитах да отворя клип от тубата, но VLC изплю грешка. Повторен опит ме увери, че има нещо гнило в Дания. Прибрах се вкъщи и повторих опита. Всичко бе ОК, само че в VLC 2.0.8 Twoflower.

LinuxMint 13 е дериват на Ubuntu 12.04, съответно версия VLC 2.1.5 Rincewind. При опит да заредим ресурс на YouTube получаваме палка в колелото.

зареждане на линк

грешка

Your input can't be opened:
VLC is unable to open the MRL 'https://www.youtube.com/watch?v=DKYyYGf4l8Y'. Check the log for details.


В търсене на лог-файлове не намерих такива в:
  • /var/log/vlc
  • ~/.vlc
  • /etc/vlc

Всъщност предположих наличие на подобни каталози, но такива няма в Ubuntu 12.04. По време на инсталацията си VLC създава каталози в:
  • /usr/lib/vlc/
  • /usr/lib/vlc/
  • /usr/share/vlc/

но там няма и намек от лог-файлове. В настройките на VLC има път:
Tools -> Preferences -> Show settings "ALL" -> Advanced -> Logging

към интерфейс, в когото може да укажете място за създаване на лог-файл.

лог-файл

Това нещо при мен не работи. Не създава каталог, не пише лог-файл и го зарязах с мисъл, че няма права за писане в $USER-каталог.

Внимателен преглед на главното меню ни отвежда по път:
Tools -> Messages

Долу в изплувалия прозорец има селектор Verbosity, когото превключваме в позиция 2 (debug), след което затваряме.

Пробваме отново линка на YouTube. Съответно получаваме логичния отказ, но този път можем да прочетем за какво точно негодува VLC

съобщения

Това е лог-файлът на VLC и според мен се намира в паметта на компютъра. Може да се съхрани на твърдия диск, като текстови файл и това подлага на съмнение горната мисъл, че няма права за писане. От извода, става ясно, че няма TLS клиент.

YouTube ползва схема https://. С думи прости сертификат за шифрована връзка с цел усилена безопасност клиент-сървър. На първо мислене идва да се опита по дървения начин, като преминем към лаконична схема и изтървем s. Просто го премахваме от копирания линк и пробваме.

хак

Работи! Но, работи като жена. Не пуска всеки път. Кога от раз, кога след пореден опит и един хей знае каква е причината.

хищника

Издразнен от този каприз аз обърнах хастара на Google. Така и не попаднах на смислен отговор относно TLS клиент за VLC. Къде ли не човърках, къде ли не бъзиках и не и не. При пореден опит стартирах Movie Player (Totem Movie Player 3.0.1) вместо VLC и реших да видя как той ще реагира. И о чудеса, работи без всякакви клизми. Копирате линка от тубата и го пускате в Movie -> Open Location...

Дори не се налага да го пускате, той се самокопира от буфера за обмен. Умно!

Rambo

Rambo

Rambo V. Фаворит ми е този филм, всичко на кайма. Обаче, часовникът му! На първия пик отчита 11:05, докато на втория - 15:43. Да речем интервал от 4 часа и 27 минути, а в филма въпросния клип е едва 6 минути. Голям кеф щеше да е, ако битката течеше според интервала!


до нови срещи   ^.^
02.08.2014 profruit 

0 Response to "Най-удобният начин за гледане на YouTube не е VLC"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога