Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Наскоро инсталирах операционна система LinuxMint 13 в компютъра на познат. Идеята бе да разширя техническата му култура. В краткото въведение стигнахме да плейър VLC и прекрасната му възможност, да възпроизвежда клипове от YouTube без натрисане на досадни реклами.

реклама

За редовните читатели на блога ми напомням тема "Най-удобният начин за гледане на YouTube". По описания начин в споменатата тема аз опитах да отворя клип от тубата, но VLC изплю грешка. Повторен опит ме увери, че има нещо гнило в Дания. Прибрах се вкъщи и повторих опита. Всичко бе ОК, само че в VLC 2.0.8 Twoflower.

LinuxMint 13 е дериват на Ubuntu 12.04, съответно версия VLC 2.1.5 Rincewind. При опит да заредим ресурс на YouTube получаваме палка в колелото.

зареждане на линк

грешка

Your input can't be opened:
VLC is unable to open the MRL 'https://www.youtube.com/watch?v=DKYyYGf4l8Y'. Check the log for details.


В търсене на лог-файлове не намерих такива в:
  • /var/log/vlc
  • ~/.vlc
  • /etc/vlc

Всъщност предположих наличие на подобни каталози, но такива няма в Ubuntu 12.04. По време на инсталацията си VLC създава каталози в:
  • /usr/lib/vlc/
  • /usr/lib/vlc/
  • /usr/share/vlc/

но там няма и намек от лог-файлове. В настройките на VLC има път:
Tools -> Preferences -> Show settings "ALL" -> Advanced -> Logging

към интерфейс, в когото може да укажете място за създаване на лог-файл.

лог-файл

Това нещо при мен не работи. Не създава каталог, не пише лог-файл и го зарязах с мисъл, че няма права за писане в $USER-каталог.

Внимателен преглед на главното меню ни отвежда по път:
Tools -> Messages

Долу в изплувалия прозорец има селектор Verbosity, когото превключваме в позиция 2 (debug), след което затваряме.

Пробваме отново линка на YouTube. Съответно получаваме логичния отказ, но този път можем да прочетем за какво точно негодува VLC

съобщения

Това е лог-файлът на VLC и според мен се намира в паметта на компютъра. Може да се съхрани на твърдия диск, като текстови файл и това подлага на съмнение горната мисъл, че няма права за писане. От извода, става ясно, че няма TLS клиент.

YouTube ползва схема https://. С думи прости сертификат за шифрована връзка с цел усилена безопасност клиент-сървър. На първо мислене идва да се опита по дървения начин, като преминем към лаконична схема и изтървем s. Просто го премахваме от копирания линк и пробваме.

хак

Работи! Но, работи като жена. Не пуска всеки път. Кога от раз, кога след пореден опит и един хей знае каква е причината.

хищника

Издразнен от този каприз аз обърнах хастара на Google. Така и не попаднах на смислен отговор относно TLS клиент за VLC. Къде ли не човърках, къде ли не бъзиках и не и не. При пореден опит стартирах Movie Player (Totem Movie Player 3.0.1) вместо VLC и реших да видя как той ще реагира. И о чудеса, работи без всякакви клизми. Копирате линка от тубата и го пускате в Movie -> Open Location...

Дори не се налага да го пускате, той се самокопира от буфера за обмен. Умно!

Rambo

Rambo

Rambo V. Фаворит ми е този филм, всичко на кайма. Обаче, часовникът му! На първия пик отчита 11:05, докато на втория - 15:43. Да речем интервал от 4 часа и 27 минути, а в филма въпросния клип е едва 6 минути. Голям кеф щеше да е, ако битката течеше според интервала!






до нови срещи   ^.^
02.08.2014 profruit 

0 Response to "Най-удобният начин за гледане на YouTube не е VLC"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога