Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Safely Remove Drive приемам за специализирана опция, която да синхронизира външния носител в подготовка за разединяване от операционната система, като го демонтира първо, а след това изключи подаваното захранване. Показателно в това отношение е "флашки" с светодиоден индикатор.

Моето бюро

Следвайте този индикатор, ако обичате вашите джаджи.

Системи предлагащи Safely Remove Drive.

spoiler :
Ubuntu 10.04 Gnome 2
Ubuntu 10.04

Ubuntu 12.04 Gnome 3 Classic
Ubuntu 12.04

Ubuntu 14.04 Unity
Ubuntu 14.04

LinuxMint 17 Mate
LinuxMint 17 Mate

И системи не предлагащи Safely Remove Drive.

spoiler :
LinuxMint 14 Mate
LinuxMint 14 Mate

Debian 7.6.0 XFCE
Debian 7.6.0 XFCE

Knoppix 7.2 LXDE
Knoppix 7.2 LXDE

От галерията снимки става ясно кои системи предлагат безопасно изключване на външен носител. В контекстното меню на техния графичен файлов мениджър се съдържа бутон Safely Remove. Натиск по него осигурява демонтиране на носителя и изключване на захранването, съответно светодиодът изгасва и спокойно може да се извлече флашката от порта. Не такова поведение се наблюдава при втората група лишена от бутон Safely Remove. На борда лидира лаконичен Eject, къде с подгласяне на Unmount.

Unmount демонтира устройството от операционната система, а графичната среда го премахва от списъка на видимите устройства. Unmount не влияе на енергозахранването, но пък позволява при последвало желание на потребителя отново да закачи външния носител към системата.

Днешната цена на флашка слага под въпрос подобни съждения. Що се касае външен твърд диск излиза, че той няма да бъде достъпен, но ще продължава да се върти, ако се захранва от USB порта. Съответно извличане на кабела поставя под въпрос паркирането на главите.

Eject бутонът наподобява Unmount. Тази опция ще демонтира устройството/тома. Проблемът е, че тя е предназначена за оптични дисководи (CD/DVD Drive), като им отвори каретката. Повторен Eject не предлага монтиране на външния носител. Най-вече също не влияе на енергозахранването.

Извод от горните написани мисли е, че онзи пич на Схакеспеаре с право се е съмнявал за гнилото в Дания.

Първо решение

Служба udisks предлага интерфейс към блок-устройства на системата, реализиран чрез D-Bus. Тази утилка е в състояние да обработва заявки за монтиране, форматиране и демонтиране на външни устройства. За целта определяме външното устройство, демонтираме го и накрая му гасим тока.
df -ha
udisks --unmount /dev/sd[name]
udisks --detach /dev/sd[name]
terminal@linuxmint 14

Второ решение

Решението e bdin - скрипт написан на езиk python от някой си fenrrir.

Помествайки скрипта в стартиращите с операционната система програми получавате възможност да управлявате всеки добавен външен носител от лентата за задачи.
  1. Демонтиране.
    Демонтиране
  2. Спиране на захранването.
    Спиране на захранването

Инсталацията е лаконична.
Копирайте скрипта. Изрежете коментарите от 19-ти до 38-и ред.

Преместете го в указания каталог и го направете изпълним.
sudo cp -vi bdin.py /usr/local/bin/bdin
sudo chmod +x /usr/local/bin/bdin
Остава само да се добави в списъка с първоначално стартиращите програми.

Стартиращите програми

до нови срещи   ^.^
27.09.2014 profruit 


0 Response to "Безопасно изключване на външен носител в Debian подобни системи"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога