Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Всички процеси изпълнявани в Linux системите притежават така нареченото обкръжение (environment). Това е списък от променливи, съдържащ имената им и съответните значения. Една от тях, на която отдавам заслужено внимание е променливата $PATH. Нейното значение съдържа списък от каталози разделени от двуеточие. Тези каталози се преглеждат от системата при изпълнение на команди. Например, изпълнявайки команда ls вие не се замисляте в кой системен каталог се намира.
команда ls

На практика ls се намира в системен каталог bin.

каталог bin

А за да видим значението на променлива $PATH нека изпълним следната команда.

променлива $PATH

Да предположим, че сме създали/добавили скрипт в даден каталог, например, scripts.

каталог scripts

И се опитаме да изпълним скрипта, не указвайки пътя до него, то системата ще прегледа всички каталози споменати в променливата $PATH и ако не го намери ще върне грешка "command not found". За да избегнем грешката и не набираме пълния път до скрипта, може да добавим пътя до скрипта в променливата $PATH. За целта редактираме файл /home/$USER/.bashrc

В края на файла дописваме следните редове.
## PATH ##
# export PATH=$PATH:/home/$USER/scripts
PATH=$PATH:/home/<вашето_име>/scripts
Резултат

файл .bashrc

По такъв начин добавяме собствени значения към системните на променливата $PATH.

до нови срещи   ^.^
14.02.2015 profruit 

0 Response to "Променливата $PATH"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога