Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Вчера поръчах ултрабук Lenovo IdeaPad U330p. Оранжев!

ултрабук Lenovo IdeaPad U330p

Четири бяха главните условия на избора:
  • Intel i3-4030U процесор
  • диагонал 13.3'
  • алуминиев корпус
  • без операционна система
До няколко дни ще го получа по куриер. За оживяването му залагам на dual boot. Това са Windows 7 x64 Ultimate и LinuxMint 13. От страницата на производителя се оказва, че драйверите за прозорците са 1.1GB по обем (тук си удрям капата о земята).

Машината няма оптичен дисковод, а с външен не разполагам. Възникна в мен въпрос - мога ли да подготвя "инсталационна Windows флашка" в средата на Ubuntu? Оказва се, че може и се свежда до няколко телодвижения подвластни дори за руса секретарка чрез WinUSB.

За целите на задачата са нужни Ubuntu с оптичен дисковод, USB диск и копие на прозорците. Инсталирайте WinUSB и следвайте стъпките показани в снимки.

sudo add-apt-repository ppa:colingille/freshlight
sudo apt-get update
sudo apt-get install winusb
За себе си считам, че флашка форматирана в FAT32 ще преживее по-голяма съвместимост с BIOS. Допълнително трябва да е boot-ваща. Това сверяваме в Disk Utility.

интерфейс на Disk Utility

WinUSB предлага спартански интерфейс. Посочвате оптичното устройство и донора флашка, след което се отдавате на чукане по бутончето Install.

интерфейс на winUSB

Програмата ще форматира за себе си флашката, след което ще започне претакане за време около 15 мин.

За финал ще инсталира GRUB.

инсталация на GRUB

И ще ви зарадва с успешна инсталация.

успех

Пробваме и voila, прозорците предлагат инсталация.

резултат

Не забравяйте след първия рестарт на инсталацията да превключите първо boot-ващо устройство твърдия диск.
 
до нови срещи   ^.^
21.03.2015 profruit 


0 Response to "Как да създам Windows USB Install Disk в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога