Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Персонализализация в смисъл леко видоизменение на външния облик на Unity десктоп обкръжение (Desktop Environment).

За целта ползваме вграден графичен инструмент в Ubuntu и редактираме конкретен файл, което на моите машини изглежда така.
Profruit Desktop

Спартански вид.
Не ми допада десктоп претрупан с икони подобно в църква. Няма я лентата на Unity. Тя е скрита в левия край на прозореца и изкача, когато курсора на мишката се плъзне над нейна територия. Постига се елементарно, чрез подменю в системните настройки (System Settings).

Auto-hide the Launcher

Внимателно разглеждане на първа горна снимка в левия й горен край се чете "Profruit Desktop" вместо обичайното "Ubuntu Desktop". Този надпис може да бъде произволен и редакцията му зависи от вашето въображение.

Създайте скрит файл в домашния ви каталог, например, .desktop.po, чрез редактор gEdit.

gedit ~/.desktop.po

Добавете следното съдържание и съхранете измененията.

msgid "Ubuntu Desktop"
msgstr "Profruit Desktop"


Резултат.

.desktop.po

Аз ползвам английска локализация на системата, за което преминавам по следния клон.

cd /usr/share/locale/en/LC_MESSAGES

Остава да укажем на Unity къде да чете, чрез следната команда.

sudo msgfmt -o unity.mo ~/.desktop.po

Излезте от сесията или рестартирайте системата, за да настъпят промените.


до нови срещи   ^.^
06.09.2015 profruit 

0 Response to "Персонализация на Unity в Ubuntu 12.04 - 14.04"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога