Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Бюрото ми е обсипано с машини и към тях се присламчи android-таблет с инсталиран torrent-TV клиент в качеството на развлекателен екран, прожектиращ MTV Hits. "One more chance" на Pet Shop Boys навремето бе сигнал между моите приятели. Тя прозвуча в предаването и носталгични чувства ме накараха, да потърся песента в интернет. Оказа се, че дискографията на любимата ми група съдържа 13 албума и това подсили апетита. Не бе проблем да я изпиратирам, но обем от 15.4GB ми изглеждаха много, дори за формат FLAC.
Pet Shop Boys дискография

Разгледах дървото на каталога и заподозрях излишните килограми. Авторът на торента бе сканирал обложките на албумите в PNG формат. Качеството на сканиране бе жалко и това обезсмисляше тяхното наличие, пък и кой трупа днес оптични дискове, при тези цени на флашки.

Pet Shop Boys дискография

Простият вариант предвижда, чрез графичен интерфейс влизане в всеки албум и ръчно изтриване на PNG-файловете, но може да се процедира по-умно с един замах, което ще спести и време и избави от пропуск. На помощ идва команда FIND.

За тази команда мислете асоциативно. Търси къде, намери какво и направи това.
Повече за нея може да прочетете в описанието й.
Командата:
find /home/profruit/Downloads/'Pet Shop Boys (Japanese Press)' -iname '*.png' -type f -exec rm -rf {} \;

Обяснение:
  • ~/Downloads/'Pet Shop Boys (Japanese Press)' - каталог за търсене
  • -iname - име на разширение на файла
  • '*.png' - регулярен израз
  • -type f - търсене на файл
  • -exec - изпълнение на последвалата команда
  • rm -rf {} \; - изтриване с POSIX опции
Изпълнението й отне по-малко от секунда, а резултата прехвърли всички очаквания.

Pet Shop Boys дискография

Tака с един замах отсякох 9.8GB боза от главата на змея.

до нови срещи   ^.^
22.01.2016 profruit 

0 Response to "Практикум с команда FIND"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога