Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Идеята е да се подменят стандартните икони на клавиатурната подредба с национални знамена според ползвания език. Флаговете по-бързо ориентират за текущата подредба, отколкото скучните икони с надпис по тях.

Този ход заема минимум време и първа стъпка е набавяне на графични елементи от просторите на интернет по ваш вкус. За целта са нужни пиктограми в формат SVG, но на подходящи не попаднах и подбрах в формат PNG. Желан размер е 22x22px, но и с размер до 256х256px ще пoдходят. Моите са с размери 24х24px. Подбраните графики конвертирах в Inkscape Vector Graphics Еditor.

sudo apt-get install inkscape

Нищо сложно при конвертиране. Отваряте PNG файла. Съгласявате се с предложението и съхранявате в SVG формат. Важно е името на новополучения конвертиран файл да бъде записан по следния начин.
  • За английска клавиатура - indicator-keyboard-En.svg.
  • За българска клавиатура - indicator-keyboard-Bg.svg.
До тук е свършена 90% от нужната работа. Следва елементарно заместване на съществуващите, дошли от инсталацията на Ubuntu с вашите. За целта следната команда.

sudo nautilus /usr/share/icons/ubuntu-mono-dark/status/22

Пред вас ще изплува прозорец с всички системни пиктограми. Намерете файл,например, indicator-keyboard-Bg.svg и го преименувайте в indicator-keyboard-Bg_backup.svg, след което с влачене пуснете новата пиктоктаграма. По същия начин постъпете и за всеки ползван от вас език.

Резултат.

Флагове за клавиатурна подредба в Ubuntu 14.04

Следва активиране на новоизмененията.

gsettings set org.gnome.libgnomekbd.indicator show-flags true

Рестартирайте сесията или машината, и voila.

Резултат

В случай, че решите да възстановите изходния вид, следва да изтриете вашите и да възвърните първоначалните имена на оригиналните, след което активирате измененията с описаната горе команда.
Показаното е изпълнено в Gnome Classic Desktop и важи за Unity. Успех!до нови срещи   ^.^
09.04.2016 profruit 

0 Response to "Флагове за клавиатурна подредба в Ubuntu 14.04"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога