Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Посвещение

Посвещава се на армията от колебаещи се в избора между HDD и SSD. Нека озарението ви води към заветната покупка и пътя към вашия избор бъде очертан с рози от възторг.

Благодарности

Благодаря на всички читатели на форума за вашата подкрепа през изминалите години. Радвам се, че има и женско присъствие.

Предупреждение

Йоан 4.1:
Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, а изпитвайте духовете дали са от Бога, защото много лъжепророци излязоха по света.

Йоан 777.1:
Achtung! Трафик!


Първи сезон

Пролетта на 2010г работих на черно като консултант в офис магазин. Магазинът предлагаше отстъпки за свои сътрудници, която се вложи в покупка на мобилен компютър Acer 5740G. Машината бе мощна, но грееше зверски и това пренесе в другия мир твърдия диск - 500GB WD на 5400об/мин. Наложи се ново затягане на колана, за да реша този проблем. Станах притежател на 120GB SSD OCZ в добавка от 1TB HDD външен диск. Радостта бе космическа от поведението на новата придобивка. Твърдия диск превърнах в помиярник, а твърдотелния в носител на системата и програмите. Всичко изригваше като Шумахер и ме караше да се чувствам като извънземен от радост. Есента на същата година заспах на автогарата в очакване на автобус, все още не притежавах личен автомобил. Поразяваща ръчичка се възползвала от моята унеса и ме остави без любимата играчка.
Край на сезона.

Втори сезон

Там, 'дето е текло - пак ще тече!
Лятото на 2015г беляза професионално израстване и новата ми професия гравитираше около дронове. Финасовото изражение на тази работа осребрих в пореден мощен мобилен компютър. Влязох в съответния магазин и попитах за най-якото им предложение към момента. Получих картон с дръжка, а едва вкъщи видях на живо покупката Lenovo IdeaPad Y50-70.

Lenovo IdeaPad Y50-70
  • процесор - Intel i7-4720HQ @2.5GHz
  • оперативна памет памет - 16GB DDR3 @1600MHz
  • дисково пространство - 512GB SSD
  • видеокарта -NVIDIA GeForce GTX 960M 4GB
  • аудио - 2.1 @два JBL говорителя + subwoofer,Dolby Digital Plus V2
  • екран -15.6' @1920x1080 TN LED матов
  • батерия - 4клетки 54W*h
  • маса - 2.4kg
  • цена - 3133лв
Накратко. Гнусен монитор. TN матов с гланцева рамка. По заявка на производителя се води метално шаси, но се чувства някакво гумено покритие с характерна текстура. Система Windows 8.1 Home Premium. След време изтрих системата и преминах на dual boot Winndows 10 Home - Ubuntu 14.04.3.

Екземплярът е герой в тези сезони, защото ползва 512GB Samsung SSD под бренд PM851.
Съответен бенчмарк на диска с CrystalDiskMark 5.2.0.

PM851

Този диск е изграден от TLC NAND флаш и ще поеме роля на еталон за нашия избор на бюджетен SSD.
Край на сезона.

Трети сезон

На 19 ноември 2016г се срещнахме в темата "Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key". Покрай главното споделих, че очаквам диск, понеже родния се спомина от удара. Колебаех се между HDD на 7200 об/мин или SSD за равнозначна сума. Отделих време в изучаване на мнения и отзиви из интернет. Реших, че ще бъде SSD на MLC памет от китайски магазин. Марките Kingdian, Kingspec, Kingfast по мнение на гуру-хардуеристи следва да се избягват. Прохождащи китайски кантори, които лепят отпадъка на реномирани производители. Извън тези набедени се явява марката NETAC, ползваща готови решения и препродаваща под свое име.

Транзакцията от 44$ ме направи собственик на Netac NT620 SATAIII SSD 128GB 2.5" Internal Solid State Drive Disk for Laptop 128mb Cache MLC Nand Flash.

Netac NT620
Дискът е свален от прозводство и китайските магазини се освобождават от наличните количества.
Край на сезона.

Хакерски сезон

Масовият бенчмарк на SSD се демонстрира от спомената горе програма под Windows. Съответно реших, че обновявайки Fujitsu Lifebook AH530 с SSD за система ще ползвам Windows 10 и Ubuntu 16.04. Дискът разделен по братски между двете системи.

Fujitsu Lifebook AH530 е производство 2011г. Тази машина не знае какво е SATA III, не знае какво е UEFI, не знае какво е Windows 10. Аз също, а любопитсвото изгаряше котката.

Може ли да се инсталира Windows 10 на стара машина? Може! И никакви чудеса не са нужни и дипломи от Cambridge! Трябва ви 4GB флашка форматирана под NTFS. Програма Rufus и втора машина под какъв да е Windows. Интернет под Ubuntu или Windows XP. Изброените системи не се поддържат от Microsoft и в този случай сайта им ви прехвърля към директно изтегляне на ISO файла. В противен случай сайтът ви засича по "агент" и под Windows 7, Windows 8.1 или Windows 10 ви предлага media creation tool - друга форма на изтегляне, която ме изнерви от умнотия.

Изтегляне на 4.1GB Win10_1607

Изтегляне на 4.1GB Win10_1607_bla_bla_bla.ISO
Край на сезона.

Четвърти сезон

Rufus създаде boot-ваща флашка за BIOS и Master boot record ( MBR ). Инсталацията на Windows 10 протече гладко и отне 15 минути.

бенчмарк на Netac NT620 под Windows 10 в Fujitsu Lifebook AH530

И от този момент започна приключението за Янки Зефир. Windows 10 лепна на машината като сутиен върху гърдите на Мадона. Всичко ток и жици. Дискът разделих по време на инсталацията, като втория суров (неформатиран) оставих за Ubuntu. Стартирах CrystalDiskMark и се огорчих от резултата.

В BIOS стоеше опция AHCI. Превключване на IDE водеше до BSD. Един заподозрян по-малко.

Версията на BIOS v1.16 не бе актуална и флашнах до последната v1.19. Пореден тест. Никаква промяна. Още един заподозрян по-малко.

Проверих на системно ниво дали работи функция TRIM. Първото запитване върна неактивен TRIM за неформатирания диск. Windows в такъв случай го приема за сървър. Принудително включих и получих активен. Отново без промяна в бенчмарка. Още един заподозрян по-малко.

Относно TRIM има един подводен камък. Ако системата рапортува, че TRIM е включен, това може и да не важи за диска. За целта се допитваме до утилка trimcheck.

trimcheck

Тя работи малко особено. Стартирате под администраторски права. Клацате Enter и затваряте. Отново стартирате и чакате резултат. Резултатът може да закъснява, защото на някои машини контролерът не се хвърля веднага да чисти. В моят случай TRIM работеше на ниво диск, но резултата остана същия.

Последният заподозрян остана драйвера на SATA контролера. Fujitsu Lifebook AH530 няма драйвери за Windows 10 и поддръжката му предлага такива за Windows XP и Windows 7. Драйверът бе майкрософстки вследствие на инсталацията на Windows 10.

драйвер на SATA контролера на Fujitsu Lifebook AH530

За проба инсталирах драйвер за Windows 7 и взе, че стана без всякакъв протест. Последна надежда и последен тест.

последен тест на Netac NT620 под Windows 10 в Fujitsu Lifebook AH530

Съпоставка на резултата с по-горния демонстрира някакъв напредък, но е далеч от очакваното и тук надеждата умря предпоследна. Светна ме, че има нещо подобно в Ubuntu и превключих на LiveCD.

тест на Netac NT620 под Ubuntu 16.04 в Fujitsu Lifebook AH530

И тук надеждата умря.
Вердикт. Ти батко, Fujitsu Lifebook AH530 остаря!
Край на сезона.

Не! Има надежда. Майната му на Windows 10, след като имам официални драйвери за Windows 7. И момчето преинсталира. Нови 15 мин в надежда. И проба без драйвери.

тест на Netac NT620 под Windows 7 в Fujitsu Lifebook AH530 без драйвери

Мда, безплатна клизма без вазелин. Хайде дядо Мраз да турга драйверите, че Новата година тропа на вратата.

тест на Netac NT620 под Windows 7 в Fujitsu Lifebook AH530 с драйвери

Чеп тате мляко! Кравата е ялова!
Край на сезона. Край на сезона.

Пети сезон


Коледа на 2009г посрещнах в Чили. Новата година също. Върнах се с машина Dell Studio 1555. Реших да видя тя какъв номер на китайката ще ми извърти. HDD-то на тази машина е 250GB на WD. Също пътник с няколко лоши сектора. За едно реших да видя как ще му подейства Windows 10 и иновацията SSD. Windows 10 заспа както къпано бебе, обаче не мога да кажа същото за резултата от бенчмарка на SSD-то. Още една пенсия в моята колекция.

тест на Netac NT620 под Windows 7 в Dell Studio 1555 с драйвери

И тест на твърдия диск 250GB @5400об/мин на WD.

тест на 250GB HDD на WD под Windows 7 в Dell Studio 1555 с драйвери

Всички заподозрени бяха изключени и това е крайния резултат. На въпроса струва ли си да се вложи в SSD на машина с SATA II контролер. Отговорът е твърдо да. Скоростта е осезаема и резултатите са по-скоро плацебо, че нещо куца, отколкото да ги слагам на сърце. Колкото - толкова и е в пъти повече от старото.
Край на сезона.

Шести сезон

След загубен ден и половина в преинсталации и проби стигнах до окончателно решение. Извадих твърдия диск от субноутбук Acer Aspire One 756, производството втората половина на 2012г.

Seagate 320GB HDD и Netac NT620

Сложих ги редом един до друг. Затворих очи и се рекох: "Я да види дядо поп има ли в гърнето боб!".

Твърдият диск се пръска от здраве след 5 години непрекъсната работа. Направих снимка под Ubuntu.

тест на Seagate 320GB HDD в Acer Aspire One 756

Инсталирах SSD в Acer Aspire One 756 и пробвах отново под Ubuntu LiveCD.

тест на Netac NT620 в Acer Aspire One 756

A!? По Коледа чудо не ми се случи, но в навечерието на Нова Година този резултат ме накара да благодаря на Вселената. Запретнах ръкави. Преинсталирах на windows 7 Enterprise. Метнах му драйверите предварително извлечени и затаих дъх в очакване на резултатите от теста.

Той е!

тест на Netac NT620 в Acer Aspire One 756 под windows 7 Enterprise

Netac NT620 достойно може да се нареди до Samsung PM851. Обемът не ми бе приоритет и 120GB за непретенциозен субноутбук са ми предостатъчни.

При студен старт до пълна готовност на Ubuntu 16.04.1 e нужно време от 15сек.
Изключването трае 3сек.

При студен старт до пълна готовност на Windows 7 Enterprise SP1 e нужно време от 27сек.
Изключването трае 6сек.
Край на сезона.






до нови срещи   ^.^
07.01.2017 profruit 

3 Response to "Избор на бюджетен SSD"

  1. Poli Said,

    Този коментар бе премахнат от автора.

     

  2. Poli Said,

    Този коментар бе премахнат от автора.

     

  3. Poli Said,

    Този коментар бе премахнат от автора.

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога