Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Всеки път при (пре)инсталация на операционна система (ОС) от семейството на Windows bootloader-a на Linux бива пренаписан на майкрософстки такъв и възниква необходимост нещата, да бъдат върнати в първоначален вид. Майкрософсткият се проявява егоистично, като пренебрегва системи различни от Windows. Поздрави на микромеките майки. Да, има EasyBCD, но това е друга бира от Махмуд Ал-Кудси и NeoSmart Technologies.

Наличието на няколко машини вкъщи с DUALBOOT ( Windows XP, Windows 7, Windows 10, Ubuntu 14.04, Ubuntu 16.04 ) e едната страна на медала, а втората е, че Windows е мека система и абсолютното лекарство е преинсталация, след която от Ubuntu ни вест ни кост. Това е гнусно и при поредното лечение на GRUB взех стратегическо решение, да оставя следи в блога кое как се цъка, за да възтържествува отново правдата на бял кон.

Малка уговорка.
Описанието обхваща частен случай и нещата се свеждат до манипулиране на диск с MBR (Master Boot Record).

Стартирането на ОС-ма започва с нейното локализиране на логически диск от компютъра. Търсенето е възложено на B.I.O.S. с помощта на MBR. Последното представлява неголям блок от информация инсталиран в повечето случаи на първия сектор на твърдия диск. Според правилото обемът на MBR не надхвърля 512 байта. MBR има двойно предназначение. Съдържа изпълняем код, позволяващ на B.I.O.S., да започне зареждане на ОС-ма и второ, съдържа информация за разделите върху твърдия диск - така наречената таблица на дяловете (Partition Table).

Особеност на MBR е че в самия край на сектора се намира специална сигнатура 55h AАh. Тя съдържа записа на конкретния раздел, откъдето да започне зареждане на ОС-ма. B.I.O.S. го засича, предава управлението на MBR. Следва изследване и проверка на таблиците с дялове описани в bootloader-a. При успех му се предава управлението и настъпва зареждане на ОС-ма.

Bootloader в Ubuntu e GRUB (GRand Unified Bootloader) и тук следва мини-пояснение. До Ubuntu 9.04 включително се ползваше GRUB Legacy (GRUB1). От Ubuntu 9.10 и нагоре на смяна дойде следващото поколение - GRUB2.

Има два начина за възстановяване на GRUB2 след (пре)инсталация на Windows и аз ще се огранича до по-лесния.

Възстановяване с помощта LiveCD/USB


Заредете LiveCD/USB и стартирайте терминал, след което въведете комнада
sudo fdisk -l
Тази комада ще изведе таблицата с дялове на вашия диск. Снимката долу показва положението при мен.

таблицата с дялове

От долу нагоре.
 • /dev/sdb1 e LiveUSB
 • /dev/sda е твърдия диск с съответните дялове 1, 2, 3, 4, 5.

Маркираният в бял фон дял /dev/sda4 е затритият от инсталация на Windows 10 любимец Ubuntu 16.04.1 и него ще връщаме от света на мрака. До този момент Ubuntu съжителствуваше с Windows 7, който ме издраздни до повърхността на кожата ми. Постоянни обновления го свеждаха до апокалиптична диария с безкраен антракт. В един момент търпението ми се спука и го затрих с Windows 10, когото пък кастрирах до нормални човешки потребности. След тази интервенция уверено заявявам, че микромеките най-после са седнали на трибуквието си, за да изхендрят нещо що годе.

За изцелител на акцията е привлечен дългоочаквания Ubuntu 16.04.2. Той бе подхвърлен на народа на 16.02.2017г, за да заличи прочие неадекватности от предходните версии. Ползвам го от този ден, но ще постъпя честно, споделяйки, че Ubuntu 14.04.5 ми лежи по-близко на сърце.

Просто информативно, ако искате да обновите вашето Ubuntu 16.04 до второ пришествие копирайте тези команди.
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
И за пълна прелест на сетивата приведената команда ще ви инсталира ядро 4.8, което е много акерско.
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-hwe-16.04

Да се върнем към нашата цел!
Стана ясно, че Ubuntu кибичи на дял /dev/sda4. Тогава да подключим този дял в /mnt, чрез следната команда:
sudo mount /dev/sda4 /mnt
Следва запис на GRUB в MBR.
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
GRUB възстановен

До тук приведените действия ще възстановят MBR на диска и това е достатъчен минимум за успех. Ако желаете да обновите менюто на grub, след инсталация на Windows, то изпълнете последната команда за целта.
sudo update-grub --output=/mnt/boot/grub/grub.cfg
Възтановяването завършено! Човекът възкреси машината!

Но като комедон на носа пръква един нюанс. Казаното горе е справедливо за Windows до версия 10. При Десетката завършва с грешка, но след рестарт нещата застават по своите места и всичко е ток и жици.

възтановяването завършено
Специални благодарности на New Dance Radio London.
Парчета излъчвани от този поток подхранваха музата ма моето вдъхновение и водеха ръката ми да напиша нещата правилно
.

до нови срещи   ^.^
11.03.2017 profruit 

1 Response to "Възстановяване на GRUB след инсталация на Windows"

 1. Poli Said,

  "Възтановяването завършено! Човекът възкреси машината!" :)
  https://goo.gl/t9s78o
  https://goo.gl/RLcNWB

  А какво трябва да направя, ако искам да променя поредността, в която се стартират операционните системи при боот?

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога