Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Всеки път при (пре)инсталация на операционна система (ОС) от семейството на Windows bootloader-a на Linux бива пренаписан на майкрософстки такъв и възниква необходимост нещата, да бъдат върнати в първоначален вид. Майкрософсткият се проявява егоистично, като пренебрегва системи различни от Windows. Поздрави на микромеките майки. Да, има EasyBCD, но това е друга бира от Махмуд Ал-Кудси и NeoSmart Technologies.

Наличието на няколко машини вкъщи с DUALBOOT ( Windows XP, Windows 7, Windows 10, Ubuntu 14.04, Ubuntu 16.04 ) e едната страна на медала, а втората е, че Windows е мека система и абсолютното лекарство е преинсталация, след която от Ubuntu ни вест ни кост. Това е гнусно и при поредното лечение на GRUB взех стратегическо решение, да оставя следи в блога кое как се цъка, за да възтържествува отново правдата на бял кон.

Малка уговорка.
Описанието обхваща частен случай и нещата се свеждат до манипулиране на диск с MBR (Master Boot Record).

Стартирането на ОС-ма започва с нейното локализиране на логически диск от компютъра. Търсенето е възложено на B.I.O.S. с помощта на MBR. Последното представлява неголям блок от информация инсталиран в повечето случаи на първия сектор на твърдия диск. Според правилото обемът на MBR не надхвърля 512 байта. MBR има двойно предназначение. Съдържа изпълняем код, позволяващ на B.I.O.S., да започне зареждане на ОС-ма и второ, съдържа информация за разделите върху твърдия диск - така наречената таблица на дяловете (Partition Table).

Особеност на MBR е че в самия край на сектора се намира специална сигнатура 55h AАh. Тя съдържа записа на конкретния раздел, откъдето да започне зареждане на ОС-ма. B.I.O.S. го засича, предава управлението на MBR. Следва изследване и проверка на таблиците с дялове описани в bootloader-a. При успех му се предава управлението и настъпва зареждане на ОС-ма.

Bootloader в Ubuntu e GRUB (GRand Unified Bootloader) и тук следва мини-пояснение. До Ubuntu 9.04 включително се ползваше GRUB Legacy (GRUB1). От Ubuntu 9.10 и нагоре на смяна дойде следващото поколение - GRUB2.

Има два начина за възстановяване на GRUB2 след (пре)инсталация на Windows и аз ще се огранича до по-лесния.

Възстановяване с помощта LiveCD/USB


Заредете LiveCD/USB и стартирайте терминал, след което въведете комнада
sudo fdisk -l
Тази комада ще изведе таблицата с дялове на вашия диск. Снимката долу показва положението при мен.

таблицата с дялове

От долу нагоре.
  • /dev/sdb1 e LiveUSB
  • /dev/sda е твърдия диск с съответните дялове 1, 2, 3, 4, 5.

Маркираният в бял фон дял /dev/sda4 е затритият от инсталация на Windows 10 любимец Ubuntu 16.04.1 и него ще връщаме от света на мрака. До този момент Ubuntu съжителствуваше с Windows 7, който ме издраздни до повърхността на кожата ми. Постоянни обновления го свеждаха до апокалиптична диария с безкраен антракт. В един момент търпението ми се спука и го затрих с Windows 10, когото пък кастрирах до нормални човешки потребности. След тази интервенция уверено заявявам, че микромеките най-после са седнали на трибуквието си, за да изхендрят нещо що годе.

За изцелител на акцията е привлечен дългоочаквания Ubuntu 16.04.2. Той бе подхвърлен на народа на 16.02.2017г, за да заличи прочие неадекватности от предходните версии. Ползвам го от този ден, но ще постъпя честно, споделяйки, че Ubuntu 14.04.5 ми лежи по-близко на сърце.

Просто информативно, ако искате да обновите вашето Ubuntu 16.04 до второ пришествие копирайте тези команди.
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
И за пълна прелест на сетивата приведената команда ще ви инсталира ядро 4.8, което е много акерско.
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-hwe-16.04

Да се върнем към нашата цел!
Стана ясно, че Ubuntu кибичи на дял /dev/sda4. Тогава да подключим този дял в /mnt, чрез следната команда:
sudo mount /dev/sda4 /mnt
Следва запис на GRUB в MBR.
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
GRUB възстановен

До тук приведените действия ще възстановят MBR на диска и това е достатъчен минимум за успех. Ако желаете да обновите менюто на grub, след инсталация на Windows, то изпълнете последната команда за целта.
sudo update-grub --output=/mnt/boot/grub/grub.cfg
Възтановяването завършено! Човекът възкреси машината!

Но като комедон на носа пръква един нюанс. Казаното горе е справедливо за Windows до версия 10. При Десетката завършва с грешка, но след рестарт нещата застават по своите места и всичко е ток и жици.

възтановяването завършено
Специални благодарности на New Dance Radio London.
Парчета излъчвани от този поток подхранваха музата ма моето вдъхновение и водеха ръката ми да напиша нещата правилно
.





до нови срещи   ^.^
11.03.2017 profruit 

1 Response to "Възстановяване на GRUB след инсталация на Windows"

  1. Poli Said,

    "Възтановяването завършено! Човекът възкреси машината!" :)
    https://goo.gl/t9s78o
    https://goo.gl/RLcNWB

    А какво трябва да направя, ако искам да променя поредността, в която се стартират операционните системи при боот?

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога