Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

С ръка на сърце заявявам, че Ubuntu 14.04 е любимата ми система, но много хубаво не е на хубаво и има една издънка, която дразни всеки път при включване. Ubuntu 14.04 не запомня значението на яркостта. Ни помен какво било от което екрана плющи като прожектор. Подобни галимации преживях навремето описани в тема Ubuntu на Acer Aspire One 756. Версията бе 12,04, ядрото по-младо. Днес тази машина се задвижва от 16.04 и описаните трикове отпаднаха. Този пък машината е Dell Studio 1555 и описаните действия долу минават под клеймо частен случай.

Яркостта се задава от три файла в каталог /sys/class/backlight/acpi_video0/
  • actual_brithness
  • brithness
  • max_brithness
Първите два се пренаписват при всяка промяна на яркостта, а последния държи максималното значение - 15. Но при всеки рестарт трите файла съдържат едно и също значение - 15.

По аналогия на Acer темата следните команди раздвижват леда.

sudo -i
echo 3 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness


3 е предпочитана степен на яркост, щадяща моите очи. В този случай нов файл, наречен brightness.conf, примерно, може да се добави в /etc/init/brightness.conf. Системата стартира, чете съдържанието му и съответно пренаписва brightness.

Отвътре изглежда така.
description "Sets brightness after graphics device is loaded"

start on graphics-device-added
task
exec /bin/echo 3 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
Рестарт и напредък. Прожектор капут и пред мен грейна един тих екран. Но това е много дървено решение. Значението е заварено, запоено, нитовано, пресовано. Всеки път ще е 3 и не е гаранция, че няма да се бъзика яркостта, което излишно ще обременява с физически труд. И тогава червеят на съмнението ме подтикна да редактирам /etc/default/grub по acer-овски маниер.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

промених на

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"

Рестарт и нови чудеса. Всичко дойде на място. Ubuntu 14.04 запомня значението на яркостта. Реших да надникна в brithness и съзрях нова картина. Каталог acpi_video0 бе преименуван на dell_backlight.

backlight

Изненада!
Плъзгачът в този прозорец не изменя яркостта след описаната горе процедура, Компромис и жалко.

brightness


до нови срещи   ^.^
22.04.2017 profruit 

0 Response to "Ubuntu 14.04 не запомня значението на яркостта"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога