Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


С ръка на сърце заявявам, че Ubuntu 14.04 е любимата ми система, но много хубаво не е на хубаво и има една издънка, която дразни всеки път при включване. Ubuntu 14.04 не запомня значението на яркостта. Ни помен какво било от което екрана плющи като прожектор. Подобни галимации преживях навремето описани в тема Ubuntu на Acer Aspire One 756. Версията бе 12,04, ядрото по-младо. Днес тази машина се задвижва от 16.04 и описаните трикове отпаднаха. Този пък машината е Dell Studio 1555 и описаните действия долу минават под клеймо частен случай.

Яркостта се задава от три файла в каталог /sys/class/backlight/acpi_video0/
  • actual_brithness
  • brithness
  • max_brithness
Първите два се пренаписват при всяка промяна на яркостта, а последния държи максималното значение - 15. Но при всеки рестарт трите файла съдържат едно и също значение - 15.

По аналогия на Acer темата следните команди раздвижват леда.

sudo -i
echo 3 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness


3 е предпочитана степен на яркост, щадяща моите очи. В този случай нов файл, наречен brightness.conf, примерно, може да се добави в /etc/init/brightness.conf. Системата стартира, чете съдържанието му и съответно пренаписва brightness.

Отвътре изглежда така.
description "Sets brightness after graphics device is loaded"

start on graphics-device-added
task
exec /bin/echo 3 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
Рестарт и напредък. Прожектор капут и пред мен грейна един тих екран. Но това е много дървено решение. Значението е заварено, запоено, нитовано, пресовано. Всеки път ще е 3 и не е гаранция, че няма да се бъзика яркостта, което излишно ще обременява с физически труд. И тогава червеят на съмнението ме подтикна да редактирам /etc/default/grub по acer-овски маниер.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

промених на

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"

Рестарт и нови чудеса. Всичко дойде на място. Ubuntu 14.04 запомня значението на яркостта. Реших да надникна в brithness и съзрях нова картина. Каталог acpi_video0 бе преименуван на dell_backlight.

backlight

Изненада!
Плъзгачът в този прозорец не изменя яркостта след описаната горе процедура, Компромис и жалко.

brightness






до нови срещи   ^.^
22.04.2017 profruit 

0 Response to "Ubuntu 14.04 не запомня значението на яркостта"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога