Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


В публикацията "Пари на вятъра" споделих моя път на съжителствуване с мобилните телефони. Историята там завърши в 2013г, но април 2014г отново се наредих на опашката за Samsung Galaxy S5. Поредни 1000$ на вятъра. Няколко месеца по-късно в един хотел ми откраднаха Galaxy S4 и тази загуба в края на лятото на 2014г компенсирах с Motorola Nexus 6. Познайте колко - 1000 зелени. Нексусът се оказа катастрофа. Изключително крехък. Екранът се пръска от лек удар, а замяната му е финансово болезнена. Това ме отведе в китайските земи и декември 2015г купих Мeizu M2 Note. Пълно разочарование. Наближаваше лятото на 2016г и реших да пробвам с Xiaomi Redmi Note 3. Прежалих 175 бакса, за да получа поредната китайска фъшкия.

Поуката за мен е, че когато купувате телефон за 200 долара получавате именно телефон за 200 долара и никакви убийци, и прочие лъжа не очаквайте. Това ме отрезви и отведе на кръводарителския пункт на Galaxy. Нови 1000 долара срещу черен Samsung Galaxy S7. Но по-късно пуснаха златист, на което не устоях и си купих златист.

Наличието на галактически телефони подхранваше в мен интерес към безпроводно зареждане или QI технологията. В Galaxy S5 се предлага такава опция, която моя не поддържаше, докато в Galaxy S7 е утвърдена. Цената на фирмено зарядно попари моето любопитство. Реших да узная от просторите на интернет колко най-тънко мога да мина. Пионери в тази област ме обнадеждиха, че удоволствието струва 1.49$.

Чудесно! 1.49$ + умели ръчички и voila.

За тази сума получих електронна платка на DIY модул.

поглед отпред

Платката е работеща и никакви допълнителни действия не са нужни. Излъчва само в една посока и дискът под спиралата е екран. Той обаче е чуплив.

поглед отзад

Включвате зарядно устройство. Заиграват в такт синя и червена светлина. Ако няма телефон синята изгасва. Светодиодите светят много ярко за размера си. Чиповете на платката по време на заряд загряват прилично и е идейно добавяне на малък радиатор чрез термолепенка. Без телефон консумацията е сведена до нуждите на червения светодиод.

без телефон

И с телефон при разредена до 47% батерия консумацията е 1.2А сила на тока.

заряд на  телефон

Подобен начин на зареждане е по-бавен от традиционния с кабел. Аз не бързам и оцених покупката с вердикт "С право да живее и една не е достатъчна". Телефонът леко загрява, като вина има самата платка. Решението е доработка с радиаторче и термолепенка. На първо време поставих платката на пода от теракотни плочки под бюрото ми. Хладният под пое роля на радиатор, а липсата на време не дотягаше до завършек на зарядното. Някаква пластмасова кутийка и малко термолепило за окончателен външен вид.

Реших да си купя завършен вид и о, чудеса. За 3.99$ станах собственик на второ QI зарядно за Samsung Galaxy S7.

QI зарядно за Samsung Galaxy S7

Зарядното, което получих подозрително ми напомняше на първото. Същите светлини, същия ритуал с тях. И любопитството уби котката. Отворих го.

сравнение

Единствената разлика е ревизията на електронната платка. Този развой разпали желанието ми да докарам Samsung Galaxy S5 до ума подобно на събратята си. Поредно разузнаване на нещата сведоха до покупка на безпроводен приемник. Всички пътеки сочеха този.

безпроводен приемник

На гърба има лепенка, която помага закрепянето му върху батерията. Приемникът не е оригинален и това издува леко задния капак.

безпроводен приемник за Samsung Galaxy S5

Подобен подход за презареждане на батерията пази нежния микро USB порт. При Samsung Galaxy S5 нещата дразнят от допълнителната тапа.






до нови срещи   ^.^
22.07.2017 profruit 

0 Response to "QI зарядно за Samsung Galaxy S5 и S7"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога