Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Под android-устройство визирам умен телефон, фаблет, таблет, TV- box, работещи под управление на операционна система Google Android. Тези устройства наложиха micro USB порт в света на компютрите. Портът се оказва многофункционален, а това сведе до разнообразие от кабели за манипулация над android-устройството, накратко, андрокомп.

Нека разгледаме назначението на всеки един и организацията на електрическата му схема.

1
microUSB - USB кабел
Най-ползвания кабел. Служи за прехвърляне на данни между андрокомп и PC ( Windows/Linux машина ), а още презареждане на вградената батерия на андрокомпа.

microUSB-USB Data cablе

  • D- И D+ са шини, осъществяващи преноса на данни между андрокомпа и PC-то.
  • GND е общ проводник.
  • + 5V e захранващият проводник.
  • ID в случая е прекъснат. Назначението му ще разгледаме в следващия пункт.
Китайската находчивост скопи този кабел до двупроводен – GND и +5V. Подобен трик удря цената, но става само за зареждане батерията на андрокомпа. Накратко, microUSB - USB зареждащ кабел

microUSB - USB зареждащ кабел

2
стандартен OTG кабел
OTG е абривиатура на On-The-Go. Разширение на спецификациите на USB 2.0. Служи за просто съединение на периферни USB-устройства към андрокомпа. Тоест, с лекота да включваме към телефона USB-флашки, мишка, клавиатура, четци на карти и т.н.

standart OTG cable

В microUSB 2.0 се появява пети контакт - ID. Нужен за превключване на андрокомпа в Host режим. Периферията е енергозависима и нзточник за нейното захранване става андрокомпа, отдаващ електричество от вградената батерията. Съединението между ID и GND превключва андрокомпа в USB Host OTG режим, необходим за оживяването на периферията, разбирай: посочване с мишка, набиране на текст от клавиатура или пренос на файлове от/към флашка и т.н.

3
OTG кабел с външно захранване
Плавно преминаваме към основния недостатък на USB-OTG. Активното ползване ускорява разряда на батерията на андрокомпа. MicroUSB 2.0 има лимит на силата на тока и ако мощността на периферията надхвърля лимита ни посреща съобщение "Hight-power USB device connected" или забиване.

power OTG cable

Решение на подобни проблеми предлага Y-OTG-кабел или просто OTG-кабел с външно захранване. С негова помощ външен HDD или външен CD/DVD - дисковод уверено може да се включи към андрокомпа, като се захрани от мощен самостоятелен токоизточник ( зарядно, powerbank ).

4
самоделен OTG кабел

OTG-кабел с външно захранване също крие подводен камък. Рано или късно батерията на андрокомпа се изчерпва и води до самоизключване. Проблемът идва от комбинираната функция на microUSB 2.0 порта. Да бъде инфоканал или заряден порт, но не едновременно и двете. Да, срещат се устройства с обособен вход за презареждане, но те са по-скоро изключение, отколкото всекидневие и поредна вариация е OTG-кабел с едновременно зареждане.

modified power OTG cable

Този кабел наподобява първия ( microUSB - USB Data кабел ) с добавка към външно захранване. Главен коз е връзката между ID и GND. В случая връзка няма, за не изгори контролера на microUSB 2.0 от външното захранване. Помним, че подобна връзка превключва андрокомпа в енергоизточник за периферията.

Много безименни таблети са произведени без да се съобразяват с спецификациите на USB-OTG и подобен самоделен кабел спестява теразания около едновременно зареждане на батерията и добавяне на периферия.

При Samsung Galaxy S3 до Galaxy S4 - microUSB 2.0 e още по-сложен. Той е пораснал от 5-пинов на 11-пинов, заради функцията MHL. Това важи и за Samsung Galaxy S5 с неговия microUSB 3.0.

При Motorola/Lenovo телефони нещата се свеждат до добавяне на резистор между ID и GND, за едновременно зареждане и OTG-функция.

Въпрос на късмет е как стоят нещата при вас, но не забравяме, че с подобен кабел само на свой риск и страх.






до нови срещи   ^.^
11.11.2017 profruit 


1 Response to "Кабели за android-устройство"

  1. Строхотна статия! Поздравления! Доста неща ми се изясниха, а за други разбрах какво трябва да търся, че да ми се изяснят :)

    Възниква ми обаче един въпрос. Казваш, че при самоделния OTG за Motorola и Lenovo, работата се свежда до един резистор между ID и GND. Въпросът ми е как се изчислява съпротивлениято на този резистор? Става въпрос за таблет ASUS Memo Pad 7 и Ethernet->USB адаптер.

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога