Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver
Под android-устройство визирам умен телефон, фаблет, таблет, TV- box, работещи под управление на операционна система Google Android. Тези устройства наложиха micro USB порт в света на компютрите. Портът се оказва многофункционален, а това сведе до разнообразие от кабели за манипулация над android-устройството, накратко, андрокомп.

Нека разгледаме назначението на всеки един и организацията на електрическата му схема.

1
microUSB - USB кабел
Най-ползвания кабел. Служи за прехвърляне на данни между андрокомп и PC ( Windows/Linux машина ), а още презареждане на вградената батерия на андрокомпа.

microUSB-USB Data cablе

  • D- И D+ са шини, осъществяващи преноса на данни между андрокомпа и PC-то.
  • GND е общ проводник.
  • + 5V e захранващият проводник.
  • ID в случая е прекъснат. Назначението му ще разгледаме в следващия пункт.
Китайската находчивост скопи този кабел до двупроводен – GND и +5V. Подобен трик удря цената, но става само за зареждане батерията на андрокомпа. Накратко, microUSB - USB зареждащ кабел

microUSB - USB зареждащ кабел

2
стандартен OTG кабел
OTG е абривиатура на On-The-Go. Разширение на спецификациите на USB 2.0. Служи за просто съединение на периферни USB-устройства към андрокомпа. Тоест, с лекота да включваме към телефона USB-флашки, мишка, клавиатура, четци на карти и т.н.

standart OTG cable

В microUSB 2.0 се появява пети контакт - ID. Нужен за превключване на андрокомпа в Host режим. Периферията е енергозависима и нзточник за нейното захранване става андрокомпа, отдаващ електричество от вградената батерията. Съединението между ID и GND превключва андрокомпа в USB Host OTG режим, необходим за оживяването на периферията, разбирай: посочване с мишка, набиране на текст от клавиатура или пренос на файлове от/към флашка и т.н.

3
OTG кабел с външно захранване
Плавно преминаваме към основния недостатък на USB-OTG. Активното ползване ускорява разряда на батерията на андрокомпа. MicroUSB 2.0 има лимит на силата на тока и ако мощността на периферията надхвърля лимита ни посреща съобщение "Hight-power USB device connected" или забиване.

power OTG cable

Решение на подобни проблеми предлага Y-OTG-кабел или просто OTG-кабел с външно захранване. С негова помощ външен HDD или външен CD/DVD - дисковод уверено може да се включи към андрокомпа, като се захрани от мощен самостоятелен токоизточник ( зарядно, powerbank ).

4
самоделен OTG кабел

OTG-кабел с външно захранване също крие подводен камък. Рано или късно батерията на андрокомпа се изчерпва и води до самоизключване. Проблемът идва от комбинираната функция на microUSB 2.0 порта. Да бъде инфоканал или заряден порт, но не едновременно и двете. Да, срещат се устройства с обособен вход за презареждане, но те са по-скоро изключение, отколкото всекидневие и поредна вариация е OTG-кабел с едновременно зареждане.

modified power OTG cable

Този кабел наподобява първия ( microUSB - USB Data кабел ) с добавка към външно захранване. Главен коз е връзката между ID и GND. В случая връзка няма, за не изгори контролера на microUSB 2.0 от външното захранване. Помним, че подобна връзка превключва андрокомпа в енергоизточник за периферията.

Много безименни таблети са произведени без да се съобразяват с спецификациите на USB-OTG и подобен самоделен кабел спестява теразания около едновременно зареждане на батерията и добавяне на периферия.

При Samsung Galaxy S3 до Galaxy S4 - microUSB 2.0 e още по-сложен. Той е пораснал от 5-пинов на 11-пинов, заради функцията MHL. Това важи и за Samsung Galaxy S5 с неговия microUSB 3.0.

При Motorola/Lenovo телефони нещата се свеждат до добавяне на резистор между ID и GND, за едновременно зареждане и OTG-функция.

Въпрос на късмет е как стоят нещата при вас, но не забравяме, че с подобен кабел само на свой риск и страх.


до нови срещи   ^.^
11.11.2017 profruit 


1 Response to "Кабели за android-устройство"

  1. Строхотна статия! Поздравления! Доста неща ми се изясниха, а за други разбрах какво трябва да търся, че да ми се изяснят :)

    Възниква ми обаче един въпрос. Казваш, че при самоделния OTG за Motorola и Lenovo, работата се свежда до един резистор между ID и GND. Въпросът ми е как се изчислява съпротивлениято на този резистор? Става въпрос за таблет ASUS Memo Pad 7 и Ethernet->USB адаптер.

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога