Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. Днес може да се купи в насипно състояние и остава сами да го запоите.

В далечната 2002г купих моя първи DT832. Съблазни ме ниската цена и тръпката, че минавам от аналогов руски АВО на цифров. Апаратът се захранва от 9V батерия известна като 6F22. Тя е негов главен недостатък. Батерията е скъп консуматив. В DT832 има вграден стабилизатор на 5V, a най-лесен начин за постигане на това напрежение е наличие на по-високо.

В добавка старанието за минимални размери прави батерията главен претендент. Проблемът е, че с изтощаване на 6F22 - DT832 започва грубо да греши и подвежда незнаещия. Подобно поведение в онези години не ме радваше. Честа смяна на батерия не бе решение и спретнах токоизправител на линеен положителен стабилизатор 7809. Това затри автономността на апарата, но държеше в показанията.

Минаха шест години и купих втори DT832, а след поредни пет още един. Да има. И според казаното горе неохотно сменях с нови 9V-батерии. Идеята да вържа апарата към токоизправител погребах, защото настъпи ерата на Li-Ion акумулаторите и народен контролер TP4506.

Сравнение

сравнение

DT832 вляво е захранен от 6F22 с текущо значение 8.6V. DT832 в средата е преведен на Li-Ion акумулатор. Краен десен апарат поема роля на еталонен, защото има вграден програмируем контролер на опорно напрежение. Трите апарата измерват напрежение на градската мрежа в разклонител. Ясно се виждат разликите в показанията на двата DT832.

Поглед отвътре

под капака

Огромна разлика в компановката на схемата. Разлика в самите капаци, че дори в накрайниците на измервателните проводници. Проверете си проводниците. Тези два модела бяха комплектувани с железни, вместо медни. Тест с магнит издава китайската хитрост. Учудваше ме високото съпротивление на късо преди тест на резистор. Разбира се, изхвърлих тези "проводници".

Преход към Li-Ion акумулатор

Li-Ion акумулатор

Краен резултат и блокова схема.

блокова схема

Инвестицията на подобен преход е:
  • няколко часа с поялника;
  • 26¢ за контролер на заряда TP4506;
  • 56¢ за DC-DC 12V конвертор.
Линеен превключвател и 22uF танталов кондензатор набавих от платка-донор, а BL-5C от пенсионирана Nokia 6230i.

Презареждане на Li-Ion акумулатора

BL-5C акумулаторът се оказа в добро състояние. Неиздут като бъчва. При първоначални заводски 1000mAh, зарежда достойните 800mAh според показанието на "белия доктор" (USB-тестер, показващ едновременно входно напрежение, ток и заряд).

белият доктор

Под клемите на акумулатора е монтирана малка платка. Тя изпълнява двойна роля. Защитава изхода от късо съединение и не позволява дълбок саморазряд на акумулатора. Това изпълнение определя правилния избор на контролер за заряда TP4506.

Първи вариант. По-скъпият.

TP4506 с защита

Заради добавената защита срещу дълбок саморазряд и късо съединение на акумулатора цената расте на 5¢. Този модул е уместен, ако се ползва гол Li-Ion-акумулатор, но наличието на защита в BL-5C сами разбирате е нонсенс и това подсказва насоката на избор.

Втори вариант.

TP4506

Без защита.

Важен момент е да се зададе правилно силата на зарядния ток. Правилото гласи, че той е равен на половината от заряда на акумулатора. При 1000mAh следва тока да се ограничи до 500mA. Това задава резистор R3 с текущо значение 1.2кOhm за 1.2А ток. 500mA може да се ограничи с резистор 2.2кOhm.

Модулът съдържа два информативни светодиода. Единият за подадено напрежение, а другия за постигнат заряд. Моето изпълнение ги крие и ориентир за настъпил финал на заряда ще дава белият доктор.

Избор на DC-DC преобразовател

На известен китайски сайт изборът е приличен, но внимание привличат два модула.

Първи е MT3608.

MT3608

Модулът се харчи по 40¢. Потенциометър с червячен редуктор за по-точно позициониране. Тези два момента го правят много лаком.

Втори е 2149f.

2149f

При спрян светодиод модулът консумира на празен ход 0.17mA (170 микро Ампера), докато MT3608 1.3mA.
Втори недостатък на MT3608, че има по-високи нива на пулсации на изхода спрямо 2149f. Китайските икономии са оставили модула само на керамични кондензатори. По тази причина добавих 22uF танталов на изхода за изглаждане на пулсациите.

2149f се предлага без потенциометър и това е неговия минус. Прави впечатление, че се ползват резистори с точност 1%. Изходно напрежение се получава от съотношението на делител R1 и R2.

R1 е постоянно с своите 33.2kOhm. За 9V R2 трябва да е 210kOhm (2103 или 214). Не разполагам с такова и запоих 220kOhm. Това зададе изходно напрежение 9.72V за DT832. Некрасиво от моя страна, но апарата го прие толерантно.

Финал

Това изпълнение постигнах преди три месеца. Редовно ползвах DT832 през почивните дни и за изминалия период акумулатора от 4.20V бе разреден до 4.07V. При този развой казвам сбогом на 6F22 батерия.

DT832





до нови срещи   ^.^
28.10.2018 profruit 

0 Response to "Li-Ion вместо 6F22 батерия за DT832"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога