Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

В моя инструментариум присъстват два пистолета за термолепило. Много удобно за бързо слепване на непретенциозни към съединението детайли.

Лепило пистолет

На преден план е малкият TOPEX 42E501 полско производство, когото ползвам няколко поредни години редовно.

Характеристики по заявка на производителя:
  • мощност 80W ~ 25W
  • напрежение 230V
  • температура 200°С
  • производителност 16gr/min
  • диаметър на стерженa 11mm
  • маса 0.59kg
Компактният вид ме устройва и за моите нужди това е основен пистолет, но с работата забелязах два малки недостатъка. Липса на включвател и светлинна индикация. Последния е фокус на публикацията.

Пистолетът изисква около 10мин първоначално време за достигане на работна температура и понякога чакането се разминава заради контакт с разхлабени клеми. Щепселът на кабела на пистолета е литкав, разбирай тънък. Запушва електрическия контакт на стената, но понякога без електрическо съединение.

Конкуренцията на стои на място. На интернет площадките за продажба се предлагат пистолети без подобни кусури, което ме подтикна към телодвижение по въпроса. Разглобих пистолета за целта и импровизирах светодиодна индикация при включване в контакта.

TOPEX 42E501

Корпус, възвратно-постъпателен механизъм, пещ с електронагревател и единствено свободно място в долната част на дръжката за развитие на идеята.

Глимп-лампа в ролята на светлинен индикатор отпадна, защото не притежавам такава и насочих внимание към наличието от светодиоди. Избрах червен с диаметър на цокъла 3.9mm. Следващ ход бе реализация на радиосхема.

Електрическата мрежа подава променливо синусоидално напрежение с честота 50Hz и средно значение 220V. При това положение светодиодът може да пропуска само в една посока. Излиза, че ще свети само на определена по фаза полувълна. Тоест, светодиодът при такова захранване няма да свети постоянно, а ще мига с честота 50Hz. Заради инерционността на човешкото зрение това няма да бъде забелязано. В същото време напрежението от обратната полярност не способствува светодиода да свети по причина полупроводност, но ще се действа на неговите изводи с пълна сила, което води до дефектиране.

Най-лаконичния начин за заобикаляне на тези особености е последователно свързване на токоограничаващ резистор, диод и светодиод в една верига. Важно е да се помни, че 220V e средноквадратичното значение на напрежението в мрежата. Амплитудното е 310V и то определя значението на резистора. Освен това е необходимо да се осигури защита на LED-а от обратно напрежение по тази величина и роля поема диод от рода на 1N4007.

Тази реализация има сериозен недостатък. Голям пад на напрежение се отделя върху резистора, което резултира в голяма мощност. Например, при 9mA работен ток на светодиода под напрежение 220V гасено от резистор с съпротивление 24кΩ се получава 2W.

I² * R = P или 0.09 * 0.09 * 24000 = 1.944W

При тези сметки дори циментиран резистор не ми допадаше като идея, който да грее в малкото затворено пространство на дръжката на пистолета. Какво излиза, ако консумацията на светодиода е над тези 9mA. В такъв случай в роля на токоограничващ елемент се ползва кондензатор. Кондензаторът не разсейва топлина (мощност), защото неговото съпротивление има реактивен характер.

На макетна платка налепих по следната схема. Светна от раз.

Кондензаторът трябва да бъде неполярен с работно напрежение 400V. След изключване на пистолета, кондензаторът остава зареден. Резистор R2 го разрежда, а резистор R1 защитава схемата при първоначално включване от пиков удар на тока. Диод 1N4007 защитава светодиода при смяна на фазата на синусоидата на напрежението.

Капацитетът на кондензатора в µF се изчислява по дадената емперическа формула:

C = (4.45 * Iled) / (310V - Uled)
  • 4.45 - коефициент
  • Iled - работен ток на светодиода
  • 310V - напрежение на мрежата
  • Uled - работно напрежение на светодиода
Реализация и проверка на консумирана мощност.

TOPEX 42E501

Червената точка на преден план е светодиода. На камерата се вижда как той пулсира/мига. На заден план се чете реалната консумация. И при загрят пистолет е около 26W. Първоначално при студен пистолет стартира над 80W, задържа, след което пада надолу и заковава на ниво 26W. Не съм сигурен за терморегулятор, но според мен такъв няма.

За по-интензивно лепене ползвам по-мощен пистолет Zico Glu Gun Zi-8001 тайванско производство. Оранжевия от първата снимка. По заявка той е 80W, но и тук същата лъжа. След достигане на работна температура консумацията му заковава на ниво 45W.





до нови срещи   ^.^
19.01.2019 profruit 

0 Response to "Лепило пистолет TOPEX 42E501"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога