Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур.

Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени, което отлагаше решението за по-нататък.

Днес нещата получиха логичен завършек, за което споделям с вас читателите.

- Избор -

Реших да възложа проблема на модерните светодиодни осветителни тела. Кварталните магазини заклеймих и насочих внимание в интернет. В разучаване на въпроса нещата се свеждаха до Китай. Специализирани форуми показваха дисекции на скъпи и евтини модели, изтъквайки предимства и недостатъци. Натрупал някаква представа избрах LED абажур JDX-MB002-236.

покупка

Подкупи ме цената. Броят позитивни отговори. Възможностите на лампата илюстрирани на сайта на магазина:
  • избор на "студена" или "топла" светлина.
  • плавен преход между тях.
  • плавно усилване или намаляване на осветлението.
  • нощен режим.
Изненада поднасяше самия драйвер и управлението му от ключа на стената.

тригер

Ако включите лампата светва студена светлина. Изключване и повторно включване до 15сек светва топла. Отново рестарт с ключа на стената и светлината става неутрална - максимална сила. Поредно превключване води до нощен режим - минимална консумация.

Плафонът е произведен от акрил. Имитация на матово стъкло. Самата основа е тънка профилирана ламарина, боядисана с бяла лакова боя. Диаметър 350mm и височина 55mm. Много лека на тегло. Бюджетността личи. Според препатили за нуждите на моята стая от 15кв.м площ удоволетворяваше осветитeло тяло с мощност над 30W. Въпросното заявяваше 36W. Из за цената не вярвах на китаеца. Масово премаркират/пресилват/лъжат, но 9 пъти съм печелил диспут и ни веднъж проиграл, за което заплатих въпросните 20.9 вечнозелени.

- Консумация на енергия -

Абажурът пристигна опакован в своеобразна броня от стиропор, който не спасява при грубо премятане из пощите. Плафонът се зацепва към майката подобно капачка на винт за компот. Първи сюрприз се оказа липсата на лустерклема и тънките мрежови проводници. Ясно, хубаво евтино няма! И никога не ще има! Оглед на кутийката на драйвера остави впечатление, че е шприца е ползвал рециклирани пластмасови чаши за кафе. Крехък! По замисъл винаги светва студената светлина първа, което е поправимо. Поиграх си с ключа. Същото като от картинката.

Измерих консумацията. Изключих лампата от дистанционното.

дежурен режим


дежурен режим

един драйвер


конкретна светлина

пълна сила


на максимум

нощен режим


нощен режим

Съмненията се разминаха. Лампата честно консумираше 36W.

- Дистанционното -

То бе част от козовете в подкрепа на избора. Изисква две малки ААА батерии, които се поместват много трудно. Направено от същата бюджетна пластмаса. Бутоните са с дълбок ход и реагират адекватно.

ДУ

Маркировката и моите надписите информират тяхната роля. Прекъсване на енергията в мрежата не се запомня от драйвера и първа се включва групата от светодиоди в студения спектър.

- LED драйвер -

Малка платка без клеми поместена в кутия от крехка пластмаса. Основно SMD монтаж. Измит флюс. Три интегрални схеми. Два контролера и един усилвател на инфрачервения датчик. Последният е без надписи, а тези на контролерите останаха неразкрити от google. Това върза ръцете за самодейство. Платката бе потопена в лак, който замириса при включване. Драйверът грее прилично и едва ли е инженерен пропуск.



Подобно на събратята си това е два стабилизатора по ток - 280mA и изходно напрежение 74V. Не харесвам подобни токоизточници. В тях е заложена умишлена мина.

Нов сюрприз дойде след оглед на трасировката. Крайните трансформатори се оказаха дросели и логичната галванична връзка с мрежата, което категорично не харесвам. Дроселите греят - икономия сечение на проводник и то осезаемо, от което се размириса лака. Грее още филтровия кондензатор - ясен знак за бърза деградация. Усъмних се, че е премаркиран, но тестера показа коректно значение 15uF. Според златното правило на моите учители 15uF е малко за тази мощност и замених на 22uF. Нагряването намаля и донякъде намали пулсациите при нощен режим.

"Пулсациите" виждам при включена камера на телефона. Нещо много вредно за очите и вашия мозък. Реших да пробвам, като увелича изходните филтрови кондензатори от 2.2uF на 22uF. Изглади донякъде, но пулсациите се изместиха от нощен режим в средна степен. Цъфна и друг недъг. При дежурен режим светодиодите тлееха като далечни звезди, което бе крайно нежелателно. Върнах стария 2.2uF.

Драйверът не замърсява мрежата с шум. FM приемникът в съседство не се смути. Големият минус идва от липсата на защити, което е равносилно на минно поле.

Примерна схема за обща представа.

примерна схема
Входът подава мрежово напрежение на диодния мост без предпазители, без токо-ограничаващ термистор. Варистор - несбъдната мечта. Нищо. На изхода същата картина и не става ясно издържа ли на претоварване и на късо съединение? Едва ли! Извод: китайците в своя репертуар, но затова евтино.

- Цел -

Това китайско чудо сам пожелах и реших да го докарам до ума. Входни предпазители в комбинация с варистор. Последвал термистор за плавно зареждане на филтровия кондензатор, а след него мрежов филтър. Съзрях Шотки диоди по платката и учудващо малките интегрални схеми не грееха.



- Операция -

За реализация на замисъла разчитах на електронни платки донори. Избор на конкретен филтър. Ампутиране и колхоз в осветителното тяло.

Армия от фалирали токоизправители


токоизправители

Ограденото в червено е готов филтър на мрежов шум по учебник. Кондензатори X1, X2, Y1, Y2. Термистор, дросел и т.н. От тях си набавих термистор и варистор. Кръглите платки са от енергоспестяващи лампи. Отличен донор на високоволтови електролитни кондензатори.

Идеята да отрежа филтъра отпадна поради наличие на конкретен в големи количества. Той не блестеше от изобилие на детайли, но даваше възможност за по-малки загуби на време и телодвижения.

филтър

Разфасофах го.

- Резултат -


резултат

Появата на термистора доведе до плавно включване на светодиодите в рамките на секунда. Замененият филтров кондензатор намали пулсациите, намали неговия нагрев. При изключване се чувства една плавна затихваща светлина. Зимно време страдам от гръмотевична дейност и не минава без сътресения в мрежата. С варистора и двойката предпазители абажура определено е под закрила.

Светодиодите са наредени шахматно. Подложката им е алуминиева. Над всеки светодиод стои купол за равномерно разсейване на светлината. Куполът е прихванат за подложката чрез нитове, чийто пети са около милиметър дебели. Те се явяват термичен буфер между подложката и металната основа, защото конструкцията е от пластмаса. Образуват въздушна междина, която е лош топлопроводник. Да, диодите по китайски също греят. Поредна мина, за по-бърза деградация.

Не монтирайте тялото на дървени тавани, синтетични плоскости и т.н. Бетонните са по-студени и спомагат охлаждането. С две думи, разбрахте намека ми.





до нови срещи   ^.^
09.03.2019 profruit 

0 Response to "LED абажур JDX-MB002-236"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога