Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


За последните 15 години станах притежател на четиринадесет DVD-RW/RAM дисковода различен форм-фактор. Броят им нарастваше с появата на нова моя машина.

LG GSA-H12L e първата моя външна записвачка. Солидна на вид с всички възможности за 2006г. Идеята й бе да компенсира първите ми мобилни компютъра без оптичен дисковод, за инсталация на операционна система. Но USB Flash Disk on Key ( известно като флашка ) бързо отне тази привилегия и GSA-H12L бе обречена да събира прах за по-добри времена.

Тези времена настъпиха. Поглед отпред.

GSA-H12L

Поглед отзад.
Куплунг за захранване от постоянно напрежение 12V и изход USB 2.0 стандарт B.

GSA-H12L

Вграденият контролер се оказа подводен камък, обричащ на отчуждение. Той признаваше само Windows XP / Ubuntu 10.04 или дъно произведено до 2010г. Операционните системи на компютри произведени след 2012г ~ 2019г съобщаваха за неразпознато устройство или въобще не реагираха. LG предлага драйвер до Windows Vista.

Kонтролерът използва DC-DC step down convertor. При помощта на ШИМ преобразувател от входното 12-волтово напрежение се формира +5V-во. Надписът върху чипа отведе до pdf и става ясно, че на изхода му се осигурява +5V до 2.5А захранване (червеният проводник на молекса). Тази идея ще бъде взаимствана.

заводски контролер

Описаните минуси направи записвачката неизползваема дълги години. Дори транспортните лепенки не бях махнал. Реших, че тя ще работи и ще стои на една ръка разстояние, за което заделих време за разучаване на замяна на контролера.

На известна китайска площадка купих въпросния безимен контролер - USB 2.0 to IDE SATA Converter Adapter Cable for 2.5 3.5 Hard Drive Disk HDD срещу 2.35 зелени пари.

От описанието на сайта за продукта:
Quickly access: SATA / IDE 3.5" (40-pin);
                IDE 2.5" (44-pin) device by USB port
Support hard drive, CR-ROM, DVD-ROM, CD-RW, DVD-RW
Support 52x CD-ROM
Compliant with SATA 1.0a Electrical Specifications
Compliant with USB2.0 Electrical Specifications
Compliant with Bulk-Only Transport Specifications
Compliant with USB Mass Storage Class
Support ATA/ATAI LBA 48bit addressing mode
Support SATA spread-spectrum transmitter
Support SATAI Asynchronous Notification (Hot Plug) feature
Support 480Mbps High Speed and 12Mbps Full Speed USB operation
Support Windows 2000, me, XP, Vista , Win 7 and Mac OS
Plug & Play
Under Windows 2000 / ME / XP / Vista/ Win 7, no driver needed
Weight: Approx 40g
IDE-SATA to USB2.0

Към списъка от системи в описанието може да се добави: Windows 8, Windows 10, Ubuntu 14.04, Ubuntu 16.04. Тръгва от раз без нужда от инсталация на драйвери. Пробвах на всяка една машина и никакви проблеми.

Разучавайки новата джаджа ме загложди как се проявява с подключен диск. Контролерът предлага три различни входни интерфейса:
  • SATA;
  • IDE-ATA100;
  • IDE-ATA 66.
hdd/ssd

Първи тест направих с мобилен HDD на Hitachi SATA II, чрез CrystalDiskMark5.2.1 x64 под Windows 7 Pro и USB2.0. Очаквах по-добро представяне.

HDD Hitachi SATA II

Следващ тест с SSD на Samsung. Резултатът разочарова.

SSD Samsung SATA II

За тестовете с дисковете ползвах ATX захранване, подаващо +12V/+5V.

Последен тест с твърд диск на Toshiba ATA-66. За моя изненада диска се размина с външно захранване. То не е нужно. Дискът се развърта и инициализира нормално под Windows 7 Pro през USB2.0 на машината. Предлага нормално четене и писане, включително форматиране. Заснех резултата, а снимката прехвърлих в диска.

HDD Toshiba IDE ATA-66

Куплирани диска и конвертора включих към OTG адаптер. Файловият мениджър на Andoid в телефона разпозна диска и всички операции с съдържанието му бяха възможни.

OTG

Устройството се крепи на гребена на контакта. Напрягаха коментарите, че по време на работа е горещ. По-вярно е да се каже, че е топъл.

Захранването на новия контролер доверих на евтин китайски импулсен токоизправител на +12V. Събираше прах в очакване на своя ден. Преправих го. На входа добавих варистор и термистор. Мосфета и диода Шотки закрепих към радиатори. Увеличих входния електролитен кондензатор от 10uF/400V на 22uF/450V. Изходните два по 470uF замених на 2х1000uF в добавка на трети от 470uF. Паралелно керамики на 10uF. Входните проводници прекарах през феритен цилиндър. Запоих кербовката в молекса (сигурна електрическа връзка).

DC-DC step down convertor изпадна от видеорегистратор VIOFO A118C. Адаптера на видеорегистратора намирах грозен за интериора на салона в автомобила и замених на по-елегантен. Този случай го върна на линия. Според PDF-а му осигурява до 2А сила на тока, което е на границата. Загрява по време на работа, но не е горещ и се размина с термолепенка и радиатор.

нов контролер

Задните куплунзи изпаднаха от донор-платка на лазерен принтер HP. Металната риза на единия се оказа лесен за запояване към металното шаси на записвачката. Залях ги обилно с термолепило за вечни времена и с това завърших монтажа им. Колхозно изглежда, но кой ли ще се врее отзад, за да критикува.

На стикера пише "5V / 12V = 1.5/2A.0". Лявата част на израза информира за нива на работни напрежения, а дясната съответните стойности на силата на тока. Тежките режими са два: при развъртане и запис. Наблюдавах ватметър закачен на входа. Пиковата мощност достигаше до 19W, номиналната около 14W. Затихване до 7W. За изминалото време до тук - всичко ток и жици.

нов контролер

Идеята превъплътена. На една ръка разстояние. Вече няма да се гъзурча под бюрото, ни да превивам торса и да дърпам чекмедже от мобилен комп.

Това е този случай, когато компютъра заема 5 пъти по-малко обем от записвачка и харчи 2.5 по-малко енергия от същата. През годините натрупах хиляди дискове. Време е да сортирам живите от мъртвите. Verbatim дава 100 години гаранция. Ставам рано сутрин и съм решил мъртвите дискове да пъхна под чистачката на стъклото на съседските автомобили. За отразяване на сигнала от радара на куките ще си каже някой, а друг може да го приеме като послание ... от извънземните.

GSA-H12L модификация





до нови срещи   ^.^
05.06.2019 profruit 

0 Response to "GSA-H12L модификация"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога