Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Герои на поредената среща посветена на продукцията Sonoff са тези два сензорни WiFi релета. Ключове за осветление в вашия дом. Механичния бутон е заменен от датчик за докосване стилизиран под елегантен стъклен преден панел.

На преден план еднокален,на заден двуканален. Името подсказва, че това е продукт за американския пазар и на практика разликата спрямо европейска или английска версия е само в външните размери.
Sonoff Touch US

Какво има под капака?

Панелите се държат на клипси към тялото и плоска отверка е достатъчно да ги отдели. Отдолу ни посреща сандвич от две платки разположени на етажи. Долна голяма е импулсното захранване с релето, а над нея стои управлението.

Sonoff Touch US T1

Платката е двустранна. На невидимата страна е запоен датчик и информативен светодиод. Над микроконтролера е организирано управлението на сензора. За съжаление без надпис. Отверстията вляво са UART-интерфейс.

PSF-A e форм-фактор на ESP8285 разработка на ITEAD Studio. Металната капачка, закриваща микроконтролера се изтъква като екран срещу нежелани електромагнитни смущения.

Схема на интерфейса на PSF-A - ESP8285

Схема на интерфейса на  PSF-A - ESP8285


Направих си труда да проследя пътеките в схемата, като прозвъних отделните пинове. Оказва се, че китайското студио се придържа към утвърдена схема с повишена устойчивост и стабилност на работа позната от ESP8266.

Sonoff Touch US Т1

Подготовка за флашване

Манипулацията за флашване е еднотипна и тук няма нищо ново или почти нищо. На практика ITEAD Studio са опростили флашването до едно единствено телодвижение спрямо извора ESP8266.

флашване на Sonoff Touch US Т1

Описание отгоре надолу по часовникова стрелка:
* Външно стабилизирано захранване на 3.3V от трансформаторен токоизправител.
* Три-проводен кабел: GND, TX, RX.
* USB-UART конвертор.
* Проводник с игла.
* Гребенче.

Готовност за флашване

флашване на Sonoff Touch US Т1

Гребенчето е запоена за платката и ще остане завинаги там, като не пречи на обратното сглобавянe на изделието. В Sonoff се спазва традицията до GND да е TX, до него RX и последен захранването. TX и RX на релето са свързани на кръст към съответните изводи на адаптера.

Захранването от токоизправителя е подадено към страничен комплект пинове GND и 3.3V. Това са пиновете, които отвеждат към родното импулсно захранване на WiFi релето.

Липсва бутон Burn, но импровизацията от кабел и игла решават проблема.
При подаване на захранване на микроконтролера първата работа на boot-loader-a e да провери нивата на GPIO0 и GPIO2. Ако са високи предава управлението към вътрешната файлова система организирана върху флашката. Ако са ниски превключва микроконтролера в режим на флашване.

Ниско ниво ще постигнем като забодем иглата в GPIO0 първоначално, а после включим захранването, след което отпуснем иглата. Позната история от дъмпа на оригиналния фърмуер на Sonoff Basic R2. Капачката е запоена към общ проводник. Една от трите червени точки дава достъп до GPIO0. Аз избрах крачето на smd-резистора, като най-удобно място за окъсяване - burn.

Нюанси около Sonoff Touch T1 US 2C

Sonoff Touch T1 US 2C

Това е двуканалния Sonoff Touch T1 US 2C с свален стъклен панел. 2C в името подсказва 2 channels. Оглед на платката говори, че тя е унифицирана и липсват елементи за трети канал. При свален преден панел са нормални лъжливи срабатвания. Прекалено чувствителен става сензора. Този модел се отличава с вграден креслив пискун (мини-говорител), който пищи при задържан палец върху сензор.

Конкретният модел е с две антени. Едната е Wifi, а голямата радио-антена. Моделът може да се управлява още по радиоканал от дистанционно с два бутона ВКЛ/ИЗКЛ. Радиоканалът е регламентиран за съответния регион, но намирам изпълнението за отвратително. Проявява характер.

Тук няма екранировка на ESP8285 и вместо 10к резистори са запоени 4к7. Това не променя нещата, просто минимума за стабилна работа. Интернет бълва снимки на запоени проводници към GPIO0 и ни едно смислено решение как да се активира флашването. Микробутон S1 не ми даваше мира и преминах на сляпа баба от всякакви комбинации. Оказва се две последователни бързи цъкания на S1 е достатъчно на Sonoff Touch T1 US 2C, за да се подчини на флашване.




до нови срещи   ^.^
14.10.2019 profruit 

0 Response to "Sonoff Touch US - преход към друг фърмуер"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога