Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Безжичното/безпроводното за мен е приоритет. Първият телефон с безжично зареждане в моя живот бе Galaxy S4. От този момент не признавах нов телефон без тази възможност. В края на зареждането безжичното устройство продължаваше да функционира. Вграденият вентилатор жужеше нощно време, а светодиодите огряваха нощта. Това смущаваше понякога съня ми и съответно дразнеше. На практика подобен статус черпеше излишни 3W от градската мрежа, което също е кусур.

Загложди ме идея, да автоматизирам процеса на заряд. Телефонът рапортува 100% батерия, след което изключване. Подбуда на тази идея дойде от запознанство с модули изпълнени от фамилия INAxxx. Най-бюджетната е INA219. По заявка измерва постоянно напрежение до 26V и постоянен ток до 3.2А. Класът на точност не ме интересуваше и надолу става ясно защо този модел определи избора ми.



На макетна платка навързах бъдещия проект и получих очаквания резултат. Стар Galaxy S7 като опитен образец се зареди до 100%, след което захранването бе прекъснато.

Принципиална схема на проекта.
Представете си символа за лампа като безжично зарядно устройство. Посочения полеви транзистор е първият попаднал под ръка от моя склад.



Този път реших да подходя по-сериозно, като поръчам платка в Китай, вместо монтажна. Силите на Вселената ми подтикнаха да преразгледам готови предложения в известна китайска площадка. И открих такива маркирани като Sinilink.

Радост неземна, защото цели три варианта се разкриха пред очите ми, които реално повтаряха моята схема. Грабна ме Sinilink XY-WFUSB. Реализиран в корпус с размери 63mm x 21mm x 10mm.

На вашите екрани отгоре надолу:
* Зарядно
* Sinilink XY-WFUSB
* INA219 модул
* Samsung Galaxy S10+



Докато чаках поръчката от Китай, засякох в интернет изпълнение, което ми се видя грубо и некадърно. Това ме подтикна, да постигна същото по по-лесен начин и с изящен краен вид.

Изглед от близо:
Сърце от ESP8285 (привет на Sonoff WiFi релета) и полеви транзистор AOD4185. 3.3V се осигуряват от познат линеен регулатор AMS1117, a преди него е реализиран DC-DC преобразувател от 26V на 5V.

По замисъл входното напрежение може да се манипулира. Подава се на изхода или прекъсва, чрез командване на полевия транзистор. Част от енергията на входното напрежение се заделя за нуждите на ESP8285.



На свой ред внимателно с ножовка срязах по ширина модул INA219 и изпилих по средата два профила, докато пасне на вътрешното пространство на капачката на Sinilink.

Модулът пристига до вас флашнат с китайска апликация, която работи криво. На нейно място инсталирах Tasmota 8.5.1(sensors). За целта ползвах шевни игли, заради малкия диаметър на отворите на: TX, RX, GPIO0, GND, 3.3V.



Извращението показано в instructables.com замених на същите свободни портове: TX, RX, GND, 3.3V.

И готово. Всичко се помести като заводско изпълнение.



Настройка на модула в Tasmota:

Tasmota Module Parameters

Интерфейс Tasmota:

Интерфейс Tasmota

Безжичното зарядно е китайско дело, маркирано като Fast Charge 10W. Input 5V/2A , 9V/1.67A, купено 2019г. Стартира при 5V, след което според телефона вдига на 9V. Наблюдавах изменението на тока по време на заряд. Когато наближи 100% заряд нивото на силата на тока пада под 350mA и се задържа близо под това ниво, докато не вдигнете апарата. Реших, че този праг ще бъде условие за изключване на захранването.

Автоматизация на замисления план поема OpenHAB. По познат начин се добавят Thing и Items на новото ESP-устройство.

Интерфейс OpenHAB:

Интерфейс Tasmota

Това правило е финал на проекта.

OpenHAB правило

При включване на зарядното протичат процеси на опознаване с телефона. Напрежението от 5V скача на 9V, a силата на тока от 0А на максимални стойности. Това проследява и правилото за коректна работа, което е заложено в блок IF. На всеки 2мин Tasmota по MQTT ще праща информация за нива на ток и на напрежение към OpenHAB, което е част от играта. В края на зареждането нивото на тока пада под 0.35А и това изстрелва команда за изключване на Sinilink XY-WFUSB.

Трети месец подред нормален полет и никакви проблеми.




до нови срещи   ^.^
30 октомври 2021 profruit 

0 Response to "Sinilink XY-WFUSB в openHAB"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога