Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Ролята му се свежда да информира за състоянието на напрежението: налично или отсъства в електрическата схема. Например, напрежението от градската мрежа в вашия дом или такова в даден електроуред, без значение дали е постоянно или променливо.
Sonoff SNZB-04
Sonoff SNZB-04 е ITEAD zigbee датчик за врати и прозорци. Купени две бройки през юни '21г и седмица по-късно още една за проба. Подкупи ме продажната цена около 6.80$ за бройка, което е два пъти по-малко от фаворита в лицето на конкуренцията им.
Sonoff SNZB-04
Разочарованието не закъсня. Недодялан ръбат дизайн на вид се преглъща, но честа замяна на CR2032 през 8месеца е разточителство. И трите датчика (купени от различни продавачи) показваха по ниски нива на напрежението на CR2032. Атрибут "last_seen" липсва. По него може да се ориентира човек, кога последно е рапортувал в zigbee-мрежата. Напрежение 2.80V e минимално ниво за стабилна работа.
z2m topic
Атрибут "last_seen" липсва. По него може да се ориентира човек, кога последно е рапортувал в zigbee-мрежата. 3.15V напрежението на нова CR2032 измерена с волтметър, докато SNZB-04 рапортува за 2.90V. Напрежение от 2.80V e минимално гранично ниво за работа. Подобно поведение за разсеян човек е нонсенс и на свой ред ги изсипах в "дълбокия сандък", заменени от агресивна конкуренция за 4.89$ бройката..
Модификации
В мрежата е пълно с примери за модификации на zigbee датчик за врати и прозорци. Всичко се свежда до прихващане на OPEN/CLOSED състоянието.

Геркон/рийд ампула или датчик на Хол е закачен на GPIOx пин на Zigbee-контролера. Когато ампулата даде контакт под влияние на приближения магнит GPIOx порта променя нивото си от Low на High и съобщава изменението на координатора. Излиза, че ако паралелно запоим външен контакт, който може да променя състоянието си от отворен на затворен получаваме допълнителен функционал. Датчик вибрация, датчик наклон, датчик налягане от седалка на автомобил и в този ред, все неща, който затварят веригата.

Токът, протичаш през геркона е едва 0.3µA. Това развързва ръцете за поредни идеи.

Датчик наводнение.
Датчик наводнение
Sonoff SNZB-04 до датчик за наводнение.

Принципът на работа е идентичен. Разликата е, че датчик наводнение е в водоустойчив корпус за съответната цена. Достатъчно е да запоим два проводника и да ги потопим в чашата, за да получим сигнал CLOSED. Мисълта е ясна и нататък зависи само от вашите ръце. Кръглият датчик слухти под пералнята, а импровизирания под вградения сифон в шкафа на банята.
Превръщане в датчик за наличие на напрежение
Моят openHAB живее в лаптоп с сносна батерия. Един UPS по-малко. Моят рутер е дублиран от UPS. Локалното енерго-разпределение е класически монополист и гаси-пали без предупреждение. Градската мрежа е допотопна. Трансформатори на открито и при проливни дъждове токови удари един след друг. Това ме принуди, да се замисля за датчик за наличие на напрежение. "Токът спира" внезапно - openHAB преминал на мускули от UPS-те праща съобщение "Без ток вкъщи".

Вадим от пясъчника поредния Sonoff SNZB-04. Вградената CR2032 е пореден UPS. Датчик автономен, сървър и рутер също. Вместо геркон идва оптрон PC817C SHARP. Входа на инфра-червения светодиод съединяваме в верига към наблюдаваното напрежение. Според производителя то е U = 1.2V ~ U = 1.4V max и ток ограничен на 6mA.

Притежавам разнообразие от оптрони и споменатия модел бе избран, заради най-ниския преход емитер-колектор. Само 150Ω преход емитер-колектор (тестер в режим "проверка на диод"). На входа подадох напрежение +1.2V и ток стабилизиран на 10mA. Транзисторът в вторичната верига се отпуши и Sonoff SNZB-04 съобщение CLOSED.

Sonoff SNZB-04 управляван от оптро

На страна на сървъра в подходящ скрипт този флаг ще се показва като "има ток вкъщи". Прекъсвам захранването от лабораторния източник и оптрона се запушва. Флагът е променен на "няма ток вкъщи".

Тази реализация позволява следене на битова техника по постоянен ток. Моята цел е следене напрежението в градската мрежа. И често срещам колхозни изпълнения от токоизправител захранващ реле с сухи контакти. Работи, но не е кашерно. Излишен 1W~1.5W разход към сметката за ток. Излишни 5$ за реле и токоизправител плюс уродливия вид на самоделката.

Китайците предлагат модул (AC 220V Optocoupler Isolation Module Voltage Detector) за следене на мрежово напрежение, чрез оптрон. Цена народна, но изпълнение не e по фен-шуй. Чрез балансно съпротивление, което се нагрява до 55°C. Това категорично ме отказа. Моите лета са жежки.
AC 220V Optocoupler Isolation Module Voltage Detector Балансен кондензатор е моя избор. Начертах схема в sPlan. Запоих на макетна платка и оживя!

AC 220V Optocoupler Isolation Module Voltage Detector


Zigbee датчик за наличие на напрежение

Зависимост на ток през светодиода от обема баласния кондензатор.
C    15 nF 68 nF   100 nF  150 nF 330 nF  680 nF  1000 nF
Iled 1 mA  4.5 mA  6.7 mA  10 mA  22 mA   45 mA    67 mA
Резултат
Kонсумация от градската мрежа: практически 0.0W,
При ~ 226V на входа,
На рамената на стабилитрона +4.08V,
На входа на PC817C +Uin = 1.145V,
Изходно съпротивление емитер-колектор Re-c = 153.5Ω.

Разлогах с ценер на 5.1V и за късмет с бял светодиод на 2.88V. Неговата роля е двойна. Индикатор входно напрежение и индикатор, че инфрачервения диод е изправен.

И за финал към тези, които искат да минат по линия на най-малкото съпротивление.
Мощното 56к съпротивление от китайския модул в коша. На негово място балансен кондензатор в чийто крачета е запоен 1M съпротивление. Нулевата линия до Грец-диодите се прерязва за мост от smd 47Ω съпротивление.

Sonoff SNZB-04 не е аксиома. Той бе само пример и това важи за всеки модел zigbee датчик за врати и прозорци от еко-системите на TuYa, Aqara, Mijia. Даже гол модул на база CC2530 е достатъчен. Спазвайте полярността на изводите на геркона към транзистора в оптрона.

Разбира се на ваш риск и страх!




до нови срещи   ^.^
11 март 2023 profruit 

0 Response to "Zigbee датчик за наличие на напрежение"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога