Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.Denwer 3 e джентълменски комплект на уеб-разработчика. Чете се Денвер 3. Този дистрибутив е разработка на руския програмист Дмитрий Котеров. Основният състав включва:

 • Apache/2.2.4 (Win32) mod_ssl/2.2.4 OpenSSL/0.9.8d, SSI, mod_rewrite, mod_php
 • PHP 5.2.4 с поддръжка на GD, MySQL, sqLite.
 • MySQL 5.0.45 с подръжка на транзакции
 • phpMyAdmin 2.6.1 (windows-1251)
 • Система за управление на виртуални хостове
 • SMTP и sendmail емулатор
 • съвместимост с Flash-дискове

Към пакета се предлагат безплатни допълнения за професионалния разработчик:
 • ActivePerl 5.8
 • Пълен пакет модули за PHP (+ PHP версии 3 или 4)
 • Python
 • PostgreSQL или InterBase/FireBird верси 1 и 2
 • Модули за Apache
 • Инструменти за MySQL

Става ясно, че това е достойна алтернатива на XAMPP. Denwer 3 няма претенции да бъде лидер в класа си, но има възможностите и комфорта на подобни програми. Става въпрос за локален сървър на потребителска машина с чиято помощ може спокойно да се проследи поведението на бъдещия сайт.

Възниква въпрос: защо е нужна инсталация на локален Web-сървър, когато страниците може да се стартират направо от твърдия диск? Да, ако това са статични страници, то отпада нуждата от инсталация на подобен сървър, но в случай на нужда на SSI (Server-side Includes) директиви в страницата без Web-сървър няма да мине, какво остава за динамичен сайт.
Без подобен сървър всеки един сайтостроител ще загуби време и нерви, защото изпълнението на даден сценарии ще е свързано с качаване на файла на сървър в интернет, проследяване на коректното му поведение и ако възникне грешка - снемане, корегиране и качване на ново. Ако връзката е бавна допълнително ще провлачва проекта.

Аз работя с Denwer 3 и благодарение на него имам възможността, да се запозная отблизо с редица CMS: Joomla!, WordPress, IP Board, phpBB3, Drupal, DLE, редица тракер системи. Всичките те се задвижват от Denwer 3 едновременно без всякакви проблеми.

В случай, че решите да последвате моя пример, то нещата се свеждат до малка анкета по време на инсталацията, която трябва да запълните.
Изтегляте си пакета от сайта на разработчика (получавате линк за изтегляне, след като се регистрирате). В удобна директория разархивирате пакета. Създавате предварително папка на твърдия си диск, в която ще сте инсталира сървъра. Например, C:\Server. Стартирате изпълнимия файл на сървъра и пишете отговори на зададените въпроси. Всичко това става в прозореца на cmd.

Първоначално ви посреща браузер с приветствие за инсталация. Гасите го и продължавате напред.

инсталация на Denwer 3

Следва прозорец на cmd, подканящ да продължите инсталцията чрез натискане Enter.

инсталация на Denwer 3

В следващия указвате името на инсталационната папка. В случая C:\Server. Нататък.
Следва въпрос за потвърждение и отговор Y.
Поредено натискане на клавиш Enter.
Следва въпрос каква да бъде буквата на виртуалния диск на сървъра. Изберете X или друга свободна буква.
Поредено натискане на клавиш Enter.
Вариант как да стартира сървъра. Избор 2 гарантира ръчно, докато едно - стартиране заедно с Windows.
Поредният въпрос касае създаване на икони за пряк път. Те са необходими и отговор Y.
Aко имате активна огнена стена - дайте разрешение на Denwer 3.

Успешната инсталация завършва с нов прозорец на брoузъра. Гасите го или преминавате в съответните адреси. Трябва да знаете, че първоначалната инсталация на Denwer 3 не дава излаз в интернет. Вие не можете да хоствате сайт от вашия компютър на вън. Необходимо е дописване в конфигурационния файл на Apache и отключване на порт 80. По този начин спойно може да игнорирате предупрежденията на phpMyAdmin за парола и права над MySQL сървъра. На сайта на Denwer 3 има описание как да стане хостване на сайт към мрежата.

инсталация на Denwer 3


Кое къде се намира на практика? Моят първи сайт на Denwer 3

В директория C:\Server\home\localhost\www създавате нова папка. Например, с име joomla. Изливате в тази папка ядрото на joomla.

Създаването на нова база данни в phpMyAdmin се намира на адрес:
http://localhost/Tools/phpmyadmin

Създавате нова база с име по избор за joomla-сайта. Задавате привилегии, потребителско име, парола и хост.

Стартирате браузъра с адрес:
http://localhost/joomla

Следвате съветника за инсталация и само след минути имате готов сайт. Следва наливане на съдържание и евентуални разширения.

За пореден сайт на вашия компютър пътят е аналогичен Създаване на нова папка в C:\Server\home\localhost\www.

Логове на сървъра можете да проверявате в тази директория X:\usr\local\apache\logs\, e-mail съобщенията в X:\tmp\!sendmail\


Отделни едновремени проекти на Denwer 3

проекти на Denwer 3


Финални думи

Плюсове:
 • Създаден на принципа инсталирай - работи, без повече настройки.
 • Пълна автономност.
 • Той се инсталира в една папка, а виртуалния диск е нейно огледало.
 • Програмата не затлачва регистъра.
 • Разполагате с три бутона: пуск, стоп и рестарт.
 • Отлична съвместимост с Dreamweaver.
 • Възможност с едно копиране на папката на Denwer 3 на флаш носител, да се пренесе/продължи/стартира всеки проект на друг компютър.

Минуси:
 • Няма деинсталационен модул.
 • В phpMyAdmin 2.6.1 бутон ' Import ' не е наличен.


Официален сайт на програмата

до нови срещи   ^.^

25.06.2009 profruit 

0 Response to "Denwer 3"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога