Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

На стената над входната врата в моя апартамент е инсталиран традиционен електро-механичен звънец. Сваляне на декоративната решетка представя следния вид.
звънец
Зеленият клеморед е за захранване от ~230V напрежение. Синият е за сигнален бутон, традиционно стоящ в коридора пред входната врата. Трансформатор, предпазител от 1А, зумер.

Съответно електрическата схема на изброените елементи.

електросхема на звънеца
От първата снимка става ясно, че в дежурен режим при постоянно свързана първична намотка на трансформатора към градската електрическа мрежа се нуждае от 0.8W активна мощност. Звънецът е монтиран през 2012г. За 11 години това състояние е похарчило 1.87лв електроенергия.

(0.8/1000)kW x 24h x 30d x 12y x 0.27lv (за 1kWh) = 1.87лв "вампирски разход".

Идеята да имам умен звънец в домашната ми автоматизация не е от вчера. Тя бе реализирана за първи път в темата Входен звънец в openHAB.

По замисъл към ESP32-WROOM-32 трябваше да закача MP3-плейър модул с SD-карта. В картата няколко MP3-ки за съответния сценарии. И една от мелодиите наподобяваше входен звънец. Реализацията монтирана в кутията на показания електро-механичен звънец. Но това се постигна само на макет и се отложи за по-добри времена. Мързелът ме накара да добавя по един зумер на свободен GPIO-порт на ESP- модул в всяка стая и това заби последен пирон в ковчега на идеята с MP3-плейър модул + SD-карта.

Това не бе никакъв входен звънец, защото зумерите ползвам за различни случаи. Например, зареден бойлер своя сигнализация. Аларма от датчик дим друга сигнализация. Датчик наводнение трета и т.н. Разликата между всяка една е, че съм задал различен брой звънене, продължителност и пауза между тях в зависимост от случая, което не е удобно при еднообразния звук.

Затова реших да впрегна традиционния звънец, като го добавя в openHAB.
  1. Идеята е да запази текуща функционалност.
  2. Да минимизирам вампирския разход.
  3. Да получавам известия в телефона в момента на позвъняване.
Следвайки практиката, да се въздържам от варианта ESP + WiFi в полза на Zigbee + координатор пенсионира ESP-01S Wi-Fi реле модул v4.0, който заспа зимен сън в шкафа. След две години бездействие модул E18-MS1-PCB на китайската фирма Chengdu Ebyte Elec Tech замени ESP-01S модул и вдъхна втори живот на релето.

На макетна (prototype/protoboard) платка запоих пинове, които оформят контактно гребенче. А от пиновете до съответните портове запоих изолирани тоководещи проводници. По този начин запазих работоспособността на релето, чрез ESP-01S модул. Никакви модификации не се наложиха.
ESP-01S relay module v4.0 + CC2530
Взаимозаменяемост между модулите:
.........................
: ESP-01S : E18-MS1-PCB :
.........................
: TX      :  P2.1       :
.........................
: EN      :  P2.2       :
.........................
: RST     :  P1.3       :
.........................
: 3.3V    :  3.3V       :
.........................
: GND     :  GND        :
.........................
: GPIO02  :  P1.4       :
.........................
: GPIO0   :  P1.2       :
.........................
: RX      :  P1.0       :
.........................
Бутон Reset става бутон Pairing, нужен за първоначално интервю към координатора.
Бутон Door Button e бутона в коридора до входната врата.
модификация ESP-01S relay module v4.0
Конфигураторът на PTVO генерира firmware според замисъла на работа.

Изпълнението е постигнато на 26 август 2023г и неговия анонс увисна в времето.
ptvo.info активно се развива и предлага всеки месец нова версия на конфигуратора. Същото важи и за проект zigbee2mqtt. Ползвайте последните версии.
PTVO
Input 1 задава бутон за интервю.
По наследство той е придърпан към +3.3V от R4 затова е конфигуриран като External pull-up.

Input 2 е зададен като ключ (switch), който управлява Output 2.
Докато е натиснат бутона - true, отпуснат - false.

Output 2 също по наследство е придърпан към +3.3V от R5 затова е конфигуриран като External pull-up. Изходът е инвертиран, в противен случай звънецът постоянно ще звъни, докато не се натисне бутона.

Реализация
Интерфейса на openHAB. Запазих софтуерен бутон DING от темата Входен звънец в openHAB и към него на служба се прикрепи физически бутон. Захранване на новополучения модул възложих на зарядно от темата Nokia AC-18E захранване на ESP-01S WiFi Relay. На практика замених ESP-01S модул с импровизирания E18-MS1-PCB. В дежурен режим консумацията падна от 0.8W на 0.2W. Отличен резултат.
openHAB 3
Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Липсата на обратна връзка от читателите на блога ме въздържа да публикувам файловете за конфигурация на поредния ITEM. Ако ви интересуват е достатъчно да влезете в вашия Google акаунт и зададете въпрос в формата под публикацията.




до нови срещи   ^.^
16 декември 2023 profruit 

0 Response to "Умен звънец в openHAB"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога