Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Началото на новата среща е заложено в тема "BLE Sniffer на ESP-WROOM-32 в openHAB 2". Там остана незасегнат въпроса с добавения зумер закачен към порт GPIO5 на ESP-WROOM-32.

електросхема

Зумерът е пиезо мембрана и мултивибратор в общ флакон. При подаване на напрежение се раздава звук на честота на мултивибратора. С повишаване на напрежението силата на звука расте.



Понеже консумира ток повече от възможностите на GPIOх порта се налага посредник и идеален се явява полеви транзистор 2N7002. В моя случай и двата радио-компонента свалих от старо компютърно дъно.

Управлението на ESP-WROOM-32 е поверено на Tasmota 9.1.0, а конфигурацията на модула изглежда така:

ESP-WROOM-32 модул


Според документацията на Tasmota зумерът ще заработи след активиране на конкретни команди въведени в конзолата й.

asmota Commands


setoption4 1 - активира Tasmota, да изпълнява команди от брокера на MQTT.
По-надолу ще стане ясно как точно.

setOption67 1 - включва зумера.
Например, команда buzzer 5,10,7 (брой, продължителност, пауза) ще бъде изпълнена 5 пети, с продължителност 10сек и пауза между тях от 7сек. Брой, продължителност и пауза по ваш вкус.

освен в конзолата на Tasmota, новата възможност може да се ползва по HTTP,
чрез GET заявка:
http://192.168.1.164/cm?cmnd=buzzer%5,10,7
или по MQTT:
mosquitto_pub -h localhost -t cmnd/wroom/buzzer -m "5,10,7"
Но ни една от трите няма практическа стойност. Идеята е произволен ITEM в openHAB, да изпраща командата към брокера, а той на свой ред към GPIO5 на ESP-WROOM-32 за изпълнение.

Реализацията се постига с съответен THING и ITEM.

THING и ITEM

Легенда на пъзела:
644a0a87 - идентификатор на моя брокер;
buzzer - Tasmota команда;
wroom - клиент и топик, зададени в настройките на Tasmota:

MQTT Tasmota настройки


Развитието на идеята ни отвежда в известен китайски магазин, предлагащ контактни датчици. Тяхната задача е да следят статуса на врати, прозорци или чекмеджета - затворено/отворено. Без значение е произодителя, защото вършат идентична работа. През ръцете ми минаха продукти на Mijia, Aqara, Sonoff и се спрях на последния, заради конкурентна цена от 6$ за бройка. Датчикът включва cc2530 контролер, рид-ампула/геркон, печатна антена, бутон за интервю, RC елементи и гнездо за CR2032 батерия с предположение, че ще издържи поне 1.5 година експлоатация.

Sonoff SNZB-04


Sonoff SNZB-04 e zigbee безпроводно устройство. Координатор и инсталиран zigbee2mqtt в openHAB е условие, което разгледахме назад в темите. Достатъчно е кабелът от бутона на звънеца на входа да се запои към клемите на рид-ампулата. Натискате бутона, той дава на късо и на свой ред Sonoff SNZB-04 променя състоянието си, като рапортува в openHAB. Sonoff SNZB-04 ще бъде представян от Item наименуван doorCONT.

Следващата стъпка създава звънеца. За целта добавяме пореден Item, например, bell.

Item bell

Tози ключ ще превърнем в динамичен бутон с динамична икона, аналогия близка до CSS. Бутона ще изведем в SITEMAP на openHAB. Той ще дублира ролята на физическия.

Входен звънец в openHAB

Краен резултат - изглед в телефона. В покой

Покой

И активен режим - звънене.

Звънене

Обърнете внимание на надписа в бутона, пиктограмата на зънеца и цвета на надписа до нея. Те се променят според случая.

Финал на тази среща е довеждане на нещата до ума. Системата не работи изящно и се налага допълнение от правило, което да коректира нещата.

Правило

Правилото е просто и се тълкува по следния начин. Ако се натисне бутона на входния звънец, Sonoff SNZB-04 ще изпрати команда към звънеца, чрез брокера в системата. А второто правило очаква подобна заявка или следи виртуалния бутон. При активиране стартира таймер и изпраша команда към ESP-WROOM-32. След изтичане на интервала виртуалният бутон преминава от активно в пасивно сътояние.




до нови срещи   ^.^
01 август 2021 profruit 

0 Response to "Входен звънец в openHAB"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога