Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация.

HLK-LD2410

HLK-LD2410 е производство на Hi-Link Electronic, известна с импулсните токоизправители и прочие модули за направи си сам (DIY). Купен за проба, по-късно разбрах, че се предлага:
  1. HLK-LD241B (bluеtooth вариант);
  2. HLK-LD241C с интерфейсна платка.
C и B са в очакване.

HLK-LD2410 е високочувствителен модул за засичане присъствие на човек. Работи на честота 24GHz по принципа FMCW радар. Засича движещи и неподвижни хора. Умее да изчислява разстояние до обекта, като максимума е 5м. Има UART интерфейс за потребителска конфигурация и GPIO с high изход. UART и GPIO работят на 3.3V.

От страницата на производителя:

От страницата на производителя
Входното захранване се регулира от стабилизатор на напрежение на 3.3V. Модулът работи и от 3.3V подадено напрежение, но за себе си реших входно да бъде 5V. До 80mA консумация. По време на работа интегрираният датчик S3KM111L леко загрява. Обърнете внимание за наличие на флюс. Моят екземпляр бе непочистен.

Първо действие.
Съединение на кръст модула към USB-UART конвертор. Например, PL2003.

Конфигуриране

Второ действие.
Настройка нужна чувствителност, чрез фирмен инструмент под Windows. По подразбиране дойде на максимум, а за въпросната стая идва в излишък. Настройката е интуитивна. Зададената задръжка за реакция от 3 сек запазих.

LD2410 Tool

Трето действие.
Компилация на Tasmota v12.3.1 Percy. Тази версия за първи път предлага драйвер за HLK-LD2410 (Support for HLK-LD2410 24GHz smart wave motion sensor).
#ifndef USE_LD2410
#define USE_LD2410
#endif
За чистота на експеримента тасмотайзирам тестови Wemos D1 Mini. Първият линк запознава с Tasmotizer, a втория напомня разположение на пиновете на Wemos.

Tasmotizer flash

Съединение на кръст - UART-изхода на HLK-LD2410 към Tasmota и резултат.
Tasmota параметри
Tasmota web интерфейс

Размисли.
Постигнато до тук е само тест, че покупката работи. Tasmota излъчва обемен JSON при всяка детекция засечен/напуснал. Предаването му чрез MQTT-брокер изисква регулярен израз, който е извън обсега на темата. Отделно, логиране става, чрез зададен интервал от време и колкото е по-малък, толкова повече ще души рутера в системата. Интервал от 5сек е бомбардиране на рутера, над минута неактуален - може да сте напуснали помещение, а openHAB да не знае, докато изтече времето за ново съобщение към брокера. Не, това не е пътя!

Идеята е да се ползва наличен ESP-модул в стаята с наличен свободен GPIO пин. И това са ключовете са осветление в моите стаи - Sonoff Touch US. Свободни пинове изобилие и свободен обем пространство за новия HLK-LD241 също.

Запазване на съществуваща настройка и добавяне на датчика за присъствие става, чрез написване на правило в Tasmota.

Засича човек - Tasmota вдига топик с съобщение "ON". Напуска стаята човек и Tasmota по същия топик изпраша съобщение "OFF". Съответно teleperiod остава 0 и никакво заливане на рутера. Този подход развързва ръцете относно версията на Tasmota, защото ползваме GPIO състоянието HIGH или LOW на изхода като ключ. В Sonoff Touch US версията е 6.6.0 от далечната 2019г.

Настройки.
Топик wemos
GPIO изход на датчика към D2 (GPIO4) на Wemos като Switch1.

Button2, Relay2 и Led_i2 са наследство от Sonoff Touch US за управление на осветлението в стаята.
Настройки
Команди и правило в конзолата на Tasmota.
SwitchMode1 1
SwitchTopic 0

Rule1 on Switch1#state=1 do publish stat/wemos/LD1 ON endon 
on Switch1#state=0 do Publish stat/wemos/LD1 OFF endon

Rule1 1
Нагледна картина от превключване на релето и присъствие/отсъствие на човек пред датчика. Всичко е независимо и работи отлично.
Човек засечен - топик изпраща съобщение "ON" и обратно - напуснал "OFF".

Тест
Тест
От конзолата копираме формираните пътища на топиците ...
stat/wemos/POWER
stat/wemos/LD1
... за да създадем THING според парадигмата на openHAB.
/*............. WEMOS_Test .............. */
Thing mqtt:topic:wemos "Wemos" (mqtt:broker:644a0a87)
{ Channels:
  Type switch : POWER  "Power"  [ stateTopic="stat/wemos/POWER", commandTopic="cmnd/wemos/POWER" ]
  Type contact : OCCUPANCY "Occupancy" [ stateTopic = "stat/wemos/LD1", on="ON", off="OFF" ]
}
Съответно ITEM,
// WEMOS_Test
Switch relayPower "Вкл" {channel="mqtt:topic:wemos:POWER"}
Contact ldRadar "Присъствие [MAP(movsens.map):%s]" {channel="mqtt:topic:wemos:OCCUPANCY"}
а още SITEMAP "Test".
sitemap test label="LD-2410"
{
  Frame {
    Switch item=relayPower label="Осветление [MAP(boil.map):%s]" icon="light"
    Text item=ldRadar label="Спалня [MAP(movsens.map):%s]" icon="motion"
    }
}
И последно карта movsens.map.
-=неизвестно
NULL=неизвестно
OFF=свободно
ON=заето
OPEN=заето
CLOSED=свободно
Disclaimer
Описаният начин се счита за старомоден в openHAB 3.x.x и е възможно в поредно обновяване да спре да работи. Toва е DSL език производ на Xbased, подобен на Xtend. Тенденцията е описание в YAML и преход към JavaScript. Засега работи и на мен ми е по-удобен този път. Разбира се сляпо копиране е нонсенс. Ползвайте като подсказка съобразно вашите настройки.

Финал и шампанско в openHAB.

openHAB openHAB HLK-LD2410 се ползва от производители на екосистема Tuya.
И този, например, струва около $23 ~ $28. Повече за него, четем в блога на blakadder. Tuya
25.02.2023 ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Резултат и впечатления седмица по-късно.

Достатъчно място в показания модел на Sonoff за LD2410.

Sonoff luxury soft touch switch (Sonoff Touch US 1 gang)
Първа грешка бе, че захраних датчика от 3.3V-та линия. Това води до повишена консумация на ток и по-нестабилна работа. Поредна интервенция и го закачих на 5-волтовата линия.

Втора грешка бе, че намалих чувствителността на 6 единици. Оставете на максимално значение 8, което идва по подразбиране.

Третият проблем се оказа панела на самия Sonoff luxury soft touch switch. Вътрешна страна на стъкления панела е фирмена метализация. Вероятно да намали лъжливите сработвания на капацитивния бутон на панела. Това покритие се оказва фарадеев кафез и буквално ослепява LD2410. Детекцията пада под метър радиус от датчика-присъствие и идеята "човек в стаята" страда. Не, определено ще го махна оттам в посока на по-удачен ESP-донор в стаята.

Sonoff Touch US 1 gang панел

Пристигна HLK-LD2410C.

HLK-LD2410C
По-крупен, което е недостатък, но с щифтове 2.54мм, което е по-удобно. Притежава bluetooth, a това го приравнява към модел HLK-LD2410B. По-голямата площ на платката охлажда модула и не е толкова топъл на допир като малкия HLK-LD2410.

HLK-LD2410C bluetooth


Hi-Link Electronic в последната текуща версия се е погрижил с превод от китайски на английски. Дразни, че изисква GPS геолокация при старт. Смисълът от приложението по bluetooth e да разберете реално до колко разстояние ви засича датчика. В режим "инженер" позволява корекции на чувствителност по зони.

Монтиран под бюрото ми на 70см от пода неговия обхват е 220см при максимална чувствителност 8. Намирам го за малко и признавам, че е неудачно инсталиран, но под бюрото ми има 4-ри канално реле за управление на светлините с свободен GPIO-вход.

Консумация на HLK-LD2410C.
3.3V  -> 173mA :: 0.570mW
4.55V -> 140mA :: 0.637mW 
5V    -> 80mA  :: 0.4mW
Вердикт.
HLK-LD2410 има право на съществуване в автоматизацията на вашия дом. PIR-датчиците за движение не са му никакъв конкурент. Не е проблем, да се закачи към CC2530 за zigbee-реализация.




до нови срещи   ^.^
11 февруари 2023 profruit 

0 Response to "LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога