Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Осветлението в хола ми се управлява чрез нелогичен "компот" от ключове и силови контакти за битови електроуреди. В такъв вид получих инсталацията при покупката на жилище. Поглед отвътре ме осведомява, че е италианско производство.

Подобен хибрид ме напряга и реших, да му добавя подсветка, която да ме ориентира за положението на ключовете нощно време.
комбинирано ключове с контакти

Отвътре се оказа копие на Матрицата. Очаквах мундарска работа, но това бе overkill. Гипс, бетон, лустерклеми на килограм, неадекватни сечения на проводници. Връх на бездарието бе, че самата конзола на този мелез изпълнява още роля на разклонител за други електро-контури.

Вердикт: манджа с грозде.

поглед отзад

И както е казал мъдреца - не си ли го направиш сам, няма кой да ти го направи по-хубаво. И го преправих от душа.

преработка

Два светодиода от старо дъно за компютър, паралелно насрещно включени ще осветяват ключа от вътрешната му страна. Към тях две съпротивления, високоволтов кондензатор и подходящ предпазител. Това е всичко. Съединено на сополи и изолирано от термотръбички.

Стойностите на елементите са посочени в снимката.

светодиодна подсветка

Общата консумация на светодиодите е 0.2W, докато глимп-лампа вдига апетит до 1.5W. По тази причина глимп-лампите все по-рядко се ползват за подобни цели.

консумация

Същинското терзание настъпи, когато осветлението в хола остана незасегнато от OpenHAB. Навсякъде можех дистанционно да управлявам осветлението вкъщи без това в хола. Преглед на предложенията в съответните китайски магазини засилваха скептицизма ми. Неадекватни цени, най-вече изпълнение, чийто размери не пасваха на моите.
Да бъде Wemos D1 mini и поялника на ремък.
Wemos D1 mini завоюва заслужена популярност. Представлява сандвич от два модула. Малкият е ESP-12F. Буквата в края указва на ревизията и гледайте в посока F. F-версията е с по-добър прием от E, a S e сертифицирана за пазара в САЩ.

Основният модул е завършен вид на идеята. На обратната страна е инсталиран USB-UART конвертор CH340G. За своите 2$ крайна цена - реализация му заслужава адмирации. Не са необходими никакви последователни стъпки за въвеждане на модула в флаш (boot) режим. Пъхате кабел в usb-порт на компютър и готово. Отговаря чинно на всяка АТ-команда. Семейството на Windows OS-ми изискват наличен драйвер. Под Ubuntu нещата са по-либерални.

Wemos D1 mini

Друг съществен плюс е, че отпада необходимостта за придърпване на особените пинове към High ( 3.3V ) или към Low ( GND ).

GPIO0, GPIO2, RESET и EN са закачени към 3.3V, чрез 10к съпротивление, а GPIO15 e закачен на маса чрез свое 10к съпротивление. Закрита е възможността за "плаване" на споменатите портове.

Има и недостатъци.
Оградените в червен контур smd-елементи са шотки-диод и линеен стабилизатор на напрежение. Шотки диодът е защита срещу глупака ( подаване на напрежение с обратна полярност ). Той е маломощен от една страна, a от друга създава пад на напрежение и на пин 5V реално постъпва 4.7V. Линейният стабилизатор на напрежение също не показва мускули и неговите възможности да отдава 3.3V стабилизирано напрежение са ограничени до 150mA сила на тока максимум.

Модулът се продава комплект с "гребенче", което вие трябва да запоите. То се магнити, но позволява да се калайдиса. Замених ги с по-достойни гребенчета, използвани в медицинската техника. Не се магнитат, преминали златна баня. Причината е, че след време може да влошат контакта, а това да побърка външни датчици.

Оглеждайте модула първоначално. Загубих време, докато открих грешка на китайския контрол. Вместо 470Ω (471) бяха запоени 470кΩ (474) на RX и TX портове и това не позволяваше взаимодействие между CH340G и микроконтролера.

Карта на пиновете

карта на пиновете

Радиосхема на изпълнението

Идеята е позната от тема "Практикум с ESP-01S". Новото е, че са добавени две твърдотелни релета G3MB-202P. Те се включват при напрежение 2.8V и консумация едва 4.5mA ток. Напълно по силите на GPIO порт (10mA max).

Освен две релета за управление на двата полюлея изведох и интерфейс по шина IIC. Например, може да се добави датчик на Bosch - BME280, който ще отчита температура, влажност и атмосферно налягане в хола.

радиосхема

Изпълнението скалъпих на макетна платка. Не е издържано, но лично мен ме устройва.

изглед отгоре

Завъртане.

под друг ракурс

Захранването възложих на адаптер Nokia AC-3E с обявени 5V / 350mА.

схема на Nokia AC-3E

Схемата не претендира за достоверност. Тя е мое проследяване за последвала представа на нещата. Реализацията намирам за зле, но вече втори месец се труди безаварийно и издържа няколко удара на градската мрежа и прочие гръмотевици.

Подмених високоскоростния диод SB160E на 5А шотки диод. Това закова изходното напрежение на 7.8V на празен ход. Добавих към 220uF кондензатор в ниската част събрат от 470uF. ESP-тата са много претенциозни към качеството на напрежение.

И още веднъж, оглеждайте модула, защото от друг магазин получих Wemos D1 mini с стабилизатор 4B2X (XC6204B332MR). Входното напрежение има горна граница 10V. LDO (линейният стабилизатор) на текущия Wemos D1 mini е с маркировка 4A2D (LD3985M33R). Според документацията максималното входно напрежение е 6V. Това обяснява защо между адаптера на Nokia и Wemos D1 mini стой DC-DC преобразовател на Power Trends. Намалява входното напрежение от 7.8V до нужно ниво от 5V.

Tasmotizer флашване на Tasmota-sensors 8.5.0

Всичко се свежда до съединение на Wemos D1 mini​ с Ubuntu чрез USB-кабел. Бутон Tasmotize! и готово.

tasmotizer

Последен тест преди монтаж в стената. Към модула е включен датчик BMP280 (атмосферно налягане и температура), който е извън темата.

финална проба

Web-интерфейс на Tasmota. Два виртуални ключа за осветлението са налице и статуса на двата е изключено.

WEB интрефейс на Tasmota

Назначаване длъжности на съответните GPIO.

настройка на Tasmota

Картина на нововъведението в OpenHAB 2. Под новите два ключа е управлението на светодиодни лампи монтирани в етажерка управлявани от ESP-01S Wi-Fi реле модул.

интерфейс на OpenHab

Финал на срещата са традицонните три файла в OpenHAB.
// sitemap
Switch	item=Hall_L_light label="Лява"   labelcolor=[OFF="gray",ON="blue"]  icon="light" valuecolor=[OFF="gray",ON="blue"]
Switch	item=Hall_R_light label="Дясна"  labelcolor=[OFF="gray",ON="blue"]  icon="light" valuecolor=[OFF="gray",ON="blue"]
// items
// ляв полюлей
Switch Hall_L_light   "Вкл"   {channel="mqtt:topic:hallL:switch"}
// дeсен полюлей
Switch Hall_R_light     "Вкл"   {channel="mqtt:topic:hallR:switch"}
// things
Thing mqtt:topic:hallL "Лява" (mqtt:broker:644a0a87)
  { 
    Channels: // ляв ключ
      Type switch : switch  "Power1"  [ stateTopic="stat/wemosHall/POWER1", commandTopic="cmnd/wemosHall/POWER1" ]
    }

Thing mqtt:topic:hallR "Дясна" (mqtt:broker:644a0a87)
  { 
    Channels: // десен ключ
      Type switch : switch  "Power2"  [ stateTopic="stat/wemosHall/POWER2", commandTopic="cmnd/wemosHall/POWER2" ]
    }

Равносметка

За по-малко от 5$ :
WeMos D1 Mini - $ 2.06
2x G3MB-202P - $ 2.60
7*9 DIY Prototype PCB - $ 0.20
плюс донори от електронни отходи се получи моя замисъл.

Следва да призная сериозен допуск.
Физически ключ на GPIO0 не е добра идея. Ако остане включен (NC), а после пропадне напрежението в градската мрежа и след време се появи - оставате без контрол. ESP8266 по неволя преминава в флаш режим и изхода е да ръгате бушоните в таблото. Мисля, че ме разбрахте.





до нови срещи   ^.^
14 ноември 2020 profruit 

0 Response to "Бюджетен умен ключ за осветление"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога