Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


В "Практикум с ESP-01S" се запознахте с едноименния модул, начин за префлашване и реализация на управляван дистанционно по Wi-Fi контакт.

Чудесно, но изтъква дебел минус. Изразходва се много време за оживяване,наличие на радио-елементи, платка, запояване и т.н. Площадките на Китай спестяват изброеното продавайки готов модул за 3.30лв. Отдавна го бях нацелил, но негативите в отзивите ме караха да го подминавам. В един момент реших да го пипна на живо и узная повече.

Различни ракурси на изделието, представляващ сандвич от ESP-01S и модул упрaвляващ реле.
ESP-01S 5V WiFi Relay Module
ESP-01S 5V WiFi Relay Module
Поглед отдолу.
ESP-01S 5V WiFi Relay Module
Под капака или без ESP-01S.
ESP-01S 5V WiFi Relay Module
Два клемореда. Двойният е за постоянно +5V захранване на модула, а тройния за силовата верига: нормално отворен и нормално затворен контакти.

Първият нонсенс е китайските ампери за комутация. Заявени 10А е повече от наивно и за себе си приемам 1А таван. Пътечките на обратната страна на платката не са разчетени за 10А, ни миниатюрното реле вдъхва такава възможност, така че китайците в своя репертуар.

Платката идва с вграден линеен стабилизатор на 3.3V и плюс жълтия интерфейс за ESP-01S даде превес на везните, да го купя.

Заделих време и проследих изпълнението на радиосхемата. Това е крайния й вид.
ESP-01S 5V WiFi Relay Module
Всеки вещ по контролер ESP8266 скептически би възприел тази схема за работоспособна, а после замислил - китаецът на какво прахче е седял, когато е съчинявал творението. По-важно е, че модула се предлага в две разновидности според транзистора - с биполярен или с полеви, и се комплектува с ESP-01S или с ESP-01. В краен резултат заставате пред четири варианта и за да не попаднете в лотария уточнявайте с продавача.

Моят частен случай разглежда версията с полеви транзистор и ESP-01S.

Смутът предизвиква GPIO0. Предназначението му е да превключва в режим флашване на паметта, като бива притеглен към low ниво, а R2 това и прави и като следствие масов негатив в коментарите. Изход от положението е, че се пренасочва изхода към релето от GPIO0 на GPIO2, a около GPIO0 се организира съединение подобаващо за флаш бутон.

решение от интернет

Но чудеса не се случват само по Коледа и в океана от firmware за ESP8266 реших да пробвам с утвърдената Tasmota. Релето заработи противно на теорията. Добавих само бутон Вкл/Изкл. По-правилно е да се каже тригер, защото превключва режима от Вкл на Изкл или обратно. Бутонът закачих на GPIO3 (RX). Не е проблем вместо бутон, да посочите ключ, като редактирате в настройките.

tasmota

tasmota

Допълненията са начертани в червен цвят. Кондензатор C3 в светло-кафяв е препоръчителен. Връзката CHIP_EN също бе ампутирана. Учудващо, че по време на теста модулът работеше без нея, но за да вържа гащите добавих мостче към захранването. Справка снимката от интернет.
ESP-01S 5V WiFi Relay Module
Стабилизиран импулсен токоизправител на 5V/1A - TAD037EBE на Samsung от 2002г пое роля на източник на захранване. Право на втори живот.

поглед отзад

Модулът е толкова компактен, че се помести в декоративна капачка на контакта за стена, a токоизправителя потопих в дъното на конзолата зад контакта. От толкова жици и тоци заприлича на надиплени свински черва.

Поглед отпред.
Микро бутон от мишка пое ролята на тригер. Малко неудобно за натискане, ако имате маникюр на орел, но аз не страдам от подобни недостатъци.

лице

Реле-модулът ще комутира токоизправителя на светодиодно осветление вградено в етажерка окачена на стената. Сега мога по старовремски да включвам осветлението изпитвайки тактилно усещане или дистанционно чрез wi-fi терминал в моята локална мрежа, с възможност да настройвам неограничен брой таймери за вкл или изкл.




до нови срещи   ^.^
17.02.2020 profruit 

0 Response to "ESP-01S Wi-Fi реле модул"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога