Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


ESP-01S Wi-Fi реле модул v4.0 е вариация на първа версия. Появата си води от 2018г, но наличието на оптрон на борда ме караше да изпитвам съмнение и го подминавах.

Наскоро ме загложди изпълнението му и реших да се запозная от първа ръка. Срещата промени мнението ми за него, за което споделям своите впечатления под наслов - има ли право на съществуване този модул?
Няколко ракурса на релето без ESP-01S.

Тази снимка не е моя, а рекламна от страницата на продавача. Релето е с маркировка SRD-03VDC-SL-C. Накратко, електро-механично реле захранвано от постоянно напрежение 3.3V. ESP-01S Wi-Fi реле модул v4.
На моя модул е инсталирано SRD-05VDC-SL-C. Петволтово.
Видно разминаване между предложение и реализация.
ESP-01S Wi-Fi реле модул v4.
Размерите на платката на модула са 37mm на 25mm. Снимките подвеждат и реално модулът е малък, и компактен.
ESP-01S Wi-Fi реле модул v4.
Малкият размер на релето и вида на пистите, които го обслужват директно игнорират надписа от 10А сила на тока. Мисля, че 1А активно натоварване е неговия предел. Ако правилно съм разбрал от PDF-документа, релето е разчетено за 300W/1200VA консуматор. В моя случай комутира две лампи с нажежаема жичка по 80W всяка.

Целта, която му възложих се дели на три условия:
  1. да бъде монтирано в конзолата зад ключа за осветление в спалнята;
  2. да струва на половин цена от Sonoff Basic R2;
  3. да управлява дистанционно осветление от 80W по Wi-Fi.
Отделих време и внимателно проследих трасировката на платката. След което въведох минимални корекции и в краен резултат схемата при мен е следната. Добавките са оцветени в червено.
схема на ESP-01S Wi-Fi реле модул v4.
Първото стъписване дойде от подключването на механичното реле към захранването. Нужните му 5V са едва 3.3V, докато в първа версия релето е захранено от входното 5-волтово напрежение. Механичното реле сработва, тоест, толерантно е към заниженото напрежение, но пък се товари линейния положителен стабилизатор LD1117. Осезаемо се нагрява.

Втория минус, когото слагам е, че дизайнера отново е закачил управлението на механичното реле на GPIO0. GPIO0 e специален порт ( за флашване или за бутон ), но нейсе.

Отдавам предпочитание на готов проект Tasmota и след като го флашнах с последната версия се наблюдава следния (д)ефект. При подаване на захранващо напрежение от 5V, механичното реле прещраква състоянието си няколко пъти, след което работи както следва.

Идеята за галванично разделяне отпада и предполагам, че оптрона е добавен за съвместимост с полевия транзистор. В първа версия той е закачен директно към GPIO0 и активира релето, когато сигнала е висок. В новата версия оптронът работи като инвертор, подавайки висок сигнал към гейта на полевия, докато GPIO0 е с нисък сигнал и като следствие от подаденото захранване настъпва колебание.

Решение се оказа добавяне на филтров кондензатор паралелно на светодиода на оптрона. При подаване на захранване кондензаторът е разреден. Протича заряден ток, който придърпва порта високо. През това време Tasmota се зарежда, за да поеме управлението и нещата заемат нужните роли.
SMD кондензатор от 330uF
SMD танталов електролитен кондензатор от 330uF залепен с двустранен скоч замаза дефекта.

За себе си реших, че вместо традиционен ключ за вкл/изкл на осветлението ще ползвам бутон. Бутона отдадох на GPIO3 (RX). За целта го "придърпах високо", чрез R7 с номинал 10кΩ.
10кΩ съпротивление
За подтискане на паразитни смущения добавих кондензатор от 100nF. Импровизацията от снимката показва, че отново ползвам двустранен скоч. На изводите на кондензатора запоих гъвкави проводници към бутона.

Бутон RST (reset) e под въпрос. Стърчи излишно и инцидентно натискане ще изтрие потребителските настройки. Премахнах го като безполезен апандисит.
кондензатор от 100nF

Уеб-интерфейса на Tasmota.

Tasmota
Tasmota
Зарядно устройство от пореден стар телефон "Samsung Travel adapter" модел "ETA3U30EBE" получи втори живот, като стана токоизточник на модула. Изход от 5V и 550мА ток идеално завършиха замисъла. На 5-волтовата линия при изключено реле - модулът консумира около 70mA ток. При включено около 190mA.

От автора

Победител сред двете версии не виждам. Работят еднакво. И двата модела изискват интервенция за довеждане до ум. Изборът може да се води от продажната им цена ( около 2$ ). Идеално се помества в розетката зад ключа. За пълна картина, може да се впрегнат свободните два: GPIO2 и GPIO1. Например, управление на второ реле или добавка на датчик (температура/влажност/налягане/CO2 и т.н) по шина 1-Wire или I²C .





до нови срещи   ^.^
23 септември 2020 profruit 

0 Response to "ESP-01S Wi-Fi реле модул v4.0"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога