Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver


Защита от HotLink
За HotLink може да се тревожим само ако сайта ни е на ограничен месечен трафик. Такива са повечето прохождащи сайтове и за тази беда се сещаме едва когато получим предупредително писмо от хост-компанията на сайта ни с съдържание, че месечния трафик е достигнал 80% от ограничението. Първоначалната изненада идва от факта, че статистиката на посещения е на същото ниво и възникналия въпрос - кое е изконсумирало лимита? Отговорът е прост - HotLink.

Какво е HotLink?
На практика вие сте притежател на сайт с дадено съдържание - текст, картинки, архиви, видео/аудио файлове. Всички те имат адрес в интернет. Например, www.вашият_сайт.com/картинка.jpeg. Този адрес е част от вашия сайт и за да бъде там вие плащате за трафик на хост-компанията. Тази картинка има резолюция и разрешение, изразяващо се в обем байтове. Например, 100kB. В един прекрасен ден ваш посетител решава да сподели картинката в форум или да я прикрепи в свой сайт. Просто копира нейния уеб-адрес и го публикува. Така вашата картинка с адрес от вашия сайт попада на ново място - форум или нов сайт. Всеки един посетител попаднал на форума/новия сайт с вашата картинка, чрез браузъра си прави заявка към вашия сайт и за да я види ползва вашия трафик. Чиста математика следва, ако темата стане гореща - броя посетители по обем на картинка е равносилно на количество изразходван трафик, който с времето само ще нараства.

Възниква мисъл, след като трафика е набъбнал чрез HotLink носи ли облаги това за SEO на притежателя на картинката? За жалост няма заложени подобни алгоритми в паяците, обхождащи сайтове и реципрочно полза от хората, които HotLink-ват ваш материал няма.

Как да се защитим от HotLink?
Защита е проста и се свежда до няколко ред добавен код в файл .htaccess. Този файл ще отреже сайтовете, правещи директни връзки към ресурси от вашия сайт.
На практика този файл няма име, а с негова помощ се променят настройки на сървъра, обслужващ вашия сайт.

Как да си направим .htaccess файл, ако няма в директориите на сървъра ни?
В OS Windows XP направата на такъв файл се свежда до работа с текстови редактор. Препоръчвам Akel pad. В Контролния панел на Windows XP влезте в Folder Option -> File Types -> New и добавете разширение .htaccess. След като добавите нужния код за защита, съхранете новя файл без име с разширение .htaccess в редактора Akel pad, а още дайте асоциация на Akel pad към този файл.
Ако не успеете да създадете файла по-описани горе начин, именувайте с произволно име, например htaccess.txt, качете го на хоста и там отново го преименувайте в .htaccess, чрез FTP програма.

Какъв е кодът за защита?
За целта има on-line .HTACCESS Banning Generator
Над прозореца на генератора активирайте бутон Disable Hotlinking. Маркирайте примерите вътре и ги изтрийте. Поставете адреса на вашия сайт без часта "httр://www." В долния прозорец напишете разширенията на файловете, които искате да попаднат под защита. Например, да допишете: mp3, swf, fla, rar, zip.

Бутон Generate Code ще ви даде нужната защита. Копирайте и поставете отговора в вашия файл .htaccess. Поставете файла в корена на сайта. Неговата защита се разпростира над всички директории от вашия сайт.
Можете да усъвършенствувате вашия файл за защита, като допишете още един ред (последния от примера долу). Той на своя страна ще указва на подготвена картинка, че сайта ви е под защита от HotLink. Тази картинка е вид предупреждение и се намира на вашия сайт. Картинката-предупреждение ще се визуализира при всеки опит на HotLink.
Примерен код:

## DISABLE HOTLINKING
RewriteEngine on
# Options +FollowSymlinks
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?вашият_сайт.com/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpg|jpeg|png|js|css|rar|zip)$ - път до картинката/предупреждение.jpeg [F]


до нови срещи   ^.^

18.06.2009 profruit 

1 Response to "Защита от HotLink"

  1. am-am Said,

    Много полезно :)

     

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога