Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...




В този урок за начинаещи ще построим в Solidworks тръба в пространството и ще я свържем с коляно. Това определя използване на инструмент 3D Sketch. В самото начало на чертане маркираме трите основни повърхности в "дървото на строеж"и ги правим видими. По-удобно е в случая,  да се чертае в изометрия. Избираме начална точка и с инструмент Line чертаем, а с помощта на бутон Tab от клавиатурата превключваме избраната плоскост. В края на построението заобляме ъглите с инструмент Sketch Fillet.

Solidworks

Излизаме от инструмент 3D Sketch. Rebuild и влизаме в инструмент Sketch. Маркираме плоскост Right Plane и в нея чертаем контура на бъдещата тръба с инструмент Circle. Това са две концентрични окръжности и център началото на началото на първия 3D Sketch. Rebuild.
Solidworks

Превключваме на позиция Features и активираме инструмент Swept Boss/Base. За Profile ползваме окръжностите, за Path - 3D Sketch. OK за изпълнение. Готово, имаме тръба в пространството.
Условно пропускам инструмент Smart Dimension, защото размерите в случая не са определящи.
Solidworks

Продължение на идеята за строеж на тръба в пространството е да бъде засечена от коляно. За целта чрез инструмент Reference Geometry > Plane, активираме помощна плоскост успоредна на Right Plane, отстояща на нужно разстояние. В нея чертаем Sketch 2. Предполагаемо коляното ще има същия диаметър на тръбата. Затова, докосваме вътрешните стени на същата и получаваме подсказка къде е нейният център. Този център се явява такъв за бъдещото коляно. Всичко това под инструмент Wireframe.
Solidworks

Получения Sketch 2 ще издигаме в пространството, чрез Extruded Bose/Base. Излизаме от Sketch превклюваме на Features, после Extruded Bose/Base. Стиковането предполага няколко начина, но аз строих "сляпо" до средата на пресечената тръба с резултат Merge. В резултат имаме слепени тръби без вътрешно съобщение.
Solidworks

Това налага построение на два допълнителни скеча. Тяхното пресичане ще даде вътрешна връзка на тръбите. Първо работим с главната тръба. Строим спомагателна плоскост, успоредна на основната, малко преди коляното. Вътрешният диаметър на тръбата превръщаме в нов Sketch с същия размер, който чертаем в новопостроената повърхност.
Solidworks

Същия трик прилагаме на коляното. За целта маркираме плоскостта в зелено и ползваме инструмент Convert, a после маркираме вътрешния диаметър (в червено). Излизаме от Sketch и се превключваме на Features. С инструмент Extruded Bose/Base постигаме вътрешното отверстие, като влачим стрелката до средата на главната тръба. Готово, професионална изработка.
Solidworks

Разрез на резултата.


Моята красавица - вашата тръба.
Solidworks


Изрусени мисли
Колко ли време бих спестил вместо написаното да го пренеса на аудио файл? С микрофон в ръка и обяснил по-подробно. Съмнявам се, че от медения ми глас загорски, много девойки биха изпаднали в опиянение. Един ден трябва да опитам.

Използвам случая да поздравя всички евреи с настъпилата Нова 5770 еврейска година. Тази година за тях е знаменателна, защото съдържа еврейското число 77.
Рош hа шана (буквално - глава на годината) е денят, в когото Бог създава Адам,а в превод е понятието човек.

От два дни в Ашдод е Bill Gates. Знаменитата личност е в Израел с личната си яхта. Тя е толкова голяма, че най-голямото пристанище на Близкия изток - Ашдод не може да я приеме на пристан. Бил Гейтс е на частно посещение с намерение да разгледа историческата част на Ашдод, град на възраст над 5000г.


profruit
22.09.2009

0 Response to "YouTube"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога