Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


През 661г (след Христа) по заповед на Емит Халисот започва строеж на крепост "Рабал" и се проточва до 750г. Поставената цел е защита на морския бряг от византийски военни кораби. В последствие крепостта съчетава функция на морско пристанище и търговско средище. Бъде ли забелязан плавателен византийски съд - крепостта изпращала сигнали от пушек през деня, а нощем разгаряла буйни огньове. Тези сигнали подсказвали на веригата тревожната вест до град Рамла. Основателят на този град бил Сулейман ибн Абд ел Малик, а града се наричал Рамел - пясък на арабски. След време Рамла пада в плен на кръстоносците, а векове по-късно владение на Наполеон. Крепостта е пълнофункционална до Първи кръстоносен поход. През 1033г крепостта жестоко страда от земетресение и загубва своята същност.


оригинал

На практика снимката на крепостта стои безлична, плоска с неизразено небе, затова ще я "пипнем", като добавим динамично осветление и се опитаме да получим в резултат това.

финален резултатЗа този урок е необходима снимка с облаци и филтър Luce. Облаците са предоставени от дизайнер Giacomo Coppola, чиято идея ще проследим. Преминете на посочените връзки и изтеглете пособията. Снимката съхранете с помощта на десен бутон на мишката Save Image As...., а филтъра - Luce.8br поставете в папка Plug-ins на вашия Adobe Photoshop.

Стъпка 1

Отворете снимката в Photoshop. Отключете слоя. Именувайте го "Оригинал" и приложете Filter > Render > Lighting Effects. Подобно на показаната снимка дайте следните значения.

стъпка 1

Стъпка 2

Селектирайте небето, за да го премахнем. За целта подходи Quick Selection Tool. Инвертирайте селекцията с клавишна комбинация Shift+Ctrl+I. Активна става долната част на снимката (крепостта). Добавете маска на слоя, което автоматично скрива небето. Ctrl+D за изключване на селекцията.

стъпка 2

Стъпка 3

Дублирайте снимката с клавишна комбинация Ctrl+J. Обезцветете копието с клавипна комбинация Shift+Ctrl+U. Приложете Filter > Blur > Gaussian Blur с значение на радиуса от 2px до 4px, след което смесете слоя на Overlay.

стъпка 3

Стъпка 4

Настъпи момент да вмъкнем изтеглентата снимка с облаците. Поставете я на нов долен слой. Именувайте я "Небе". Дублирайте небето и задайте смесване на слоя Color или Lighter Color.

стъпка 4

Стъпка 5

Копирайте отново слой "Небе". Полученото копие преместете едно стъпало нагоре и смесете на Multiply.

стъпка 5

Стъпка 6

Изключете двата горни слоя като кликнете по окото на всеки един. Преминете на слой Небе cоpy 2 и слейте слоевете в нов с клавишна комбинация Ctrl+Shift+Alt+E. Обезцветето получения слой с клавишна комбинация Ctrl+Shift+U. Задайте режим на смесване Overlay с прозрачност (Opacity) на 50%.

стъпка 6

Стъпка 7

В същия слой "Ctrl+Shift+Alt+E Небе" настана момент да проработим лъчите. Подчертаваме слънцето с мека четка и бяла боя. Размер на четката съобразно диаметъра на слънцето, след което прилагаме филтър Luce, който изтеглихме в началото. Филтърът прилагаме с настройки по подразбиране, като поднасяме лампичката да съвпадне с слънцето. Включваме отново слоевете с крепостта.

стъпка 7

Стъпка 8

Тази стъпка минава за художествена. Преминаваме на слой Оригинал Copy. С инструмент Burn допълнително затъмняваме тъмните участъци, a с инструмент Dodge проработваме светлите участъци. И в двата случая работим с голяма мека четка. Целта е да се получи коридор от светлина.

Финални стъпки са създаване на нов слой над всичките. Идете в меню по пътя Image > Apply Image. В появилия се прозорец ползвайте настройки "Merged", "RGB" и "Normal" за смесване. Задайте смесване на новополучения слой Screen и около 70% Opacity.

Преминете в слой Оригинал copy и приложете Filter > Sharpen > Unsharp Mask с настройки Amount: 150% и Radius 1.5px. Преминете на слой Оригинал и приложете същия филтър, като натиснете комбинация Ctrl+F.до нови срещи   ^.^

24.04.2009 profruit 

0 Response to "Добавяне на динамично осветление на снимка"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога