Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


През 661г (след Христа) по заповед на Емит Халисот започва строеж на крепост "Рабал" и се проточва до 750г. Поставената цел е защита на морския бряг от византийски военни кораби. В последствие крепостта съчетава функция на морско пристанище и търговско средище. Бъде ли забелязан плавателен византийски съд - крепостта изпращала сигнали от пушек през деня, а нощем разгаряла буйни огньове. Тези сигнали подсказвали на веригата тревожната вест до град Рамла. Основателят на този град бил Сулейман ибн Абд ел Малик, а града се наричал Рамел - пясък на арабски. След време Рамла пада в плен на кръстоносците, а векове по-късно владение на Наполеон. Крепостта е пълнофункционална до Първи кръстоносен поход. През 1033г крепостта жестоко страда от земетресение и загубва своята същност.


оригинал

На практика снимката на крепостта стои безлична, плоска с неизразено небе, затова ще я "пипнем", като добавим динамично осветление и се опитаме да получим в резултат това.

финален резултат



За този урок е необходима снимка с облаци и филтър Luce. Облаците са предоставени от дизайнер Giacomo Coppola, чиято идея ще проследим. Преминете на посочените връзки и изтеглете пособията. Снимката съхранете с помощта на десен бутон на мишката Save Image As...., а филтъра - Luce.8br поставете в папка Plug-ins на вашия Adobe Photoshop.

Стъпка 1

Отворете снимката в Photoshop. Отключете слоя. Именувайте го "Оригинал" и приложете Filter > Render > Lighting Effects. Подобно на показаната снимка дайте следните значения.

стъпка 1

Стъпка 2

Селектирайте небето, за да го премахнем. За целта подходи Quick Selection Tool. Инвертирайте селекцията с клавишна комбинация Shift+Ctrl+I. Активна става долната част на снимката (крепостта). Добавете маска на слоя, което автоматично скрива небето. Ctrl+D за изключване на селекцията.

стъпка 2

Стъпка 3

Дублирайте снимката с клавишна комбинация Ctrl+J. Обезцветете копието с клавипна комбинация Shift+Ctrl+U. Приложете Filter > Blur > Gaussian Blur с значение на радиуса от 2px до 4px, след което смесете слоя на Overlay.

стъпка 3

Стъпка 4

Настъпи момент да вмъкнем изтеглентата снимка с облаците. Поставете я на нов долен слой. Именувайте я "Небе". Дублирайте небето и задайте смесване на слоя Color или Lighter Color.

стъпка 4

Стъпка 5

Копирайте отново слой "Небе". Полученото копие преместете едно стъпало нагоре и смесете на Multiply.

стъпка 5

Стъпка 6

Изключете двата горни слоя като кликнете по окото на всеки един. Преминете на слой Небе cоpy 2 и слейте слоевете в нов с клавишна комбинация Ctrl+Shift+Alt+E. Обезцветето получения слой с клавишна комбинация Ctrl+Shift+U. Задайте режим на смесване Overlay с прозрачност (Opacity) на 50%.

стъпка 6

Стъпка 7

В същия слой "Ctrl+Shift+Alt+E Небе" настана момент да проработим лъчите. Подчертаваме слънцето с мека четка и бяла боя. Размер на четката съобразно диаметъра на слънцето, след което прилагаме филтър Luce, който изтеглихме в началото. Филтърът прилагаме с настройки по подразбиране, като поднасяме лампичката да съвпадне с слънцето. Включваме отново слоевете с крепостта.

стъпка 7

Стъпка 8

Тази стъпка минава за художествена. Преминаваме на слой Оригинал Copy. С инструмент Burn допълнително затъмняваме тъмните участъци, a с инструмент Dodge проработваме светлите участъци. И в двата случая работим с голяма мека четка. Целта е да се получи коридор от светлина.

Финални стъпки са създаване на нов слой над всичките. Идете в меню по пътя Image > Apply Image. В появилия се прозорец ползвайте настройки "Merged", "RGB" и "Normal" за смесване. Задайте смесване на новополучения слой Screen и около 70% Opacity.

Преминете в слой Оригинал copy и приложете Filter > Sharpen > Unsharp Mask с настройки Amount: 150% и Radius 1.5px. Преминете на слой Оригинал и приложете същия филтър, като натиснете комбинация Ctrl+F.







до нови срещи   ^.^

24.04.2009 profruit 

0 Response to "Добавяне на динамично осветление на снимка"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога