Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Кирилица в Ubuntu




Желанието да опитаме нещо различно от Windows e подплатено от безплатни стотици Linux - дистрибуции, наричани дистро. За начинаещия потребител по ред причини се препоръчва Ubuntu. В такъв случай приемаме, че имаме свежо инсталирана операционна система. Първи наши стъпки ще бъдат настройка на клавиатурната подредба, за да можеш да пишем на български език. Приемаме, че досега сме ползвали традиционна фонетична подредба. В процеса на работа ще засегнем интересен частен случай.
Активиране на Root Парола
unix pass
В операционна система Linux съществува понятие текущ потребител и суперпотребител. Текущ потребител на практика сте вие и работата в конзолата ще започва с знак $. Супетотребителят е така наречения root и работата като такъв в конзолата ще се предхожда от знак #. Друг вариант за работа като суперпотребител е пред командите да се поставя sudo. На практика чрез един от двата знака завършва промпта в конзолата. За нашите бъдещи действия трябва да смените текущия потребител на root, което може да стане по два начина, но по подразбиране root-потребителя в Ubuntu e неактивен. Първият начин е да стартирате терминала и да пишете:
sudo su

Системата ще поиска паролата на текущия потребител и съответно я въвеждате.

Вторият начин разглежда активация на въпросната опция, чрез команда:
sudo passwd root

Системата ще поиска от вас да въведете Unix парола за root акаунта и съответно я повторите. Нека паролата ви бъде различна от текущата. При въвеждане на новата парола не се появяват звездички, присъщи за Windows. Това е с цел повишена безопасност. Бъдете внимателни при набиране. Тази операция се прави еднократно. Активиран вече root акаунт, вие можете да стартирате с команда:
su -

Системата ще поиска паролата на root-потребителя и съответно я въвеждате.
Windows Notepad Документ на Кирилица
gedit
Стигнахме момента с частния случай.
В Windows бележникът е известнен като Notepad. Той създава и редактира текстови документи с разширение *.txt. Бележникът предлага форматиране на текст по различни шрифтове, но част от тях са специфични за Microsoft фамилия-шрифтове:

Andale Mono
Arial
Arial Black
Comic Sans MS  
Courier New
Georgia
Impact
Times New Roman  
Trebuchet MS
Verdana
Webdings

Изброените шрифтове не присъстват в Ubuntu. Тяхното инсталиране е възможно безплатно и препоръчително.

Сайтовете в интернет надхвърлят числото 2млрд. Те ползват предимно фамилия-шрифтове на Windows, защото статистиките за посещение показват, че това е масовия десктоп. Част на тази система е Internet Explorer браузер. Негласно това положение се поддържа от масовия windows-потребител и става причина  сайто-строителите, да ползват тези шрифтове. Това е единствената възможност за уеб-дизайнерите, да бъдат уверени, че шрифта ще бъде наличен в машината на посетителя и текста ще се изобрази в точно съответствие с дизайнерския замисъл.

На практика опит да отворя и прочета написано на кирилица в Notepad-документ води до показания на снимката резултат, но всичко по реда си.
Фонетична кирилица
keyboard

Ubuntu идва с отлична поддръжка на кирилица и не са необходими никакви допълнителни инсталации на програми. Аз ползвам фонтечна кирилица и тук остава само да я активираме. Преминаваме в менюто по следния път:
System>Preferences>Keyboard

В появилия се прозорец Keyboard Preferences продължаваме с бутон Layouts>Add.
Избираме страна Bulgaria с Bulgarian Traditional phonetic. Финализираме с бутон Add в долен десен ъгъл.
Клавиатурна подреба
options

Горещи клавиши за преклюване на езика също са налични в Ubuntu и избора е много голям. По стар навик аз ползвам клавишна комбинация на ляв Alt и ляв Shift. В Linux клавиш с Windows - логото не се ползва и спокойно може да стане превклювател по ваш избор.

В опциите на вашата клавиатура търсете пункт Key(s) to change layout. Изборът оставам на вас. Достатъчно е да изберете и затворите с бутон Close, за да настъпят измененията.
Главно Меню - Редактор на Конфигурацията
main menu
Ubuntu идва с текстови редактор gedit, който по мощ и функции надхвърля тези на Notepad.
Влизаме в System>Preferences>Main Menu и търсим System Tools. В дясното крило на прозореца активираме Configuration editor. Затваряме с бутон Close, за да настъпят промените.
Добавяне на Encoding Windows-1251
add
Следва разходка в Applications>System tools>Configuration editor и по клона се спускаме до  /apps/gedit-2/preferences/encodings.

 В дясната част на прозореца с десен бутон кликваме на auto_detected. Изкача прозорче Edit Key и с бутон  Add добавяме WINDOWS-1251. Потвърждение с ОК. С бутон Up избутваме отгоре нововъведения енкоудинг. Потвърждение с ОК и затваряме прозорците.
Краен Резултат
final
Нов опит да прочета документа се увенчава с успех.

В Linux няма общоприет стандартен набор от шрифтове и Ubuntu ползва пакет DejaVu. За свои нужди аз инсталирах шрифтовете от microsoft. Те се смятат за безопасни. Понятие, касаещо уеб. Командата за целта е:
sudo apt-get install msttcorefonts
или
sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer

Тази команда ще изтегли сама пакета с шрифтове и ще се опита да го инсталира без ваша намеса. Нужно е само наличие на интернет и няколко минути време.

След тяхната инсталация превключих gedit на шрифт Arial, който бе правилния в случая.

Това е всичко. Успехи и до нови срещи!
17.07.2010 profruit 

0 Response to "Кирилица в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога