Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

Кирилица в Ubuntu
Желанието да опитаме нещо различно от Windows e подплатено от безплатни стотици Linux - дистрибуции, наричани дистро. За начинаещия потребител по ред причини се препоръчва Ubuntu. В такъв случай приемаме, че имаме свежо инсталирана операционна система. Първи наши стъпки ще бъдат настройка на клавиатурната подредба, за да можеш да пишем на български език. Приемаме, че досега сме ползвали традиционна фонетична подредба. В процеса на работа ще засегнем интересен частен случай.
Активиране на Root Парола
unix pass
В операционна система Linux съществува понятие текущ потребител и суперпотребител. Текущ потребител на практика сте вие и работата в конзолата ще започва с знак $. Супетотребителят е така наречения root и работата като такъв в конзолата ще се предхожда от знак #. Друг вариант за работа като суперпотребител е пред командите да се поставя sudo. На практика чрез един от двата знака завършва промпта в конзолата. За нашите бъдещи действия трябва да смените текущия потребител на root, което може да стане по два начина, но по подразбиране root-потребителя в Ubuntu e неактивен. Първият начин е да стартирате терминала и да пишете:
sudo su

Системата ще поиска паролата на текущия потребител и съответно я въвеждате.

Вторият начин разглежда активация на въпросната опция, чрез команда:
sudo passwd root

Системата ще поиска от вас да въведете Unix парола за root акаунта и съответно я повторите. Нека паролата ви бъде различна от текущата. При въвеждане на новата парола не се появяват звездички, присъщи за Windows. Това е с цел повишена безопасност. Бъдете внимателни при набиране. Тази операция се прави еднократно. Активиран вече root акаунт, вие можете да стартирате с команда:
su -

Системата ще поиска паролата на root-потребителя и съответно я въвеждате.
Windows Notepad Документ на Кирилица
gedit
Стигнахме момента с частния случай.
В Windows бележникът е известнен като Notepad. Той създава и редактира текстови документи с разширение *.txt. Бележникът предлага форматиране на текст по различни шрифтове, но част от тях са специфични за Microsoft фамилия-шрифтове:

Andale Mono
Arial
Arial Black
Comic Sans MS  
Courier New
Georgia
Impact
Times New Roman  
Trebuchet MS
Verdana
Webdings

Изброените шрифтове не присъстват в Ubuntu. Тяхното инсталиране е възможно безплатно и препоръчително.

Сайтовете в интернет надхвърлят числото 2млрд. Те ползват предимно фамилия-шрифтове на Windows, защото статистиките за посещение показват, че това е масовия десктоп. Част на тази система е Internet Explorer браузер. Негласно това положение се поддържа от масовия windows-потребител и става причина  сайто-строителите, да ползват тези шрифтове. Това е единствената възможност за уеб-дизайнерите, да бъдат уверени, че шрифта ще бъде наличен в машината на посетителя и текста ще се изобрази в точно съответствие с дизайнерския замисъл.

На практика опит да отворя и прочета написано на кирилица в Notepad-документ води до показания на снимката резултат, но всичко по реда си.
Фонетична кирилица
keyboard

Ubuntu идва с отлична поддръжка на кирилица и не са необходими никакви допълнителни инсталации на програми. Аз ползвам фонтечна кирилица и тук остава само да я активираме. Преминаваме в менюто по следния път:
System>Preferences>Keyboard

В появилия се прозорец Keyboard Preferences продължаваме с бутон Layouts>Add.
Избираме страна Bulgaria с Bulgarian Traditional phonetic. Финализираме с бутон Add в долен десен ъгъл.
Клавиатурна подреба
options

Горещи клавиши за преклюване на езика също са налични в Ubuntu и избора е много голям. По стар навик аз ползвам клавишна комбинация на ляв Alt и ляв Shift. В Linux клавиш с Windows - логото не се ползва и спокойно може да стане превклювател по ваш избор.

В опциите на вашата клавиатура търсете пункт Key(s) to change layout. Изборът оставам на вас. Достатъчно е да изберете и затворите с бутон Close, за да настъпят измененията.
Главно Меню - Редактор на Конфигурацията
main menu
Ubuntu идва с текстови редактор gedit, който по мощ и функции надхвърля тези на Notepad.
Влизаме в System>Preferences>Main Menu и търсим System Tools. В дясното крило на прозореца активираме Configuration editor. Затваряме с бутон Close, за да настъпят промените.
Добавяне на Encoding Windows-1251
add
Следва разходка в Applications>System tools>Configuration editor и по клона се спускаме до  /apps/gedit-2/preferences/encodings.

 В дясната част на прозореца с десен бутон кликваме на auto_detected. Изкача прозорче Edit Key и с бутон  Add добавяме WINDOWS-1251. Потвърждение с ОК. С бутон Up избутваме отгоре нововъведения енкоудинг. Потвърждение с ОК и затваряме прозорците.
Краен Резултат
final
Нов опит да прочета документа се увенчава с успех.

В Linux няма общоприет стандартен набор от шрифтове и Ubuntu ползва пакет DejaVu. За свои нужди аз инсталирах шрифтовете от microsoft. Те се смятат за безопасни. Понятие, касаещо уеб. Командата за целта е:
sudo apt-get install msttcorefonts
или
sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer

Тази команда ще изтегли сама пакета с шрифтове и ще се опита да го инсталира без ваша намеса. Нужно е само наличие на интернет и няколко минути време.

След тяхната инсталация превключих gedit на шрифт Arial, който бе правилния в случая.

Това е всичко. Успехи и до нови срещи!
17.07.2010 profruit 

0 Response to "Кирилица в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога