Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver
WordPressGMail

Проблемът

Нека се върнем в тема "Изпращане на E-Mail от XAMPP под Windows" и по-точно в част "WordPress контактна форма". Там видяхме, че WordPress първоначално не може да изпрати електронно писмо. Наложи се редакция на файл php.ini и на файл sendmail.ini. И едва тогава нещата се наредиха.

Същото положение може да ви посрещне на уеб-хостинг, особено на безплатен, хостерът да е изключил пощенския демон.

CPanel

Проблемът възниква от факта, че WordPresss по подразбиране ползва Sendmail за изпращане на писма. На уеб-хостинга едва ли ще имаме достъп , да коригираме споменатите файлове. Остава да прицепим WordPress към някой пощенски SMTP сървър. Избраникът в случая е GMail (а кой друг?). Остава само да настроим WordPress на GMail.

Варианти на това дело много, но те са основани на plug-in. Например, WP Mail SMTP.

WP Mail SMTP

WordPress с всяка нова версия става все по-гладна за ресурси и ползването на допълнителни разширения утежнява това положение. На практика WordPress притежава вградени средства за решаване на този проблем, остава само да ги настроим.

WordPress използва за изпращане на поща phpmailler.
WordPress отдавна умее да изпраща писма с използване на SSL и тук визирам от версия 2.70 до 3.0.3 (към датата на публикация). За по-стари версии не се наемам да коментирам.

За пример ще вържем WordPress версия 3.0.3. към поща на GMAil (Google Apps).

Решението

Регистрирайте профил в GMail. По този начин ще имате достъп до пощенския сървър на Google - smtp.gmail.com.

Следващ ход е да разберем за наличие на следните неща:
 • Отворен порт 465
 • PHP поддържа SSL
 • PHP поддържа изпращане на поща

Използвайте този скрипт за отговор. Копирайте съдържанието в текстови редактор. Дайте произволно име, например, gmailtest.php и го качете на вашия хост. После от браузъра се обърнете към неговия адрес и вижте отговора.

gmailtest.php

<?php
error_reporting(E_ALL);
ini_set('display_errors', true);
echo "<html><body>";
$fp = fsockopen("ssl://smtp.gmail.com", 465, &$errno, &$errstr, 10);
if(! $fp) 
  echo  "ssl://smtp.gmail.com:465 - $errstr ($errno)\n";
else {
  fclose($fp);
  echo  "ssl://smtp.gmail.com:465 - ok\n";
}
echo "
</body></html>";
?>

Отново с текстови редактор влезте в инсталационния пакет на WordPress. Намерете файл /wp-includes/pluggable.php. Променете съдържанието му по показания начин.

$phpmailer->isMail();

сменяме на

$phpmailer->isSMTP();

А още намерете файл /wp-includes/class-phpmailer.php и настройте параметрите по показания начин.

var $CharSet = 'UTF-8';
var $Host = 'smtp.gmail.com';
var $Port = 465;
var $SMTPSecure = "ssl";
var $SMTPAuth = true;
var $Username = 'my_username@gmail.com';
var $Password = 'my_password';

Това е всичко. Пробваме и се радваме.

Недостатъци

При обновяване на ядрото на WordPress, файлове pluggable.php и phpclassmailer.php дружно ще се препишат на нови и ще се наложи отново корекция.

В ssmtp няма опашка. Ако в момента на изпращане на писмото сървърът не поеме писмото, то ssmtp просто забравя за него. Надяваме се, че у GMail това не се случва.


profruit blog поздравява своите читатели с

честита коледа и щастлива нова 2011 годинадо нови срещи   ^.^

25.12.2010 profruit 

0 Response to "GMail SMTP Сървър за WordPress"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога