Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Тракерите на блога ми показват операционните системи на посетителите. Преобладаващата за сега е Windows XP, следвана от Windows 7, зад нея се нареждат Vista, Windows 2К. Останалите системи са символични в лицето на Macintosh и Linux.

Алтернатива на Windows операционна система за вашия компютър е Debian базираната GNU/Linux операционна система Ubuntu. Това е моя избор за десктоп система и реших чрез картинки да ви покажа как изглежда интерфейса на отделните програми.

Защо Ubuntu?
Тази система е водеща в distrowatch.com. Мотото на Ubuntu е "Linux for human beings". Преди всичко тя е безплатна и ползва само безплатни програми. Намирам я за гъвкава, като конструктор Lego и отлична база за миграция към света на Linux. Разполага с огромен репозитории от програми и с огромен брой последователи.

Системата изисква процесор PIII 1GHz и нагоре и оперативна памет 512МВ минимум. Всеки съвременен компютър надхвърля тези изисквания.

Причината да подхвана тази тема е, че попадам на Windows машини заразени от вируси. Тези компютри не се ползват за съществена работа, а обичайното сърфиране в интернет, разглеждане на снимки, слушане на музика, гледане на филми, чатене по комуникатори. В подобен случай горещо препоръчвам инсталация на *nix десктоп система, защото в Linux няма вируси. Дори и да прихванете, те остават безпредметни/недействащи, докато в света на Windows те вече са на 600 000 и ще продължават да нарастват. Най-вече Ubuntu e препоръчителна система за възрастни хора. Да речем, че заминавате и оставате в България своите родители. На тях им е достатъчен браузър, програма за разглеждане на снимки, комуникатор - Skype или MSN Messenger, някакъв аудио и видео плейър, текстови редактор, пощенски клиент. За вас остава успокоението, че те имат желязна система, която няма да рухне, забива или бъде поразена от вирус. Тази система ще бъде само на вашите родители, защото към понятието ползвател има друго - супер ползвател.

Аз инсталирах Ubuntu нa 20GB дисково пространство по класическа рецепта:
 • 1GB SWAP дял
 • 100MB /boot - ext3
 • останалото / (Root) - ReiserFS
Струва си да погледнете следния видео-урок на Gattaka. Нагледно ще видите вашите първи стъпки към Ubuntu.

Позволявам си аналогия към коментарите на отделните снимки с условие, че представените програми са мое предпочитание и те не задължават никого в личния избор.

Конкретно версията на Ubuntu e 10.04. Излезе по-нова версия 10.10, но нея намирам за козметична промяна. По-важно в случая е, че Ubuntu e 10.04 ще бъде поддържана от създателя си три години.

Танку пиздец! Всем вылазить!


работа с текст


Ubuntu идва с текстови редактор gedit. С него ще пишем своите виртуални романи. Този редактор става и за редакция на уеб-документи. Gedit e аналог нa Windows Notepad.

редактор gedit

Aналог нa Windows Wordpad е AbiWord. Постига се чрез допълнителна инсталация.

редактор gedit

Aналог нa Word от Microsoft Office пакет е Word - процесора на OpenOffice. OpenOffice идва наготово с инсталацията на Ubuntu.

редактор Open Office


pdf


Читалка за технически документи записани в формат .pdf става чрез програма document-viewer. Тя не единствената възможна и изборът предлага десетки варианти.

pdf - viewer


диск


Програма за запис на оптични дискове. Казват, че K3b е най-удачна. Никога не съм я ползвал, защото преминах на флашки (disk on key). Ubuntu идва с Brasero, за когото четох негативни отзиви и това е причина да го заменя с K3b.

K3b

За image файлове се спрях на Furious. Тя не ги монтира подобно на CloneCD, a ги отваря.

Furious ISO Mount


комуникатори


Не ползвам Skype и имам основателни причини. Skype ползва port 80, a това е жизнена артерия на сървър Apache. Идеята на Skype е да ползва трафика ви, за да може тези с слаби връзки, да участват в тази мрежа. Skype се инсталира чрез dep файл, а не от репозитории. Мисля, че проблем за сега остава видеоконференцията. Ще чатите, ще осъществявате аудио конференция, но няма да може да излъчвате видео от вашата web-камера в Ubuntu. Предполагам, защото не участвам в видеоконференции на Skype.

Имам ваучер и точно на Нова година звъня на пожарната. Това го научих от "Пожарната". Преди много години на една новогодишна нощ той се напи като донски казак и точно в 00:00ч позвъни на пожарната с думите.
- Ало, пожарната ли е? Идвайте веднага, че на кравата гъзът гори, за да поддържате огъня!
Пристигна обаче милиционерска жигула и го прибра на топло. След този случай си загуби работата и от глад се превърна в "Белия чаршаф". Слагаше си бял чаршаф на главата и се представяше за дух. Обикаляше нощем улиците на Якоруда и тършуваше кокошкарниците. Якоруда се скова от страх, заради появата на призрак и близо месец се прибирах по светло вкъщи. Естествено куките го хванаха и Пожарната се трансформира в Пожарната Белия чаршаф. Какво да се прави. Тогава Skype нямаше, а разполагахме с телефони с шайба.

Skype

Друг комуникатор е aMSN, който покрива функциите на MSN Messenger.

aMSN


калкулатор


калкулатор


преглед на снимки


калкулатор
Кто к нам с пиздецом пришёл, тот от пиздеца и погибнет.


torrent - клиент


Torrent-клиент рядко ползвам. Не създавам торенти, а единствено тегля и отдавам. Изборът ми се спря на Deluge. Работи отлично за целта си. Наследственият от инсталацията на Ubuntu деинсталирах.

Засега има алфа-версия на utorrent, който работи през браузър. Ще изчакам финална версия и ще се разпиша

калкулатор


браузъри


Ubuntu идва с браузър Firefox, който е по подразбиране на системата. На свой ред Google портираха за Linux своя Chrome. Прокраднаха се догатки, че Chrome ще замени Firefox в бъдещи версии на Ubuntu.

Може да се инсталира още браузър Opera, чрез dep файл.

В тази система не може да се инсталира Microsoft Internet Explorer. Причината е средата на всяка една система. Съществува програма Wine за linux-системи. Неопитни ползватели я квалифицират като емулатор за windows приложения, но това не е вярно. Името дори е рекурсивен акроним на "Wine Is Not an Emulator". Тази програма създава среда за изпълнение на Windows приложения, тоест алтернативна реализация на Windows API. Wine не може да подкара Internet Explorer 8. Предните версии са безпредметни като идея. Тази невъзможност работи в ущърб на Ubuntu от страна на уеб-дизайнери. Те не могат да проследяват визията на своите проекти без Internet Explorer.

Firefox - Chrome - Opera


свирка


Аз съм почитател на интернет-радиото. Свирка ми е WinAmp 2.91. От легендарния Коце Нинов пазя кожа Sony за WinAmp. Свирка на Ubuntu стана Qmmp, чиято мимикрия ме задоволява. Дори кожата му пасна без проблем.

Ctrl+P клавишна комбинация дава достъп до настройките. Появилият се прозорец поема кожата и мени облика на аудио плейъра.

Qmmp аудио плейър

сиромашко кино


Ubuntu идва с видео плейър Totem. Той бе дисквалифициран и неговата роля пое SMPLayer.

SMPLayer плейър


напръднали потребители


FTP клиент

FTP клиент

редактор Geany


център за инсталиране на програми


център за инсталиране на програми


пример за инсталиране на програма


Едно
Стартираме Applications > Ubuntu Software Center. Изплува прозорец. В търсачката пишем "totem". Първият резултат е плейъра по подразбиране на системата. Премахваме го с бутон Remove. В същия прозорец, на същото място пишем "vlc". Инсталира ме го. Това е плейърът.

Ubuntu Software Center

Две
Стартираме Аpplications > Sound & Video > VLC media player.

VLC media player

Три
Клавишна комбинация Ctrl+P за вход в настройките. Активираме бутон Subtitles & OCD и преминаваме на Default encoding. Задaваме Windwows-1251.

вход в настройките

Четири
По познат начин зареждаме филм с Добрия, който ще избие до крак Лошите на цял екран с volume на max.

филм с Добрия

Това е цялата философия Ubuntu. Лесно и бързо, с една ръка, за да бъде втората свободна за чашата с бира.


гасене на компата


шалтердо нови срещи   ^.^

15.01.2011 profruit 

6 Response to "Ubuntu в картинки"

 1. am-am Said,

  Много ме кефи убууто Убунто, но не мога да се осмеля да мигрирам към него. Като учих за историята на математиката и попаднах на едно любопитно твърдение - че 12-чната бройна система е по-удобна от десетичната, по простата причина, че има повече делители. В интерес на истината човек ползва и 60-ична (за време) в ежедневието си, а изненадах се, правени са два световни опита за преминаване към 12-ната, но заради (лошите) навици - безуспешно. Даже си имаме дума за това - дузина, а дузпа е от дуз па - 12 стъпки.
  Ама стадото е засилено да пасе трева, аз подскачам под крушата, но тя е висока, драма.
  Я ми припомни, гледам го, че като КВ си е цялото, но как да го накарам и по площ да замяза на оригинала туй - http://picasaweb.google.com/117677044043994392746/Ossigeno?authkey=Gv1sRgCPytqaayzfLB5QE#5562517413348015314
  Темата е станала много хубава с тея заглавни надписи. Илюзията за обемност е подсилена от фона, красота XD

   

 2. am-am Said,

  Яя, на "Изтегляне" ми го даде в реален размер - http://lh4.ggpht.com/_FejA9UTBmDM/TTIIHa-IfNI/AAAAAAAAAD4/Lm8i8PCdnhE/4.png, а иначе помня, че нещо в адреса подменяше, но и този ключ става за палатката XD

   

 3. Пламен Said,

  Skype се инсталира чрез dep файл
  - deb от Дебилиан. Щях да се въздържа, ако не беше в червено.

  Засега има алфа-версия на utorrent, който работи през браузър. Ще изчакам финална версия и ще се разпиша
  - пробвай KTorrent. Според мен utorrent е странна и не толкова добра програма. Например exe-то е архивирано с UPX или нещо подобно. Самата програма има един и същи иснталационен и изпълним файл. Иконите в новата версия са по-грозни, има по-малко функции.

  Съществува програма Wine за linux-системи. Неопитни ползватели я квалифицират като емулатор за windows приложения, но това не е вярно.
  - баш емулатор си е! Всъщност се подчертава, че не е хардуерен емулатор. Тоест процесора не цикли излишно имитирайки хардуер. Друго достойнство е по-добрата интеграция с темата на средата, когато са направени необходимите настройки.
  Доста приложения се стартират, инсталират и работят по-бързо, отколкото на оригинала.
  Естествено не бива да се надявате на висш пилотаж.

   

 4. Profruit Said,

  печелившата комбинация етикети за изтеклата седмица са:
  ------------------------------------------------------

  spomeni za erhan
  valentin bashev zlatograt
  противогаз
  моя десктоп убунту
  http обли ъгли
  пидуренко
  darti cosmati
  застиналите монаси
  skype win98 къде е архива
  доктор кубаков варна
  kak da zaredim sofuer za neta
  sait za naprava na sait
  sent jean d,akr
  skica za bik instalacia
  добре конвертират блог
  komandi za izkluchvane na programa sled opredelno vreme v ubuntu
  погълнат корк
  free css styles
  направа на 2 езика в html
  мини културисти
  програма за сканиране на ефира wi-fi
  циониска организация
  нова година добровница
  задължителни ли са коланите за уаз
  zlatna moneta napolion 3
  как се получава писмо от по-нова версия на windols
  как да правя screenshot на картина

   

 5. am-am Said,

  Аз си имам само три
  pterodactyl
  магаренцето йори
  обичам те
  но не мога да се меря по замах и креативност XD

   

 6. Profruit Said,

  Не изпращай овце да убият вълк!

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога