Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

За себе си еднозначно определих, че среда за обработка на уеб-сценарии под Windows ще бъде комбинация от Denwer3 и phpDesigner 7. Първото е джентълменски комплект на разработчика и аналог на XAMPP, a phpDesigner 7 e редактор, подобен на Dreamweaver.

Такава среда може да се постигне и в Ubuntu/Linux, дори е препоръчително да се работи в нея. От официалния сайт на XAMPP става ясно, че той се предлага и за Ubuntu, но на нас това не е нужно. Нека бъде LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Инсталацията на LAMP ще ви даде уеб-сървър на локалния хост на вашата Ubuntu десктоп машина, за да проследявате вашите php-скриптове.

Действията описани тук касаят версии Ubuntu 10.04 LTS и Ubuntu 10.10.Инсталация

Ubuntu-разработчиците са довели нещата до самата простота и това става чрез един ред команда в терминала.
Забележете знака в края, той не е печатна грешка.

sudo apt-get install lamp-server^

terminal

Въведете поисканата парола и натиснете <Enter>. Пакетният мениджър (apt package manager) ще ви покаже пакетите, необходими за целта, а вие отново потвърдете с <Enter>. Разбира се пакетите ще бъдат изтеглени от интернет.

Инсталацията ще изведе прозореца долу и ще поиска да въведете парола за MySQL root потребител. Изберете подходяща и въведете. Продължете с <Enter>.

MySQL new password

Повторете избраната парола и продължете напред.

password for the root user on the MySQL database

Под Windows няма подобно развитие. MySQL-сървърът там е без входна парола, защото се предполага, че ще се ползва само на локалния хост и няма да бъде достъпен отвън, от интернет.

След потвърждаване на избраната парола, apt ще продължи инсталацията на пакетите до край.

Поздравления, вие имате инсталиран LAMP. Това бе всичко, остана няколко конфигурации за пълно щастие и детски усмивки.

Разбира се, в едно сте прави. Вие не избирате версии на отделните компоненти и това поставя под въпрос подобна инсталация. Ще получите последни текущи е краткия отговор. Вървим напред.


Apache

Стартирайте браузър и въведете адрес http://localhost/. Би следвало да видите уеб-страница с приветствие "It Works!" и последвал кратък коментар.

It Works!

По подразбиране сървър Apache работи веднага след инсталацията, а също след рестарт на компютъра. За всеки случай следните команди го пускат, спират или рестартират.

sudo /etc/init.d/apache2 start

sudo /etc/init.d/apache2 stop

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Приветствието от Apache e обикновен index.html. Той се намира в директория /var/www. Това е htdocs-папката на вашата машина за сега. Тя може да бъде заменена с избрана от вас, но нека се придържаме към класическия случай. Тази папка е единството място, до което Apache има достъп в Ubuntu. Apache няма достъп до компютъра ви, респективно домашния каталог или каквото и да е.

/var/www

Опит да редактирате или да изтриете този index.html води до провал, защото вие нямате права над тази папка.

Read-Only

Отворете терминала и въведете следната команда.

sudo chown -R profruit /var/www

В случая profruit съм аз, а вие заменете на вашето потребителско име. След изпълнение на командата вие можете да триете и добавяте файлове и каталози в /var/www. По този начин добавяме файл info.php.

За да влязат измененията в сила е нужно да рестартираме сървъра с команда описана горе.

/var/www


PHP

Файл info.php съдържа следния код.

<?php phpinfo(); ?>

Създайте info.php чрез тази команда и редактор gedit.

sudo gedit /var/www/info.php

Отново въведете в адресното поле на браузър следния път до вашия файл - http://localhost/info.php/.

Следва да видите тази картина.

php info

Изключете register_globals

sudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini

register_globals = off


MySQL

Идеята да инсталираме LAMP е да създадем среда за разработка и за тази цел трябва да привържем MySQL-базата данни към IP адреса на локалния хост. В системата той е 127.0.0.1.

Следните две команди в терминала показват състоянието на нещата. В случай, че IP адреса не съвпада трябва да редактирате файл my.cnf.

cat /etc/hosts | grep localhost

cat /etc/mysql/my.cnf | grep bind-address

terminal

При мен нещата са изрядни и продължаваме напред.


phpMyAdmin

phpMyAdmin е уеб базирано приложение написано на език PHP. phpMyAdmin е своеобразен уеб-интерфейс за администриране на база данни в MySQL. phpMyAdmin позволява по пътя на браузър, да осъществявате администриране на сървър MySQL, да пускате команди на език SQL и преглеждате съдържанието на таблиците и базите данни. Приложението се разпространява под лиценз на GNU General Public License, за което други разработчици го интегрират в своите продукти като XAMPP, Denwer и т.н.

Нека го постигнем и в Ubuntu. За целта набираме следната команда.

sudo apt-get install libapache2-mod-auth-mysql phpmyadmin

Инсталацията ще ви подтикне да изберете уеб-сървър за автоматична конфигурация.

choose web server

Тук бъдете внимателни.
Използвайте пробелния бутон (space bar), за да изберете apache2. Потвърждението съдържа знак *. С бутон <Enter> продължавате инсталацията, а с бутон Tab маневрирате.

apache2

Следват разяснения. Продължете нататък с <Enter>.

phpMyAdmin some information

В поредния екран ще бъдете попитани искате ли да конфигурирате нова база данни, наречена dbconfig-common. Избор на отговор - отново маневрирайте с бутон Tab.Това е свежа инсталация и отговoрете с Yes, а след това продължете с <Enter>.

phpMyAdmin dbconfig-common

Ще бъдете подканени да вкарате вашата MySQL root парола. Нея създадохте в началoто на инсталацията на LAMP. Кликнете с Tab за отговор и продължете с <Enter>.

MySQL root password

Тук ще бъдете подканени да вкарате парола за phpMyAdmin. Аз предпочетох същата парола, която ползвам за MySQL. Ако оставите празно ще бъде генерирана произволна парола.Още веднъж за валидация на паролата.

MySQL application password validation

Готово. phpMyAdmin е инсталиран и стикован. Нека тестваме резултата. Набираме адрес http://localhost/phpmyadmin/ в браузър и се радваме на следната картина. Въвеждаме име :root и избраната парола.

phpMyAdmin log in

Отлично, ние сме вътре.

Logged into phpMyAdmin

Поздравления. Вие можете да строите вече сайтове под Ubuntu.

Ако работите над един сайт, оставете нещата така в папка /var/www. За повече добавете пореден каталог под дадено име и в него поставяйте файловете, а в адреса на браузъра добавяйте името на новия каталог. Разбира се, това не е елегантно решение за работа с отделни сайтове. Налага се допълнителна конфигурация на Apache, която ще създаде виртуални хостове, а това не е обект на тази статия.


Сайт тест

Аз разполагам с три мобилни компютъра и два десктопа вкъщи. Тези машини "получават интернет" от рутер модел TP-LINK TL-WR841N. На един от десктопите е инсталиран Ubuntu 10.04 LTS Desktop и нещата разгледани до тук. Изградил съм сайт и идеята е да го покажа на човек от другата страна на кабела. Това може да стане, ако сайта се преточи на уеб-хостинг и се сподели адреса с отсрещния човек. Неудобно. Тогава просто превръщаме нашия локален сървър в уеб и това намирам за много по-смислено, и по-удобно. Всичко е под ваш контрол и човекът отсреща ще вижда крайния резултат.

В такъв случай моят сървър има два IP-адреса. Един "бял" и един "сив". Белият адрес е адресът, който ми назначава доставчика на интернет. Той може да се провери в всеки ресурс тип "What is My IP". Сивия назначава рутера.

Вход в TL-WR841N става по пътя на браузър на адрес http://192.168.1.1/. Там трябва да разбера какъв е текущи сив адрес на Ubuntu - сървъра на първо време. Отварям секция DHCP и подсекция DHCP Client List. Рутерът раздава адрес 192.168.1.102 на Ubuntu - сървъра. Чудесно, копираме го.

DHCP Client List

Втора стъпка е пренасочване и отваряне на порт 80. На този порт слуша Apache по протокол http. Отваряме секция Forwarding, а после Virtual Servers. В тази част добавяме следните параметри.
 • порт - 80
 • сив IP - копирания (192.168.1.102)
 • протокол - TCP
 • сервизен порт - http
Съхраняваме измененията.

Virtual Servers

Поставям сайта на човека в каталог /var/www. Отивам в другата стая. Там стои мобилен компютър Acer 5740G и работна ОС Windows 7. С учебна цел се закачам към съседски рутер по Wi-Fi път (аз знам ключовете на всички съседски мрежи). По този начин аз съм сигурен, че съм човека отсреща. Стартирам браузър и набирам моя бял IP адрес. Сайтът изгрява подобно от уеб-хостинг. Целта е постигната и аз си пиша отличен 6 в бележника, а също и в дневника. Човекът е доволен и носи куфара с пари.

Profruit site

Тази начин вдъхва мисли у Остап Бендеровци, как с бюджетни средства да подкарат уеб-сървър на домашен хост. Тук обаче ви казвам не. Това не е елегантния начин. Ubuntu Desktop e пълен с баластра, за да бъде смислена сървърна система. Това са приложения, демони, графична среда и т.н. ненужни на сървъра. Най-вече има отличие в самия Linux-image, тоест, ядрото. Ядрото за сървъра се отличава от ядрото за десктоп. Няма и ред относно настройките на огнената стена. Всичко това ще засегнем в поредна тема.

Prince е нисък и затова ходи на високи обувки. Prince е принцът на попа.
M.J. като малък имал пъпки и родителите му давали някакви хапчета. Те обаче му се отразили на гласните струни, а това направило M.J. кралят на попа. Ако при вас нещата не тръгнат спомнете си детството и дали вашите родители са ви давали достатъчно количество витамини. Аз след малко тръгвам. Отивам при Валери. Неговият котарак се казва Шаро, а кучето му - Елвис, в чест на краля на рока. Всички сме с синя кръв, няма начин.


до нови срещи   ^.^

03.03.2011 profruit 

2 Response to "Ubuntu LAMP инсталация"

 1. Mario-G Said,

  Ако изпълня всичките команди,но по Kubuntu 11.10 ще има ли някакви...недоразумения? :D

   

 2. Unknown Said,

  Аз имам следния проблем.
  Ползвам дистрибуция 14.04 LTS
  Инсталирах го без проблем, но, phpmyadmin не ми го отваря.
  Unable to connect.
  3 дни четох - изкапаха ми очите.
  Разбрах че трябва да сложа моята парола за myphpadmin в файл /opt/lampp/config.inc.php
  Добре - намерих файла, отворих го, поставих паролата .. но уви... файла е защитен (read only) и не мога да го оправя.
  Не ми дава да го запаметя с паролата... абсолютно нищо не мога да пипам в този файл...
  Та мисълта ми е .... КАК ДА ЗАРАБОТИ MY PHP ADMIN ?

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога