Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

InfraRecorder


Жив диск на Ubuntu е повече от инсталатор на операционна система. Този диск може да бъде ваша аптечка, когато Windows не изгрее. Това причинява безпокойство за нашите файлове, а те обикновено се оказват в My Documents. С Ubuntu LiveCD това не е проблем. Просто стартираме машината под Ubuntu и местим/копираме в нов дял или прикачен външен диск. В случай, че сме забравили администраторската парола не можем да влезем в Windows, но с Ubuntu LiveCD спокойно може да я преодолеем. Пак с този диск може да възстановим изтрити файлове в Windows с определен успех и пак с Ubuntu LiveCD и антивирус можем да почистим инфектирани дялове на Windows.

Не се плашете от Ubuntu и няма значение, че досега не сте имали допир с Linux. Всичко ще бъде като в детска игра, с минимум телодвижения и кликане на мишка.

Нека имитираме, че е затрит boot-loader на Windows по някаква причина. Какво следва да направим?

Преди всичко ни трябва
 • работеща Windows машина
 • CD-RW записвачка
 • празен 700МВ CD-R диск
 • ~700МB свободно дисково пространство
 • достъп до глобалната мрежа.

InfraRecorder

Изтегляме безплатен софтуер за запис на оптични дискове. InfraRecorder е отлично решение за мен и повече не ми трябва.

На посочения адрес от секция Downloads може да изтеглите инсталатор или архив. Втория вариант ви дава възможност да разтворите архива в преносим USB флаш диск (флашка) и по този начин да записвате на произволна машина с инсталирана хардуерна записвачка.

InfraRecorder има интуитивен интерфейс, преведен на български език. С тази програма ще запишете образа на Ubuntu.

InfraRecorder

Ubuntu

Ubuntu Desktop Edition е нашата аптечка. Изборът пада на версия 10.04, защото е с три годишна поддръжка считано от 2010г. В зависимост от вашия процесор - Intel или AMD, определяте версията. Конкретно, аз изтеглих ubuntu-10.04-desktop-i386.iso.

Слагаме оптичния диск в записвачката. Стартираме InfraRecorder - Write Image. Чакаме успешен запис и се радваме. Ние преминахме на отсрещната страна, защото имаме Ubuntu LiveCD.

Ubuntu LiveUSB

През 2005г си купих МР3 Axon player/Sigma Tel MSCN USB Device. Това е МР3 плейър с 1GB флаш памет на Samsung и USB 1. Плейърът се захранва от една презареждаема акумулаторна батерия от 1.5V. Първо се скъсаха слушалките, а после и батериите капнаха. Малкото количество памет и бавния трансфер (заради USB 1) го отпратиха на пенсия. Близо 4 години стоя на етажерка забравен и събира прах, до днес, защото му вдъхнах втори живот.

Реших да превърна Axon в Ubuntu LiveUSB. Как?

Sigma Tel MSCN

Ubuntu LiveUSB е необходим в случай, че не разполагаме с оптичен дисковод. Например, такива са netbooк - машините. Нямаме CD-R диск, кой ли ги купува вече.

Ubuntu LiveUSB ще работи, ако B.I.O.S. позволява зареждане от USB устройство.

На работа
 1. Редактираме B.I.O.S., да зарежда от оптичен дисковод.
 2. Поставяме изпечения диск в дисковода и рестартираме машината.
 3. Започва зареждане на Ubuntu.
 4. В приветствения екран избираме Try Ubuntu.
 5. От горното меню стартираме Startup Disk Creator.

Startup Disk Creator

Ubuntu идва с някакви противни цветове в лилаво. Десен бутон на десктопа и можете да промените палитрата и шаблоните по избор. Това и направих.

В Linux няма понятия за раздели на твърд диск като C:\ или D:\. Там всичко се монтира. Дялове, които не са форматирани под Linux се виждат като /media/324CD234, например.

И мисля разбрахте, че Ubuntu LiveUSB ще го създадем в Ubuntu LiveCD. Интелигентна система.
Пъхваме флашката и Ubuntu я монтира автоматично. Вижда се иконата й на декстопа (1GB Filesystem).

В прозореца на Startup Disk Creator посочваме две неща. Мястото на образа и на нашата флашка. Инсталацията започваме на чисто и затова изтриване флашката от старо съдържание, след което натискаме бутон Make Startup Disk.

Startup Disk Creator

Процесът отнема време, затова си намерете временно занимание.

Startup Disk Creator

Успешен завършек изглежда така.

Startup Disk Creator

Трябва да знаете, че файлова система NTFS на Windows, не представлява интерес за *nix системите. Всяка linux - дистрибуция вижда абсолютно всичко на NTFS дял, включително и FAT32. С лекота може да трие или да редактира съдържание на файлове и папки от Windows.

В примера ползвам мобилен компютър Acer 5740G, който работи под операционна система Windows 7 Ultimate 64bit. Да речем, че искаме да модифицираме файл bootmgr в папка Boot. Този файл указва на Windows от кой дял да зареди.

Редактирах B.I.O.S., да зарежда от USB устройство. Опцията в B.I.O.S. на Acer 5740G е USB Key. Ubuntu LiveUSB се зареди в паметта на мобилния компютър и аз имах достъп до всяко място по диска.

windows 7

windows 7

bootmgr е апликация писана на език C++. Тя се отличава от boot.ini на Windows XP. За да я редактираме по наш вкус, трябва EasyBCD, но това в качеството на лирическо отклонение.


EasyBCD

В съседната стая има десктоп под Windows XP Pro. Отново заредих Ubuntu LiveUSB, за достъп до boot.ini. Редактор gedit e достатъчен за редакция.

boot.ini

Как да бъдем root в Ubuntu Live CD

Аз редовно ползвам Ubuntu 10.04 LTS в режим на зареждане от компакт диск или от флашка. Нещо повече, на стария си телефон nokia 6288 съм поставил mini SD 1GB карта. Startup Disk Creator я опозна като външен диск и инсталира в нея Ubuntu LiveUSB. Първоначално трябва да изберете режим Data Transfer Cable, за да имате boot-ващ телефон. В последствие, чрез USB кабел на nokia можете да работите с Ubuntu LiveUSB или да инсталирате Ubuntu, в качеството на десктоп система.

Отлично, но възниква въпрос, а може ли да получим правата на root в Live-режим? Да, чрез следната команда.

sudo ‘команда‘

Потребител ubuntu идва с парола ubuntu и притежава всички администраторски права. Тогава как да постъпим, ако се нуждаем от привилегиите на root. Според документацията из съображения за сигурност root няма парола. Изход има - в терминала изпълняваме следната команда:

sudo passwd root


На подтика въвеждаме парола по избор и отново я повтаряме. Край, root има парола, след което в конзолата въвеждаме:

su

и на запитването пишем създадената нова парола. От този момент вие сте администратор на системата.

до нови срещи   ^.^

16.03.2011 profruit 

3 Response to "Ubuntu - аптечка на администратора"

 1. am-am Said,

  Както винаги изчерпателно и занимателно http://www.laymark.com/i/m/m121.gif

   

 2. Poli Said,

  Този коментар бе премахнат от автора.

   

 3. Poli Said,

  Този коментар бе премахнат от автора.

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога