Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


В поредната среща ще ви покажа, че работата с операционна система Ubuntu е като докосване до шедьовър. Работата с нея е удоволствие и напълно прозрачна. Никакви рискове, никакви страхове, никакви легенди, колко мъчен и сложен бил linux.

Възстановяване на панел


Случва се на прохождащия убунтувод (потребител влюбен в Ubuntu) да терминира панел. Кичи иконки, добавя, маха, редактира и по погрешка убива панела. Аз също преживях този шок, но вече знам как да върна феникса от пепелта.

Стартираме gconf-editor чрез Alt + F2. В пуканката пишем gnome-terminal. Изригва терминалът и последователно тъпчем следните команди.

gconftool-2 --recursive-unset /apps/panel
rm -rf ~/.gconf/apps/panel
pkill gnome-panel

Първата команда ще скрие остатъците, втората ще изтрие, а третата ще върне заводските настройки. Остава пак да добавите нужните иконки по ваш вкус, с обикновено влачене и пускане върху панела.Използване на бутон Win+


Един бутон от вашата клавиатура остава неактивен след първоначална инсталация на Ubuntu. В зависимост от модела клавиатура са два. Намират се между бутон Ctrl и бутон Alt. Върху него е напечатано лого на операционна система Windows.

Нека използваме този бутон.

Стартираме gconf-editor чрез Alt + F2. Отваря се дървото на настройки на Gnome. Преминаваме към следния раздел: apps – metacity – global_keybindings. Търсим ключ panel_main_menu. Сменяме значението на нужния клавиш. Ако е левия Super Key, то пишем Super_L, съответно за десния - Super_R .

С един залп, тази неправда може да се закове на място през терминала. Копираме и поставяме в конзолата следния ред:

gconftool-2 --set /apps/metacity/global_keybindings/panel_main_menu --type string "Super_L"

Enter и Win+ вече командва менюто на горния панел в Gnome. Логично, ако искаме да препишем тази функция на десния, да коригираме края на командата на Super_R.

Автоизключване на Ubuntu


Как да изключим Ubuntu по зададено време?

Случва ми се да заспивам пред компютъра. Неприятно е да се пробудите през нощта от шума на вентилатор или забравен работещ плейър. Смело пропускаме момента с прибягване до услугите на GUI - програми. Младият убунтувод следва да научи базови команди в Linux. Те идват на помощ в подобна ситуация.

Команди за изключване на Ubuntu linux система:
sudo poweroff
sudo shutdown -h now // по-модерна команда
sudo init 0

изключване по зададено време:
sudo shutdown -h hours:minutes

отмяна:
sudo shutdown -c

Недостатък на този начин е,че командите трябва да се въвеждат всеки път при желание за изключване в зададено време. На помощ идва демон Cron. Това е планировчик в *NIX подобни системи, даващ възможност периодическо изпълнение на задачи в зададено време. Cron e стандартен де-факто и за Ubuntu. За добро или зло това е въпрос сугубо философски и аз лично не виждам аналог на Cron (жокер за привържениците на графическия интерфейс - Ubuntu Software Center > Scheduled tasks. Това е GUI представител на семейство програми за пакет cron).

Препоръчвам усвояване на Cron в чист вид. За целта вдигаме редактор под суперпотребителски права, а после въвеждаме посочения ред.

sudo gedit /etc/crontab
00 00 * * * root /sbin/shutdown || shutdown -h now

00 00 * * * - означава, че Cron ще гаси всеки ден Ubuntu в полунощ. Изпълнението настъпва без предупреждение.

Чистене на Ubuntu


С течение на времето Ubuntu трупа всякакъв род ненужни файлове (конфигурационни файлове на изтрити програми, кеш apt, неизползвани ядра, временни файлове, кеш на браузъри и т.н.). Струва си периодически да се избавяме от тях и за целта има ред програми. Аз ползвам две: BleachBit и bash-скрипт Ubucleaner.

BleachBit е програма must have. Работата с нея е интуитивна. Отбелязвате кутийките за съответни предложения и натискате първо бутон Preview, програмата анализира ненужното, а после бутон Delete го премахвате.След инсталация, Bleachbit може да се извика от меню Applications > System Tools > BleachBit.

За пълно щастие завършвам почистване на системата с скрипт Ubucleaner на Smarter.
Този скрипт чисти:
  • apt cache
  • конфигурационни файлове, останали след деинсталирани .deb пакети
  • стари ядра на системата
  • кофата на потребителя и на root
#!/bin/bash
OLDCONF=$(dpkg -l|grep "^rc"|awk '{print $2}')
CURKERNEL=$(uname -r|sed 's/-*[a-z]//g'|sed 's/-386//g')
LINUXPKG="linux-(image|headers|ubuntu-modules|restricted-modules)"
METALINUXPKG="linux-(image|headers|restricted-modules)-(generic|i386|server|common|rt|xen)"
OLDKERNELS=$(dpkg -l|awk '{print $2}'|grep -E $LINUXPKG |grep -vE $METALINUXPKG|grep -v $CURKERNEL)
YELLOW="\033[1;33m"
RED="\033[0;31m"
ENDCOLOR="\033[0m"
if [ $USER != root ]; then
echo -e $RED"Error: must be root"
echo -e $YELLOW"Exiting..."$ENDCOLOR
exit 0
fi
echo -e $YELLOW"Cleaning apt cache..."$ENDCOLOR
aptitude clean
echo -e $YELLOW"Removing old config files..."$ENDCOLOR
sudo aptitude purge $OLDCONF
echo -e $YELLOW"Removing old kernels..."$ENDCOLOR
sudo aptitude purge $OLDKERNELS
echo -e $YELLOW"Emptying every trashes..."$ENDCOLOR
rm -rf /home/*/.local/share/Trash/*/** &> /dev/null
rm -rf /root/.local/share/Trash/*/** &> /dev/null
echo -e $YELLOW"Script Finished!"$ENDCOLOR

cd ~/Desktop
chmod +x ubucleaner.sh
sudo sh ubucleaner.sh

Копираме скрипта в текстови редактор и го съхраняваме под име ubucleaner.sh, примерно, на Desktop. Старт на терминала и се гмуркаме в Desktop. Правим скрипта изпълним и с третата команда даваме газ. Съгласяваме се смело с всички предложения и чакаме да омете боклука.
Това е всичко.
до нови срещи   ^.^
15.07.2011 profruit 

0 Response to "Ubuntu съвети и трикове"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога