Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Въведение

Внезапно твърдият диск, след 7 години вярна служба, на моя десктоп-Ubuntu 10.04.4 LTS си замина. Анализ показа поява на 48 лоши сектори. Това го усетих с замръзване на браузъра и последвал опит за рестарт на системата. Ubuntu е дублирана от Windows XP SP3 и при опит да зареди тази система ме посрещаше мигновено синия екран на смъртта. Убеден, аз отключих този диск и започнах разучаване на пазара за избор на нов. От друга страна Ubuntu 10.04.4 ми лежеше на сърцето и едва ли щях да се разделя, но започнах да се замислям за преход към по-свежа дистрибуция.

Моментно замених SATA диска с PATA, когото превърнах в експериментална площадка. Последва инсталация на редица системи и на финала останаха LinuxMint 13 Mate срещу Ubuntu 12.04 32 bit.

Слабото място на системата ми е нейната възраст - 7 години вече. Едва 1GB Ram-памет DDR2@667MHz и видеокарта nVidia Inno3D GeForce 7600. 1GB памет e оскъдно за съвременна система, а GeForce 7600 си е кандидат пенсионер. При тези обстоятелства 32 bit-система е предимство.

Така в един момент се задържах на Ubuntu 12.04 32 bit. Инсталирах всички възможни десктоп обкръжения (DE) с идеята минимум разход на ресурси. Задържах се на GNOME 3 Classic без ефекти, защото предпочитам семпъл десктоп, а не подобие на таблет и най-вече съображенията за лимит.

Инсталация на nVidia драйвери в Ubuntu 12.04

При заход в глобално меню System Settings > All Settings > Hardware > Additionаl Drivers пред вас изплува подобен прозорец, изобразяващ списък с предложения от версии драйвери за видеокартата на вашата система.

nVidia X Server Settings

Снимката показва текущия ми драйвер. Тук избирате или премахвате дадена версия. При първоначален опит за инсталация ми бе предложен списък от три версии съобразно моята видеокарта. Това бе версия 176, 304 и 304_update.

За съжаление и три версии удариха на камък. И това важеше и за LinuxMint 13 Mate. След инсталация - системата изискваше рестарт и при опит да зареди, увисваше с черен екран, от когото се излизаше само с студен рестарт (бутон Reset на предния панел на машината). След безуспешен опит с версия 176, аз реших да преинсталирам от нула и след поредни 30 минути инсталация опитах с версия 304. И отново замръзване с черен екран. Тук обаче не прибързах и подходих по-практично.

Отново студен рестарт. При поява на GRUB меню избрах опция:
Ubuntu, with Linux 3.8.x.-generic (recovery mode)

Този режим превключва на Recovery menu с поредица опции. В случая ни интересува:
root Drop to root shell prompt

Името еднозначно подсказва, че попадате в конзола с root-привилегии:
root@prodesktop :~#

Тук е момента да въведете първата команда от списъка долу. Тя ще заличи всичко свързано с nVidia и ще ви даде възможност да зареди Ubuntu в графичен режим. Следва банално копиране от трета команда до края и тяхното изпълнение.

Команди:
  1. sudo apt-get remove --purge -y nvidia*
  2. sudo reboot
  3. sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
  4. sudo apt-get update
  5. sudo apt-get upgrade
  6. sudo apt-get install nvidia-current
  7. sudo reboot
  8. sudo apt-get install nvidia-settings
  9. gksudo nvidia-settings

Резултат:

nVidia X Server Settings

nVidia X Server Settings

nVidia X Server Settings

Продължение към описаните патила бе, че всичко това се водеше при свързана видеосистема, чрез DVI-DVI портове на видеокарта - монитор. Видеокартата ми няма VGA - порт и подключване към такъв на монитора става през преходник. В този случай драйверите не засичаха монитора и не разрешаваха резолюция по-голяма от 1024х760.

Заключение

На старата ми нова машина се настани удобно Ubuntu 12.04.4 LTS 32bit. За твърд диск без избран 500GB WD Blue серия. А текущ видеодрайвер - NVIDIA Driver Version: 304.116.

Резултатът задмина желаното. Състояние при първоначално зареждане на системата:

System Monitor






до нови срещи   ^.^
22.02.2014 profruit 


0 Response to "Инсталация на nVidia драйвер за GeForce 76XX в Ubuntu 12.04"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога