Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Снимката долу показва фрагмент от безпроводна клавиатура на моя десктоп машина. Акцентът на заглавието на публикацията фокусира към три бутона в първи горен ред.

Клавиатурата предлага клавишна комбинация от всеки един в съчетание с бутон Fn, да усилваме звука, да намаляваме и дори да го изключваме.

mk 250

Пореден фрагмент от клавиатура на мой мобилен компютър. Вижда се наличие на три клавиша, за изключване на звука, намаляване и усилване. Удобството тук е подсилено от липсата на клавишна комбинация.

dell studio 1555

Пореден фрагмент от най-новата ми придобивка. Много скъпа машина с светеща клавиатура, но е очевидна липсата на бутон за изключване звука.

lenovo ideapad y5070

Това неудобство забелязах при следното обстоятелство. Компютърът е свързан към външна аудио уредба. Тя на свой ред предлага мощен звук. В съседство на тези придобивки, характерни за XXI век, лежи умен телефон. Разцъквате нещо, слушате музика на висок тон и изведнъж фонът зазвънява. Да говорите по телефон, оглушаван от аудио уредба не е никак джентълменско. Излиза, че трябва да помпите клавиш - намаляване звук, докато се почувствате джентълменски в телефонния диспут. Тогава нека набедим клавиш по наш избор за целта. Музиката пори въздуха, изведнъж умният телефон зачуруликва и вие с виртуозно движение от палец и среден пръст (при мен така се получава) включвате тишината.

Трикът се свежда до следната команда:

amixer sset Master toggle

Изпълнена в терминала, ясно се вижда как пиктограмата на звука се сменя на изключена, а съответно звукът пропаднал.

ubuntu 12.04 tray

Остава да създадем горещ бутон в меню "Keybord" с желана клавишна комбинация.

ubuntu 12.04 кeybord


до нови срещи   ^.^
05.10.2015 profruit 

0 Response to "Горещ бутон за изключване звука в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога