Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Снимката долу показва фрагмент от безпроводна клавиатура на моя десктоп машина. Акцентът на заглавието на публикацията фокусира към три бутона в първи горен ред.

Клавиатурата предлага клавишна комбинация от всеки един в съчетание с бутон Fn, да усилваме звука, да намаляваме и дори да го изключваме.

mk 250

Пореден фрагмент от клавиатура на мой мобилен компютър. Вижда се наличие на три клавиша, за изключване на звука, намаляване и усилване. Удобството тук е подсилено от липсата на клавишна комбинация.

dell studio 1555

Пореден фрагмент от най-новата ми придобивка. Много скъпа машина с светеща клавиатура, но е очевидна липсата на бутон за изключване звука.

lenovo ideapad y5070

Това неудобство забелязах при следното обстоятелство. Компютърът е свързан към външна аудио уредба. Тя на свой ред предлага мощен звук. В съседство на тези придобивки, характерни за XXI век, лежи умен телефон. Разцъквате нещо, слушате музика на висок тон и изведнъж фонът зазвънява. Да говорите по телефон, оглушаван от аудио уредба не е никак джентълменско. Излиза, че трябва да помпите клавиш - намаляване звук, докато се почувствате джентълменски в телефонния диспут. Тогава нека набедим клавиш по наш избор за целта. Музиката пори въздуха, изведнъж умният телефон зачуруликва и вие с виртуозно движение от палец и среден пръст (при мен така се получава) включвате тишината.

Трикът се свежда до следната команда:

amixer sset Master toggle

Изпълнена в терминала, ясно се вижда как пиктограмата на звука се сменя на изключена, а съответно звукът пропаднал.

ubuntu 12.04 tray

Остава да създадем горещ бутон в меню "Keybord" с желана клавишна комбинация.

ubuntu 12.04 кeybord






до нови срещи   ^.^
05.10.2015 profruit 

0 Response to "Горещ бутон за изключване звука в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога