Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Рутер с вграден DLNA сървър обединява компютрите и мобилните телефони вкъщи в обща вътрешна мрежа. Мини PC управляван от Windows 10 Home x64 играе роля на десктоп към телевизор в хола. Въпросната машина в Windows WORKGROUP се именува WINTELPRO, Над нея друг Windows 7 Desktop. Вдясно пореден Windows 7 Desktop, от когото е направен скрина, а над него NB403 - DLNA сървъра.На WINTELPRO има споделена папка с съответните права за четене/писане. Достъпът до нея и съответни манипулации от към другите Windows машини са тривиални.Предпочитам Ubuntu за клиентска система и така той вижда Windows WORKGROUP. Неудобно е всеки път да рестартирам Dual-boot, за да прехвърля нов файл към WINTELPRO от главната машина, Възниква идея как да браузвам Windows WORKGROUP от Ubuntu по подобие в Windows-машина. Оказва се, че всичко идва наготово от инсталацията на Ubuntu и само трябват няколко телодвижения с мишката.Следва инсталация в Ubuntu на хитра програма Fing. Fing сканира мрежата и извежда MAC и IP адресите на активните машини. Интересува ме IP адреса на WINTELPRO.

За целта команда в терминала:
sudo fing 192.168.14.1/24Fing се предлага и за android устройства, като тук извежда конкретните имена под Аndroid. Нещо повече, Аrris се оказва името на IPTV-box MAG250, което до този момент не знаех.И отново под Ubuntu.
В каталог Home има линк Connect to Server. Това е вграден от инсталацията на Ubuntu Samba-клиент. Остава да се въведе IP адреса на WINTEL с smb протокол. Например,
smb://192.168.14.188/Следва бутон Connect. Изплува прозорец за въвеждане на акаунт и парола от Windows-машината в WINTELPRO.И честито. Вход свободен. Споделеният ресурс се монтира в Ubuntu.
до нови срещи   ^.^
24.09.2016 profruit 

0 Response to "Браузване на Windows WORKGROUP от Ubuntu 14.04"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога