Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Притежавам Samsung Smart телевизор, когото ползвам за монитор подключен към PC неттоп. Телевизорът е стар модел и наличие на binding за интеграция към домашната ми автоматизация няма. Глождеше ме желание, да го добавя и резултатът не закъсня. Вече мога да го комaндвам през openHAB.

Пореден обучен Broadlink RM mini 3 излъчва команди: включване, изключване, усилване, намаляване, селектор и т.н. Липсваше обаче обратната връзка, ако не си пред телевизора. Най-вече включен или изключен е апарата?

Но, и това се реши на мига. USB тестер Charger Doctor даде отговор. Когато телевизорът е включен двата USB-порта подават 5V напрежение. При гасене на телевизора портовете биват обезточени. Еврика!
телевизор включен
Цел: създаване на USB2.0 - 5V детектор на zigbee основа.

Това ме отведе в известен магазин. В раздел 3+1 попаднах на следното предложение само за 2.69$ - Zigbee Water Leak Detektor.
покупка
На изхода на датчика дежури напрежение от 2.68V. На практика това е двупроводен, кабел завършващ с два стърчащи метални щира. Устройството сработва при определен праг на преходно съпротивление между контактите. Водата и наличните в нея соли са достатъчни, да реагира на наводнение. Не се бои от късо съединение.

Отлично, точно каквото трябва.

От интервюто на координатора става ясно пълното название на устройството – "TS0207_water_leak_detector_2 - TuYa Zigbee water leak sensor + alarm (40dB)"

ZigBee модул за комуникация е ZTU, разработка на Tuya. Това е евтин чип. Слаб като радио и средна ръка икономичен откъм електроенергия. 32-bit процесор, 1024-KB flash и 64-KB RAM.
TS0207_water_leak_detector_2 - TuYa Zigbee water leak sensor
Скриншот на топиците, които излъчва в ефир.

Топик tamper е подвеждащ. Няма физически бутон за него и производителят не се е постарал, да премахне топика от firmware.

При наличие на топик battery toпик battery_low e безпредметен, за което не съм го извел на главната страница.
скриншот на топиците
Двустранен скоч залепен за платката. Върху него оптрон PC817C. 5V-та линия от USB-порта през 470Ω ограничително съпротивление подаваме на анода на диода. Съпротивлението е smd-изпълнение и не се различава добре на снимката. От една страна лепилото на скоча, от друга запойката - комбинация, която ще го държи здраво за дълги години.

Съответно изхода от катода към общия проводник. Катода на транзистора към положителния полигон на платката - червен проводник, а емитера към отрицателния полигон чрез син проводник.
модификация
Притежавам няколко крайни zigbee-устройства на модул ZTU, захранвани от батерия CR2032 и определено не съм впечатлен от режима им на енергопотребление. Около 8мес, а това е малко, затова избрах модел с ААА батерии захранване. По-голям капацитет от CR2032 - идеята е ясна.

Краен резултат.
Zigbee USB - port detector

openHAB файловe от моята конфигурация

 // THING: TS0207_water_leak_USB-detector
 Thing topic TVisON "is TV on"  @ "Zigbee"
   { Channels:
     Type number : battery "battery" [ stateTopic = "zigbee2mqtt/TS0207waterleakTV/battery" ]
     Type contact : status  "status"  [ stateTopic = "zigbee2mqtt/TS0207waterleakTV/water_leak", on="true", off="false" ]
     Type datetime : lastseen  "last seen"   [ stateTopic = "zigbee2mqtt/TS0207waterleakTV/last_seen" ]
     Type number : linkquality "linkquality" [ stateTopic = "zigbee2mqtt/TS0207waterleakTV/linkquality" ]
   }

 /******  ITEM: TS0207_water_leak_USB-detector ******/
 Number TVbattery "AAA [%1.0f %%]"    {channel="mqtt:topic:644a0a87:TVisON:battery"}
 Contact TVstatus "Телевизор [MAP(leak.map):%s]"  {channel="mqtt:topic:644a0a87:TVisON:status" }
 Number TVlink "Сигнал [%d]"  {channel="mqtt:topic:644a0a87:TVisON:linkquality"}
 DateTime TVlast_seen "last seen [%1$td.%1$tm.%1$tY %1$tH:%1$tM:%1$tS]"  {channel="mqtt:topic:644a0a87:TVisON:lastseen" [profile="timestamp-update"]}

sitemap myhome label="TS0207_water_leak_detector_2" {
  Frame label="Samsung детектор" {
    Text item=TVstatus label="Телевизор [MAP(tvsens.map):%s]" labelcolor=[OPEN="blue",CLOSED="grey"] valuecolor=[OPEN="blue"] 
    Text item=TVlink
    Text item=TVbattery
    Text item=TVlast_seen
   }
}

 // transform
 NULL=неизвестно
 -=неизвестно
 false=изключен
 true=работи
 off=работи
 on=изключен
 OPEN=работи
 CLOSED=изключен




до нови срещи   ^.^
25 март 2024 profruit 

0 Response to "Zigbee USB - port detector"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога