Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


Фотографията плавно, но сигурно преминава от аналогова в цифрова. Масовият фотоапарат е клас любителски. Неговите резултати не винаги са впечатляващи. Компромисите с ниво на шум, геометрични изкривявания, вярно цветопредаване, рязкост са логични. От друга страна ролята на фотоапарата е да заснеме статичното изображение максимално вярно с реалното. Подобни фотографии обаче попадат в класация обичайна, разбирай скучна.

В поредица от стъпки ще се опитам да ви покажа какво може да се направите с вашите фотографии в посока подобрение с помощта на графичен редактор Photoshop. Крайният ефект ще бъде сепия в полутонове. Ефектът ще бъде наличен в фотографии с наситени цветове.

Забележка.
За ваш комфорт натиснете клавиш F11. Всяка приведена снимка препраща в голяма с размери 990 х 645 пиксела. Така по-лесно ще разглеждате снимките.
При проблеми с скоростта и зареждане на страницата се обърнете към choco@gbg.bg


Зареждаме фотографията в Photoshop. Първата работа е да проверим геометрията и ако се наложи да коригираме перспективата. Наклонени сгради в снимката говори за ефект "пиян хоризонт". Съгласете се, че никой няма да наклони монитора си съосно на хоризонта на вашата снимка. В моя пример съм държал фотоапарата хоризонтално в момент на заснемане, а проверката извърших чрез помощните линии. Клавишна комбинация Ctrl+R активира скалата в работния прозорец. Клавишна комбинация Ctrl+Н активира помощните линии. С тази комбинация ги викате и пак чрез същата гасете. Първоначално можете да поставите курсора на мишката върху линийката и с натиснат ляв бутон да влачете помощна линия. В случай, че има наклон погледнете тема "Корекция на перспектива"

Публикувано изображение
снимка 1

Следва повдигане на рязкостта. Ярката разлика между любителски фотоапарат и такъв в по-горен клас идва от рязкостта. Photoshop предлага няколко инструмента за целта, но тук ще прибегнем до леко нетрадиционен такъв. Това е филтър High Pass. Дублираме слоя и работим с копието. За целта Filter -> Other -> High Pass. Регулираме плъзгача, докато различим контури на изображението. Задаваме радиус около 1 пиксел. Тази величина не е строга и преиграването с нея води до обратен ефект. ОК. Профилактично натискаме Shift+Ctrl+U, за да обезцветим напълно слоя.

Публикувано изображение
снимка 2

Коригирания слой с филтър High Pass смесваме с фона чрез Overlay. Налице е повдигната рязкост.

Публикувано изображение
снимка 3

В палитра Layers създаваме нов коригиращ слой Hue/Saturation. Активираме тониране (Colorize)
и задаваме за цветови тон ( Hue) стойност 25, а за наситеност (Saturation) 50. Значенията не са строги и може да ги плъзгате приблизително около тези значения на ваш вкус. Примерно така ще изглежда вашата фотография.

Публикувано изображение
снимка 4

Следващите стъпки ще доведат до ефект сепия в полутонове. Продължаваме работа с мaската на коригиращия слой Hue/Saturation. За по-сигурно кликнете с мишката върху маската и отиваме в меню Image -> Apply. Там активирайте меню Invert. Включвайки Invert, ефектът ще бъде забележим само на тъмните участъци в фотографията, в противен случай ще бъде приведен само върху светлите участъци. ОК.

Публикувано изображение
снимка 5

Добавяме нов черно-бял коригиращ слой. По същия път в палитра Layers с десен бутон като изберете Black & White. Оставаме настройките по подразбиране. ОК. Новия слой смесваме с предишния коригиращ на Soft Light. Ако резултата не впечатлява, то можете да кликнете по иконата на слоя Black & White и ръчно да коригирате в желан вариант.

Публикувано изображение
снимка 6

Финал на нашата корекция е повдигане на контраста. Нов коригиращ слой в палитра Layers с десен бутон като изберете Curves. Предлага се възможност да коригирате в среда RGB или по канал отделно. Леко в среда RGB дърпаме долния край на дясно, а горния на ляво.

Публикувано изображение
снимка 7

Резултат. Повдигната рязкост, контраст, и сепия в полутонове, а тази комбинация придава нова визия на снимката.


Публикувано изображение
краен резултат


до нови срещи   ^.^

12.03.2010 profruit 

0 Response to "Обработка на фотография в Photoshop"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога