Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Фотографията плавно, но сигурно преминава от аналогова в цифрова. Масовият фотоапарат е клас любителски. Неговите резултати не винаги са впечатляващи. Компромисите с ниво на шум, геометрични изкривявания, вярно цветопредаване, рязкост са логични. От друга страна ролята на фотоапарата е да заснеме статичното изображение максимално вярно с реалното. Подобни фотографии обаче попадат в класация обичайна, разбирай скучна.

В поредица от стъпки ще се опитам да ви покажа какво може да се направите с вашите фотографии в посока подобрение с помощта на графичен редактор Photoshop. Крайният ефект ще бъде сепия в полутонове. Ефектът ще бъде наличен в фотографии с наситени цветове.

Забележка.
За ваш комфорт натиснете клавиш F11. Всяка приведена снимка препраща в голяма с размери 990 х 645 пиксела. Така по-лесно ще разглеждате снимките.
При проблеми с скоростта и зареждане на страницата се обърнете към choco@gbg.bg


Зареждаме фотографията в Photoshop. Първата работа е да проверим геометрията и ако се наложи да коригираме перспективата. Наклонени сгради в снимката говори за ефект "пиян хоризонт". Съгласете се, че никой няма да наклони монитора си съосно на хоризонта на вашата снимка. В моя пример съм държал фотоапарата хоризонтално в момент на заснемане, а проверката извърших чрез помощните линии. Клавишна комбинация Ctrl+R активира скалата в работния прозорец. Клавишна комбинация Ctrl+Н активира помощните линии. С тази комбинация ги викате и пак чрез същата гасете. Първоначално можете да поставите курсора на мишката върху линийката и с натиснат ляв бутон да влачете помощна линия. В случай, че има наклон погледнете тема "Корекция на перспектива"

Публикувано изображение
снимка 1

Следва повдигане на рязкостта. Ярката разлика между любителски фотоапарат и такъв в по-горен клас идва от рязкостта. Photoshop предлага няколко инструмента за целта, но тук ще прибегнем до леко нетрадиционен такъв. Това е филтър High Pass. Дублираме слоя и работим с копието. За целта Filter -> Other -> High Pass. Регулираме плъзгача, докато различим контури на изображението. Задаваме радиус около 1 пиксел. Тази величина не е строга и преиграването с нея води до обратен ефект. ОК. Профилактично натискаме Shift+Ctrl+U, за да обезцветим напълно слоя.

Публикувано изображение
снимка 2

Коригирания слой с филтър High Pass смесваме с фона чрез Overlay. Налице е повдигната рязкост.

Публикувано изображение
снимка 3

В палитра Layers създаваме нов коригиращ слой Hue/Saturation. Активираме тониране (Colorize)
и задаваме за цветови тон ( Hue) стойност 25, а за наситеност (Saturation) 50. Значенията не са строги и може да ги плъзгате приблизително около тези значения на ваш вкус. Примерно така ще изглежда вашата фотография.

Публикувано изображение
снимка 4

Следващите стъпки ще доведат до ефект сепия в полутонове. Продължаваме работа с мaската на коригиращия слой Hue/Saturation. За по-сигурно кликнете с мишката върху маската и отиваме в меню Image -> Apply. Там активирайте меню Invert. Включвайки Invert, ефектът ще бъде забележим само на тъмните участъци в фотографията, в противен случай ще бъде приведен само върху светлите участъци. ОК.

Публикувано изображение
снимка 5

Добавяме нов черно-бял коригиращ слой. По същия път в палитра Layers с десен бутон като изберете Black & White. Оставаме настройките по подразбиране. ОК. Новия слой смесваме с предишния коригиращ на Soft Light. Ако резултата не впечатлява, то можете да кликнете по иконата на слоя Black & White и ръчно да коригирате в желан вариант.

Публикувано изображение
снимка 6

Финал на нашата корекция е повдигане на контраста. Нов коригиращ слой в палитра Layers с десен бутон като изберете Curves. Предлага се възможност да коригирате в среда RGB или по канал отделно. Леко в среда RGB дърпаме долния край на дясно, а горния на ляво.

Публикувано изображение
снимка 7

Резултат. Повдигната рязкост, контраст, и сепия в полутонове, а тази комбинация придава нова визия на снимката.


Публикувано изображение
краен резултат






до нови срещи   ^.^

12.03.2010 profruit 

0 Response to "Обработка на фотография в Photoshop"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога