Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

USB drive/устройство не се визуализира в Windows XP. Колко от вас забелязват този недостатък на любимия прозорец? И пак от незнание изтеглят грубо, за да разединят; флашка, МР3 плейър, GSM телефон, външен HDD. Списъкът може да продължи с всичката позната периферия, която се включва към РС машината през USB порт. Независимо от версията си (USB 1.1, USB 2.0) USB-портът има четири клеми. Те са свързани към проводници. Ролята на всеки проводник е поделена. Един отговаря за +5V напрежение, втори e Rx+ шлейф, трети е Rx- шлейф и четвърти-последен е общ.

Ако вие не изключите безопасно от USB-порта външното устройство, то рискувате в следните случаи: загуба на информация на Remove disk, забиване на контролера и тогава ОС-ма ще го вижда като Generic Drive с нулев обем и последен най-неприятен дефект е електрически удар, който ще изведе от строя устройството.

С безопасното изключване вие подготвяте контролерите на устройството и дънната платка към това събитие и спирате подаваното напрежението от захранването на компютъра към устройството.

Моята машина дава възможност да се включват осем външни устройства по USB. Проблемът идва, че стандартния прозорец на Safely Remove Hardware показва само две устройства от общо шест. Две от невидимите устройства са цифров фотоапарат и телефон. Те са скъпи вещи и отношението ми към тях налагаше да ги изключвам от собственото им захранване, а после от USB-порта. Това е неудобно и дразнещо.

Safely Remove Hardware

Не задълбах в проблема, а с помощта на интернет-търсачка попаднах на програмата USB Safely Remove, която се оказа точно в 10-ката. Програмата е платена и при инсталация изисква въвеждане на ключ и потребителско име. Към момента на инсталация, разработчикът на програмата даваше едногодишен безплатен ключ и аз се възползвах. Поддържа български интерфейс и се инсталира с обичайното клик-next-next-finish. В края на инсталацията (не изисква рестарт) програмата изкара на "светло" всичката периферия като "скрити". Сега вече аз съм спокоен за моите играчки, защото с два клика на мишката ги изключвам в нужния момент.

икона и прозорец на USB Safely Remove

спиране на устройство

спиране на USB устройство

потвърждаване на изключването

потвърждаване на изключването на USB устройство
Програмата е малка, полезна и интуитивна, и повече разяснения са излишни. Ползвайте по ваши предпочитания.
В моя случай "USB composite Device" e web-камера GPT, кoято до инсталацията на Safely Remove Hardware бе невидима. Сега с с два клика, аз спирам камерата. Светодиодът-индикатор престава да свети и това показва функционалността на програмата. При срив на интернет-връзката, Safely Remove Hardware подсказва с балон, че Cable Modem ми е разкачен.

Официален сайт на програмата Safely Remove Hardware


до нови срещи   ^.^
07.06.2008 profruit 

0 Response to "USB Safely Remove"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога