Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


USB drive/устройство не се визуализира в Windows XP. Колко от вас забелязват този недостатък на любимия прозорец? И пак от незнание изтеглят грубо, за да разединят; флашка, МР3 плейър, GSM телефон, външен HDD. Списъкът може да продължи с всичката позната периферия, която се включва към РС машината през USB порт. Независимо от версията си (USB 1.1, USB 2.0) USB-портът има четири клеми. Те са свързани към проводници. Ролята на всеки проводник е поделена. Един отговаря за +5V напрежение, втори e Rx+ шлейф, трети е Rx- шлейф и четвърти-последен е общ.

Ако вие не изключите безопасно от USB-порта външното устройство, то рискувате в следните случаи: загуба на информация на Remove disk, забиване на контролера и тогава ОС-ма ще го вижда като Generic Drive с нулев обем и последен най-неприятен дефект е електрически удар, който ще изведе от строя устройството.

С безопасното изключване вие подготвяте контролерите на устройството и дънната платка към това събитие и спирате подаваното напрежението от захранването на компютъра към устройството.

Моята машина дава възможност да се включват осем външни устройства по USB. Проблемът идва, че стандартния прозорец на Safely Remove Hardware показва само две устройства от общо шест. Две от невидимите устройства са цифров фотоапарат и телефон. Те са скъпи вещи и отношението ми към тях налагаше да ги изключвам от собственото им захранване, а после от USB-порта. Това е неудобно и дразнещо.

Safely Remove Hardware

Не задълбах в проблема, а с помощта на интернет-търсачка попаднах на програмата USB Safely Remove, която се оказа точно в 10-ката. Програмата е платена и при инсталация изисква въвеждане на ключ и потребителско име. Към момента на инсталация, разработчикът на програмата даваше едногодишен безплатен ключ и аз се възползвах. Поддържа български интерфейс и се инсталира с обичайното клик-next-next-finish. В края на инсталацията (не изисква рестарт) програмата изкара на "светло" всичката периферия като "скрити". Сега вече аз съм спокоен за моите играчки, защото с два клика на мишката ги изключвам в нужния момент.

икона и прозорец на USB Safely Remove

спиране на устройство

спиране на USB устройство

потвърждаване на изключването

потвърждаване на изключването на USB устройство
Програмата е малка, полезна и интуитивна, и повече разяснения са излишни. Ползвайте по ваши предпочитания.
В моя случай "USB composite Device" e web-камера GPT, кoято до инсталацията на Safely Remove Hardware бе невидима. Сега с с два клика, аз спирам камерата. Светодиодът-индикатор престава да свети и това показва функционалността на програмата. При срив на интернет-връзката, Safely Remove Hardware подсказва с балон, че Cable Modem ми е разкачен.

Официален сайт на програмата Safely Remove Hardware






до нови срещи   ^.^
07.06.2008 profruit 

0 Response to "USB Safely Remove"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога