Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver
Stella Maris - Орден на Кармелите

“Християнският орден на Кармелитите” осветил Стела Mарис и построил на върха на Кармел манастир, който днес е световен център на ордена. В периода на господство на Отоманската империя на ордена било дадено разрешение да се върне. Ватикана и Амир Турбай подписали договор, закрепващ правото на Кармелитите над пещерата на Пророк Илия. През 1627г отец Проспер предал в владение на кармелите горните части на планината и предполагаемата пещера-укритие. Този договор станал причина за съпротива в лицето на гръцкото монашество и мюсюлманите живеещи наоколо. Следващите 160г се бележат с дразги. В периода на бедуинския управник Даер ал Омар започнало строителство на манастира. Помощ на кармелитите предоставил френският консул. Той издействал разрешение от отоманския управник, даващо право на членовете на ордена и манастира да минат под управлението на Франция. От този момент районът на Стела Марис се нарича френски квартал, а още “Френски Кармел”. Строителството на храма не текло гладко и в определен етап се запънало. Нещата висели на косъм, защото новия управник бил решен да взриви постигнатото. Днешният облик на манастира се дължи на по-късно време. През 1767г кармелитите поставят първи камък в основите му на върха на планината. Проектът бил дело на италиански архитект Касини, който специално доплавал за това дело в Хайфа. Отец Касини издействал ново разрешение и с помощта на пожертвувания продължил строежа. Строителството отнело три десетилетия. Пролетта на 1795г тържествено било осветено мъжкото крило на манастира “Света Богородица на планина Кармел - Нотр Дам де Кармел”. Монументалният четири-етажен комплекс включвал двaнадесет монашески килии и три специални помещения за поклонници, църква, трапезария, церемониална зала, пекарна, библиотека, лечебница и аптека, които обслужвали местното население. Голяма помощ в изграждането и обзавеждането на обителта оказал френският кралски двор. Едва 1836г манастирът бил завършен. Той станал един от забележителностите на Хайфа и се превърнал в център за поклонение в Светата земя.
Счита се, че пророк Илия по време на своето пребиваване в планина Кармел живеел в две пещери. Над горната, разположена на гребена на планината е издигнат манастира на кармелитите. Другата пещера се намира в подножието на планината. От древни времена тези две пещери имат религиозни роли, като горната по-често сменяла стопанина си. В арабския период върху пещерата бива превърната в джамия обърната към Мека. През 1226г кръстоносците изтласкват арабите и преобразуват пещерата за свои цели. През 1452г тук се учредява манастира на сестрите на ордена на кармелитките. През 1826г манастира бива възстановен и застава на своето древно място.
Пролетта на 1799г бележи идването на Наполеон Бонапарт в Хайфа. Хайфа била неукрепен град и тя не му оказала съпротива. Това станало причина Наполеоне Буонапарте да превърне Хайфа в своя тилова база. Поражението на бъдещият император в Акко накарало Буонапарте да се обърне за помощ към монасите в Кармел и изградената от тях лечебница. Наполеоне просто изоставил своите ранени солдати в манастира. Съдбата на петнадесет се оказала в плачевно състояние. Те били осакатени и разпорени от проникналата в манастира турската армия. Не били пощадени и монасите, грижещи се за осакатените войни. Всичко било изклано. През 1803г на пустия бряг на Хайфа доплавал монах. Неговата мисия била да определи последствията и степента на загуби от турския погром. Пред погледа му се открила сърцераздирателна картина. Разграбено и полуразрушено здание. Десетки разхвърлени човешки скелети застинали в смъртна агония. Монахът акуратно събрал тленните останки на несретниците и ги погребал на върха на планината. През 1836г моряци от френска ескадра посетили това място и издигнали монумент с кръст. На кръста пишело “Матроси от кораб “Шато Ренан” в памет на мъжествените солдати, отправили се от Египет и загинали при обсадата на Акко”.
През 1840г останките били ексхумирани и препогребани пред входа на манастира Кармел с трогателен надпис на латински “Ovomodo cecidervnt fortes in bello” (слова oт поминалната песен на Давид относно смъртта на първия израилски цар Саул и неговите синове (II Книга Царства, гл.1:25)
През 1876г се появява още един паметник - ажурен железен кръст на сферообразен подиум. Отново бил дело на френски моряци и дълги години те давали церемониален караул.
През 1915г турските власти за пореден път разрушават този мемориал, но четири години по-късно той възкръсва в пълно великолепие. Манастирът е с размери 32м х 60м. Над входа има герб с традиционен щит и планина Кармел с кръст на върха, а над нея ръка с меч и хранителя на ордена Пророк Илия, и надпис на латински. В центъра на правоъгълното здания се намира църква с малка пещера под олтара. Олтарът е изграден в класически католически стил. В тази църква има единствени по рода си фрески на стените, където се виждат сцени от срещата на Пророк Илия с Божието семейство и малкия Пантократор. Предполагаемо тук е погребан свещеник, възможно още да е погребан настоятела на манастира Св. Маргарита, построен в времената на кръстоносците. Тази малка пещера местната традиция нарича “ложето на Илия”. Автор на повечето икони е италиански послушник на манастира, художникът Луиджи Поджи. Те са излезли из под ръката му през 20-те години на миналия век. В дъното на олтара е въздигната величествена скулптура на Девата с Исус - Нотр Дам де Кармел, с корони от злато.
Манастирът има особени мемориални четири дъски, посветени на отделни личности свързали живота си с обителта. Две от дъските напомнят за испански монах-религиозен мистик-поет на ХVI век Сан Хуана (св. Иоана) де ла Круз, а другата в памет на Св. Тереза, която основала женски манастир в г. Авила в Кастилия. Третата дъска напомня за полска еврейка Едит Щейн (1891-1944). Тя била философка и деятелка. На 22г възраст приела християнската вяра и станала монахиня в манастира Кармел. Това било повод за подигравки и издадена на нацистите, които я унищожават в Освиенцим. През 1998г римският папа обявява Едит Щейн за светица. Четвъртата дъска е посветена на Мария Боварди - арабка от галилейското село Ибелин.
Манастирът разполага с свой музей и отличителна е диорамата на Поджи “Рождество Христово”. На показ са изложени археологически находки от византийската епоха до днес. Интересен експонат е гигантска каменна човешка стъпенка с надпис “Зеус лиополитанус Кармелиус”. Предполага се, че датира от II в. до н.е. Може да се предположи, че тук се издигала огромна елинска статуя на бога Зевс.

Stella Maris - Орден на КармелитеStella Maris - Орден на Кармелите

Stella Maris - Орден на Кармелите

Stella Maris - Орден на Кармелите

Stella Maris - Орден на Кармелите

Stella Maris - Орден на Кармелите

Stella Maris - Орден на Кармелите


край

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога