Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driverWordPress µ
Инсталация на WordPress ни дава лесен и достъпен начин за направа на личен блог. Това разгледах в поредица от теми.
WordPress µ (WordPress MU) е разширение на WordPress, даващо възможността за създаване на мулти блог на един домейн. Пример за това е WordPress.com.

Ако намислите да ползвате WordPress µ на вашия сайт, можете първоначално да тествате поведението на този скрипт на локален сървър на вашето РС. За целта прочетете до край написаното и повторете поредицата от стъпки.

Инсталиране на Local Server

1. Идете на Xampp For Windows. Изтеглете инсталатора за Windows.

Стартирайте инсталатора. Инсталацията е интуитивна, подобна на всяка друга за Windows. Следвайки съветника за инсталиране отбележете отметки Install Apache and MySQL as a service.

2. След успешна инсталация преминете по път Start -> Program -> Apache Friends -> XAMPP -> XAMPP Control Panel. Натиснете по веднъж бутон Start срещу позиции Apache и MySQL.

XAMPP Control Panel


Вашият сървър е активен. Проверете като наберете в браузъра си следния адрес http://localhost/xampp

Welcome to XAMPP for Windows


Инсталиране на WordPress MU

3. Изтеглете WordPress MU zip файл. Текуща версия към датата на публикация е версия 2.8.6.

4. Разархивирайте съдържанието в папка: C:\xampp\htdocs\** (това е директорията по подразбиране на xampp на моята машина. Ако сте инсталирали пакета на друго място, то преправете пътя според вашите условия).

5. Създайте база данни за WordPress µ. Това става на адрес http://localhost/phpmyadmin

В полето “Create New Database” на появилия се прозорец дайте име по избор на вашата база. За упростяване на нещата в дадения урок ползвам едно общо име за директория, потребител на база данни и име на база данни. То е multiwp.

6. Инсталацията на WordPress µ в Windows система се нуждае от виртуален хостинг. Без подобен, всеки опит за инсталация ще извествява в браузъра следното съобщение:
Warning! Installing to http://localhost/ is not supported. Please use http://localhost.localdomain/ instead.

За целта отиваме в C:\WINDOWS\system32\drivers\etc и отваряме файл hosts.ics. Асоциираме го с notepad или предпочитан текстови редактор. В дъното добавяме следния ред:

127.0.0.1 localhost.localdomain

Съхраняваме изменението и затваряме файла.

7. Oтново стартираме бразуър на адрес http://localhost.localdomain/мястото на WordPress µ .
В моя случай http://localhost.localdomain/multiwp

Би трябвало да ви посрещне приветствен екран на съветника за инсталация. Подължавате напред и на следващата страница попълвате името на вашата база данни, потребителско име, парола. Изберете типа поддомейн и продължете инсталацията с клик по бутон Submit. Следва създаване на таблици, което ще отнеме минута и с това инсталацията приключва.

Инсталация на WordPress MU


В следващия прозорец ще ви посрещне прозорец, от когото копирате първоначална парола и име за дотъп в системата. По подразбиране е admin, a генерираната парола при мен бе f9d6f6c06ace. Бутон log in  ни въвежда в прозреца за регистрация.

log in в WordPress MU


Това е всичко. Желая успех
до нови срещи   ^.^

14.12.2009 profruit 

4 Response to "Инсталация на WordPress MU на XAMPP в Windows"

 1. Michael Cage Said,

  Полезна статия. Бих искал да попитам, ако притежаваме два и повече блога как може да инсталираме втори,трети и т.н. Пак ли по описания по-горе начин се процедира или има нещо различно?

   

 2. Profruit Said,

  Да видим дали правилно съм разбрал.
  По метода проба-грешка можете сами да си отговорите, иначе логично излиза да кажа - да, по описания горе начин. Ако реч иде за самостоятелни блогове, то инсталация на чиста WordPress за всеки един с своя БД. Ако е под един домейн, то излиза всеки отделен блог да бъде инсталирам в своя директория.

   

 3. Michael Cage Said,

  "Ако реч иде за самостоятелни блогове, то инсталация на чиста WordPress за всеки един с своя БД." Да точно за това става въпрос. Примирено единия блог е на английски, втория блог е на български и т.н. Ще пробвам.

   

 4. Profruit Said,

  Под двуезичен/многоезичен блог на WordPress се разбира наличие на бутон за съотвентия език, който да превклюва интерфейса на блога и записите (съдържанието) на избрания език.

  Първи вариант е Wordpress Global Translator Plugin. Той върши нещо подобно. Извършва машинен превод на съдържанието, което си е мечешка услуга и отблъсква посетителя.

  Втори по-удачен вариант е разширението qTranslate и с негова помощ ще избегнете инсталацията на два блога. В главната директория инсталирате блога, за когото очаквате по-голяма маса читатели. Да речем за англоговорящи. В допълнителна директория ще бъде поместена часта за българи. Погледнете това демо:
  http://www.qianqin.de/qtranslate/

  Под шапката има две знамена и блога се превклюва от английски на немски. За съжаление аз съм до тук, защото не съм запознат отблизо с разширението.
  Подобно разширение е Poliglot, но се иска от ваша страна знания по PHP, за да модифицирате шаблона евентуално. Още такова е разширението WPML.

  Трети вариант е трика с двата блога, който има неудобството, да се логвате два пъти за всеки по отделно и да ви "яде" излишно нова база данни, ако сте ограничени по брой от хостера. Ако сте по-навътре с базите данни, то можете да помислите за конкретен (различен) префикс на добавения език и тогава да ползвате обща база.
  Аз клоня към този вариант. При този вариант ще отсеете аудиторията си по език. Интересно как ли биха изглеждали коментарите под втори вариант. Редуване на английски с български?

  Не съм разглеждал този въпрос конкретно и в този отговор единствено предполагам.

  поздрави

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога