Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.

Wordpress инсталация


Блог е виртуален дневник. Авторът му публикува постове към последвала аудитория-читатели. Блогът се намира в интернет на конкретен адрес и той е своебразен ресурс. Излиза, че за неговата направа са нужни знания по уеб-програмиране, а липса на такива насочва желащия за личен блог към обществени ресурси, предлагащи готова схема. Това е готово и спестяващо време и усилие решение, но при него съществува автономност. Над автора има администрация с конкретни условия, които задължават и поставят нещата в рамка.

Как да си направя свой личен блог, подвластен само на мен? Искам индивидуалност в визията и пълна свобода на текста. Искам да монетизирам блога си, да печеля от него. Отговорът е еднозначен - с помощта на споменатото уеб-програмиране.

Най-елементарно би било с помощта на уеб визуален редактор - WYSIWYG . Блогът става статичен. Този начин отдавна е загубил значение. При него липсва динамична моментална връзка от читатели към автор. Ни поле за отговор на момента, ни контактна форма за електронно писмо, а това усложнява задачата и губи читатели. Динамичен сайт се строи с помощта на език за препроцесор на хипертекста и база данни. Най-достъпен и придобил висока популярност такъв език е PHP.

Отново камък. Не знаем PHP и база данни. Отговорът е - учете го. Японците казват - за лудо работи - за лудо не стой.

Щом прочетохте до тук си заслужава да го направите до край. Последвайте моите стъпки и вие ще постигнете истински пълнофункционален професионален блог. Любимата система за управление на съдържанието (за краткост CMS) при строеж на блог е WordPress. Tя ще бъде ядрото на вашия бъдещ блог. Ако я обикнете, опознаете - ще можете да я преправите в корпоративен сайт, портфолио, магазин или много повече от дневник.

Първо нещо на което трябва да си отговорите е на какъв език ще пишете вашите статии. Предполагам на роден български език. Всеки друг ще ви отведе в локализиран ресурс за изтегляне на инсталатора.
Съществен момент е каква версия ще изберете към момента и аз не се наемам да кажа конкретно коя точно. WordPress е безплатна система, но тя има постоянна поддръжка от програмисти и търпи чести промени в името на стабилността и безопасността. На днешен ден се предлага версия WordPress 2.8.5. За съжаление обаче много теми и разширения "гърмят". Те дават критични грешки заради несъвместимост. Защо е така? За CMS-те мислете като за конструктор Lego. Инсталирате ядро, после шаблон (тема, кожа), а след това разширения. Всичко това настройвате от администраторския панел, за да придобиете завършеност сайта. В един момент нещо влиза в конфликт с друго нещо от сайта и получавате сигнал за авария. Това е цената на полуфабриката, но желание, интуиция и последвали познания ще дадат своя плод. Важното е да вървите напред.

Много блогъри все още разчитат на версия 2.7.1. Стабилна версия. Няма проблеми с разширенията и шаблоните и постигната съвместимост. Много блогъри обновиха на 2.8.х и след възникнали несъвместимости се върнаха на старата версия. Въпрос на време е авторите да оптимизират разширенията си за новите версии на WordPress.

Определено си заслужава да инсталирате локален - сървър и на него да тествате, а след това да преминете към сървър в интернет. Това ще бъде нашата първа задача. На практика ще изградим блог на собствената си машина с цел опознаване и тест.

Как се инсталира локален уеб сървър четете в темата Denwer 3.

В този случай ще се придържам към друг известен пакет - xampp. Инсталацията му е позната за windows-приложение и конкретно може да се запознаете с някоя статия за целта.

Готови за инсталация на WordPress

Изтегляме версия на WordPress на български. По този начин ще получим администраторски панел и менюта в шаблона преведени на роден език. Моят пример се придържа към версия 2.8.5.

Изтегли WordPress 2.8.5 на български.
Заслужава си да прочетете от същото място "Чиста инсталация"

Прочетеното може и да не спазвате в същата последователност, защото има и по-мързелив начин - директно от вашия броузър с същия резултат.
С две думи мога да кажа, че от всички системи които съм разгледал, инсталацията на WordPress е най-семпла и бърза, без сложни въпроси. Всичко се свежда до няколко отговора и кликане на мишката.

Изтегленият архив на вашия твърд диск разтваряте в папка по желание чрез WinZip/WinRAR. Настъпи ред на xampp. Създайте нова папка с име blog в директорията C:\xampp\htdocs\**. Прекопирайте в папка blog съдържанието на разархивираната wordpress-2.8.5-bg_BG.


инсталация на WordPress
размер 585х611, 47kB

Готово, затворете и се пригответе за следващото свещено действие, а то е отредено на негово величество броузъра. Стартирайте го на адрес httр://localhost/phpmyadmin.

Настана час да създадем база данни. Тук всичко, което попълвате е плод на вашата фантазия, то трябва да е уникално и сложно, затова си водете записки в Notepad. В поле Create new database дайте име на бъдещата ви база. Да бъде blog или име по ваш избор. Полето отдолу MySQL connection collation оставете с UTF8_general_ci. Натиснете бутон Create. Ура, имате база.


инсталация на WordPress
размер 814х519, 74kB

Следва ходя на коня. На създадената база трябва да се дадат привилегии.
PhpMyAdmin ще ви изведе в нов прозорец с надпис "No tables found in database". Затова се върнете в изходния адрес httр://localhost/phpmyadmin и в горния ред бутони натиснете такъв с надпис "Privileges". Ще последва нов прозорец, а в средата му текстови бутон "Add a new User". Натиснете бутона и се пригответе шоуто да продължи.

инсталация на WordPress
размер 809х644, 75kB

Нов прозорец с финални действия. В тази част давате име на вашия нов потребите. Kой е хоста? В случая (на вашия локален - сървър) е localhost. Парола - примерна 123456, два пъти попълваме. Нещо важно и задължително. Global privileges отбелязваме с Check All. Спускаме се в дъното долу в дясно и намираме бутон Go. Кликаме раз и честито. Вие имате заредена база, готова да служи вярно на вашия блог. Затворете страницата.


инсталация на WordPress
размер 817х677, 69kB

Следва същинска инсталация. Напишете в адресното поле на вашия броузър следния адрес: httр://localhost/blog

Какво стана? Посрещна ви конфигуратора за инсталация с встъпителни думи "Конфигурационният файл wp-config.php липсва. Без настройките в него инсталацията не може да продължи.....", а под него бутон "Създаване на конфигурационния файл". Ползваме го и напред.
Отново ля-ля-ля, бля-бля-бля, а долу бутон "Хайде!". Отново натискаме смело. Ето и настъпи съществената част. Който не помни - отваря текстовия файл с преписани имена и пароли, и копира. Новото тук е добавка на "Представка за таблиците". Добавете нещо свое и уникално след префикса. Това е срещу хакери, защото по подразбиране непроменените таблици на WordPress започват с представка wp_.
Написахте ли? Изпращайте - има бутон за това.


инсталация на WordPress
размер 913х671, 50kB

Еха, радостно приветствие: "Хм, всичко работи! Още една част от инсталацията бе успешно премината. WordPress вече може да си говори с вашата база от данни. Ако сте готови, може да продължите към…". След като работи, напред с бутон "Същинската инсталация".
Отваря се нов прозорец. Там давате име на вашия блог и вашия валиден e-mail. Ако държите на индексация от паяци, то активирате предложението и напред.

Посреща ви нов прозорец. Той е свещен, защото е вашия ключ от "Сезам отвори се". Задължително копирайте "Потребителско име - admin". То винаги е такова при първоначална инсталация. Паролата е генерирана и сложна от вида - !$VqAv((E8Va. Копирайте я. С нея ще влезете само първия път, а с влизането си ще имате възможност, да я промените на нещо лесно запомнящо се. Ако пропуснете входния червен предупреждаващ надпис за това, то преминете по следния път в admin-панела: Потребители - > Твоят профил -> Нова парола -> Запис на профил.


инсталация на WordPress
размер 785х380, 10kB

Следва козметика. Върнете се в папка C:\xampp\htdocs\вашето_име и изхвърлете в кошчето файл wp-config-sample.php. Инсталаторът е дублирал този файл под име wp-config.php и ако го отворите ще видите вътре своите данни.

Идва ред на грима. Блогът изглежда като Пепеляшка след 00:00ч. Трябва ви тема, която да подчертава замисъла на вашия блог. Теми с лопата да ги ринеш. Premium themes са платени, но има и безплатни под някакво споразумение. Как ще изглежда вашия блог зависи само от вас и вашето търсене.

Следните сайтове са част от предложенията:
topwpthemes.com
ezwpthemes.com
newwpthemes.com
themesforblogs.com
skinpress.com

Изтегляте темата. Разопаковайте я и получената папка копирате в C:\xampp\htdocs\вашето_име\wp-content\themes\**
В admin-панела от бутон Външен вид -> Теми - избирате новата тема. Следва презареждане и потвърждаване на избора с клик по текстови бутон " Използване на "Тема по подразбиране ". Готово, блогът е нагизден с нов вид. Ако не ви посрещне грешка (Fatal error: Call to undefined function get_header() in /users...) значи това е вашата тема.

Разучете вашия блог. Разцъкайте отделните менюта. Напишете тестови пост. Разбутайте джаджите по ваш вкус.


WordPress logo

Край на първа част

22.10.2009 profruit

0 Response to "Как да си направя блог?"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога