Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

Wordpress инсталация


Блог е виртуален дневник. Авторът му публикува постове към последвала аудитория-читатели. Блогът се намира в интернет на конкретен адрес и той е своебразен ресурс. Излиза, че за неговата направа са нужни знания по уеб-програмиране, а липса на такива насочва желащия за личен блог към обществени ресурси, предлагащи готова схема. Това е готово и спестяващо време и усилие решение, но при него съществува автономност. Над автора има администрация с конкретни условия, които задължават и поставят нещата в рамка.

Как да си направя свой личен блог, подвластен само на мен? Искам индивидуалност в визията и пълна свобода на текста. Искам да монетизирам блога си, да печеля от него. Отговорът е еднозначен - с помощта на споменатото уеб-програмиране.

Най-елементарно би било с помощта на уеб визуален редактор - WYSIWYG . Блогът става статичен. Този начин отдавна е загубил значение. При него липсва динамична моментална връзка от читатели към автор. Ни поле за отговор на момента, ни контактна форма за електронно писмо, а това усложнява задачата и губи читатели. Динамичен сайт се строи с помощта на език за препроцесор на хипертекста и база данни. Най-достъпен и придобил висока популярност такъв език е PHP.

Отново камък. Не знаем PHP и база данни. Отговорът е - учете го. Японците казват - за лудо работи - за лудо не стой.

Щом прочетохте до тук си заслужава да го направите до край. Последвайте моите стъпки и вие ще постигнете истински пълнофункционален професионален блог. Любимата система за управление на съдържанието (за краткост CMS) при строеж на блог е WordPress. Tя ще бъде ядрото на вашия бъдещ блог. Ако я обикнете, опознаете - ще можете да я преправите в корпоративен сайт, портфолио, магазин или много повече от дневник.

Първо нещо на което трябва да си отговорите е на какъв език ще пишете вашите статии. Предполагам на роден български език. Всеки друг ще ви отведе в локализиран ресурс за изтегляне на инсталатора.
Съществен момент е каква версия ще изберете към момента и аз не се наемам да кажа конкретно коя точно. WordPress е безплатна система, но тя има постоянна поддръжка от програмисти и търпи чести промени в името на стабилността и безопасността. На днешен ден се предлага версия WordPress 2.8.5. За съжаление обаче много теми и разширения "гърмят". Те дават критични грешки заради несъвместимост. Защо е така? За CMS-те мислете като за конструктор Lego. Инсталирате ядро, после шаблон (тема, кожа), а след това разширения. Всичко това настройвате от администраторския панел, за да придобиете завършеност сайта. В един момент нещо влиза в конфликт с друго нещо от сайта и получавате сигнал за авария. Това е цената на полуфабриката, но желание, интуиция и последвали познания ще дадат своя плод. Важното е да вървите напред.

Много блогъри все още разчитат на версия 2.7.1. Стабилна версия. Няма проблеми с разширенията и шаблоните и постигната съвместимост. Много блогъри обновиха на 2.8.х и след възникнали несъвместимости се върнаха на старата версия. Въпрос на време е авторите да оптимизират разширенията си за новите версии на WordPress.

Определено си заслужава да инсталирате локален - сървър и на него да тествате, а след това да преминете към сървър в интернет. Това ще бъде нашата първа задача. На практика ще изградим блог на собствената си машина с цел опознаване и тест.

Как се инсталира локален уеб сървър четете в темата Denwer 3.

В този случай ще се придържам към друг известен пакет - xampp. Инсталацията му е позната за windows-приложение и конкретно може да се запознаете с някоя статия за целта.

Готови за инсталация на WordPress

Изтегляме версия на WordPress на български. По този начин ще получим администраторски панел и менюта в шаблона преведени на роден език. Моят пример се придържа към версия 2.8.5.

Изтегли WordPress 2.8.5 на български.
Заслужава си да прочетете от същото място "Чиста инсталация"

Прочетеното може и да не спазвате в същата последователност, защото има и по-мързелив начин - директно от вашия броузър с същия резултат.
С две думи мога да кажа, че от всички системи които съм разгледал, инсталацията на WordPress е най-семпла и бърза, без сложни въпроси. Всичко се свежда до няколко отговора и кликане на мишката.

Изтегленият архив на вашия твърд диск разтваряте в папка по желание чрез WinZip/WinRAR. Настъпи ред на xampp. Създайте нова папка с име blog в директорията C:\xampp\htdocs\**. Прекопирайте в папка blog съдържанието на разархивираната wordpress-2.8.5-bg_BG.


инсталация на WordPress
размер 585х611, 47kB

Готово, затворете и се пригответе за следващото свещено действие, а то е отредено на негово величество броузъра. Стартирайте го на адрес httр://localhost/phpmyadmin.

Настана час да създадем база данни. Тук всичко, което попълвате е плод на вашата фантазия, то трябва да е уникално и сложно, затова си водете записки в Notepad. В поле Create new database дайте име на бъдещата ви база. Да бъде blog или име по ваш избор. Полето отдолу MySQL connection collation оставете с UTF8_general_ci. Натиснете бутон Create. Ура, имате база.


инсталация на WordPress
размер 814х519, 74kB

Следва ходя на коня. На създадената база трябва да се дадат привилегии.
PhpMyAdmin ще ви изведе в нов прозорец с надпис "No tables found in database". Затова се върнете в изходния адрес httр://localhost/phpmyadmin и в горния ред бутони натиснете такъв с надпис "Privileges". Ще последва нов прозорец, а в средата му текстови бутон "Add a new User". Натиснете бутона и се пригответе шоуто да продължи.

инсталация на WordPress
размер 809х644, 75kB

Нов прозорец с финални действия. В тази част давате име на вашия нов потребите. Kой е хоста? В случая (на вашия локален - сървър) е localhost. Парола - примерна 123456, два пъти попълваме. Нещо важно и задължително. Global privileges отбелязваме с Check All. Спускаме се в дъното долу в дясно и намираме бутон Go. Кликаме раз и честито. Вие имате заредена база, готова да служи вярно на вашия блог. Затворете страницата.


инсталация на WordPress
размер 817х677, 69kB

Следва същинска инсталация. Напишете в адресното поле на вашия броузър следния адрес: httр://localhost/blog

Какво стана? Посрещна ви конфигуратора за инсталация с встъпителни думи "Конфигурационният файл wp-config.php липсва. Без настройките в него инсталацията не може да продължи.....", а под него бутон "Създаване на конфигурационния файл". Ползваме го и напред.
Отново ля-ля-ля, бля-бля-бля, а долу бутон "Хайде!". Отново натискаме смело. Ето и настъпи съществената част. Който не помни - отваря текстовия файл с преписани имена и пароли, и копира. Новото тук е добавка на "Представка за таблиците". Добавете нещо свое и уникално след префикса. Това е срещу хакери, защото по подразбиране непроменените таблици на WordPress започват с представка wp_.
Написахте ли? Изпращайте - има бутон за това.


инсталация на WordPress
размер 913х671, 50kB

Еха, радостно приветствие: "Хм, всичко работи! Още една част от инсталацията бе успешно премината. WordPress вече може да си говори с вашата база от данни. Ако сте готови, може да продължите към…". След като работи, напред с бутон "Същинската инсталация".
Отваря се нов прозорец. Там давате име на вашия блог и вашия валиден e-mail. Ако държите на индексация от паяци, то активирате предложението и напред.

Посреща ви нов прозорец. Той е свещен, защото е вашия ключ от "Сезам отвори се". Задължително копирайте "Потребителско име - admin". То винаги е такова при първоначална инсталация. Паролата е генерирана и сложна от вида - !$VqAv((E8Va. Копирайте я. С нея ще влезете само първия път, а с влизането си ще имате възможност, да я промените на нещо лесно запомнящо се. Ако пропуснете входния червен предупреждаващ надпис за това, то преминете по следния път в admin-панела: Потребители - > Твоят профил -> Нова парола -> Запис на профил.


инсталация на WordPress
размер 785х380, 10kB

Следва козметика. Върнете се в папка C:\xampp\htdocs\вашето_име и изхвърлете в кошчето файл wp-config-sample.php. Инсталаторът е дублирал този файл под име wp-config.php и ако го отворите ще видите вътре своите данни.

Идва ред на грима. Блогът изглежда като Пепеляшка след 00:00ч. Трябва ви тема, която да подчертава замисъла на вашия блог. Теми с лопата да ги ринеш. Premium themes са платени, но има и безплатни под някакво споразумение. Как ще изглежда вашия блог зависи само от вас и вашето търсене.

Следните сайтове са част от предложенията:
topwpthemes.com
ezwpthemes.com
newwpthemes.com
themesforblogs.com
skinpress.com

Изтегляте темата. Разопаковайте я и получената папка копирате в C:\xampp\htdocs\вашето_име\wp-content\themes\**
В admin-панела от бутон Външен вид -> Теми - избирате новата тема. Следва презареждане и потвърждаване на избора с клик по текстови бутон " Използване на "Тема по подразбиране ". Готово, блогът е нагизден с нов вид. Ако не ви посрещне грешка (Fatal error: Call to undefined function get_header() in /users...) значи това е вашата тема.

Разучете вашия блог. Разцъкайте отделните менюта. Напишете тестови пост. Разбутайте джаджите по ваш вкус.


WordPress logo

Край на първа част

22.10.2009 profruit

0 Response to "Как да си направя блог?"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога