Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Dell Studio 1555 е естественото продължение на линията Studio 15. Разликата идва от последните две цифри на номера на модела (1525, 1535 - 1555). Какво ново, което ме спечели в избора на този мобилен компютър?
Dell Studio 1555

Следвайки съвременните тенденции в бранша, Dell вгражда в този модел "изтеглена" матрица с кинематографически формат 16 : 9. Отделните компоненти в хардуерната архитектура също отразяват последните достижения на технологиите. От друга страна Dell сериозно започнал да разглежда своите потребителски мобилни компютри като "обект на стила на живот". Предходните серии се отличават в цветово изпълнение на капака. Днес плътната цветова палитра е заменена от авторски рисунки. Това подсказва, че Dell позиционира тази гама свои продукт като ноутбук за творчество, а това налага клеймо на модела - мултимедиен дизайнерски ноутбук и го превръща в предпочитан модел от младежта.

Предпочитам класически черен цвят, затова избрах тъмен модел. Какво получих при покупката на комплекта:

• Ноутбук с инсталирана ОС-ма
• Захранващ блок + силов кабел
• Диск с ОС-ма
• Диск с драйвери и програми
• Диск с Microsoft Works 9.0 на испански език
• Фирмена гаранция
• Ръководство на потребителя
• Кутия за дискове и документи
• Чанта Kensington

След разопаковане на новата придобивка всички дискове бяха прилежно опаковани и сложени в картонена кутия с надпис Studio. Ноутбука получих с инсталирана ОС-ма Windows 7 Home Premium 64-bit. На практика това е първия сериозен допир до новата система на Microsoft. Добрата новина е, че Dell е организирал акция за преход към Windows XP, предлагайки драйвери за тази ОС-ма.

Dell Studio 1555
Dell Studio 1555
Моят случай се конкретизира от модел PP39L. Той е предназначен за пазара на Южна Америка. Първата забележима особеност е клавиатурата, съобразена за испански език. Моделът е произведен в Китай.

Характеристики на Dell Studio 1555 , модел PP39L

Общи параметри

Производител Dell

Модел PP39L

Размери372 x 253 x 39 mm

Тегло2.5 kg

Инсталирана ОС-маWindows 7 Home Premium 64-bit
Процесор

ТипIntel Pentium Dual Core

МоделT4300 Penryn Socket P (478)

Тактова частота2100 MHz

Честота на шината 800 MHz

L2 Кеш1024 KBytes
Чипсет

ТипIntel GM45

Честота на шината (FSB)800 МHz
Дисплей

Тип матрица WXGA+

Диагонал15.6" LED (Glare)

Разрешение1366 x 768
Видеокарта

ПроизводителIntel

МоделIntel Mobile 4500 MHD

Обем на паметта256 MBytes

КомпановкаВъншна
Оперативна памет

Обем на паметта2048 MBytes + 1024 MBytes Samsung

Максимален размер до8192 MBytes

Тип на паметтаDDR2 (PC2-6400)

Честота на шината400 МHz (DDR2 800)
Дисководи

Твърд диск250 GBytes WDC WD2500BEVT-75ZCT2

Скорост5400 rpm

Оптичен дисковод HL-DT-ST DVD+/- RW GA11NATA

ДисководВъзможен външен
Мултимедия

Видеокамера2.0 mp с вграден микрофон

ТВ тунер-
Интерфейси5

LAN (RJ45)10/100/1000

Модем (RJ11)-

WiFi802.11a/b/g

Bluetooth2.1

WiMax-

IrDA-

VGAДа

DVI-

HDMIДа

S-Video-

Audio in (Микрофон)-

Audio out (Слушалки)-

USB 2.0
2 + 1 eSATA

COM-

EEE1394 (FireWire)Да

CardReader
7 in 1 Card Reader

PCMCIA-

ExpressCard-

Звукова картаHD Intel 2.2
Батерия

Тип6 cell, Li-Ion 5200mWh

Време на работа3 - 5 часа
Допълнителни данни

Гаранция1 год


КОРПУС

Верен на традицията си, Dell e запазил характерната за серията Studio клиновидна форма. На мен ми изглежда като "тесла". Дизайнът е изчистен от остри ъгли. Различните стилове рисунки по капака позволяват да подчертаят вашата индивидуалност. Логотипът на Dell е виден в кръгла рамка и нагоден към общия облик. Капакът няма фиксатори и в крайно затворено положение прилепва надежно към основното тяло. В рамката, прикрепяща матрицата е вградена web-камера, индикатор на нейната активност и два микрофона. Възможностите на камерата радват и изображението достига гордите 1600х1200 пиксела разрешение. Картината е бистра и динамична, и тя е обезпечена, дори в условия на недостатъчна осветеност.

Екстериорът на ноутбука изглежда достатъчно лаконичен и това подчертава продължението на традиция на Dell Studio. Хитро е замислена обвивката на клавиатурата. Шарката е текстура в сив цвят, като по този начин умело се прикриват отпечатъци от палци. На свой ред времето необходимо за почистване ще бъде по-малко. Разбира се, моделът в черно е подчертан чрез лаково покритие и тук отпечатъците са видни, което дразни. Подобен род покрития имат склонност да събират прах. Над клавиатурата са разположени вградени стерео говорители. Те са закрити от перфориран панел от матова пластмаса. Звукът е чист за възможностите на подобни по размер. Изкривяванията са поносими при максимално усилване.

Капакът на модела се крепи на мощни панти, познати от предишните серии. При затварянето се чува леко скърцане, заради приложеното усилие и това подлага на съмнение представата за качество на сглобката. В крайна сметка надежността на основанието се оказва достатъчна, защото не се наблюдават деформации при снемане на капака, нито подскача основата при откриване му. На дясния хълбок на капака се намира включване/изключване бутона. Работния режим подчертава светлина в лунно-бял цвят.

Дъното на апарата е изпълнено от черна пластмаса. За достъп към компонентите е достатъчно снемане на един капак. Под него се намират модулите памет, твърдия диск и Wi-Fi адаптера. Батерията се закрепва от две щипки, управлявани от една ръчка. Наличен е неголям вертикален луфт. Изпълнението е на ниво и радва, че батерията не изпъква зад външните размери на корпуса.

Dell Studio 1555

ИНТЕРФЕЙСИ

Моделът предлага определен комплект от портове. От лявата страна на корпуса са разположени HDMI, VGA, RJ-45, 2 x USB (единият е съвместим с eSata), 1394 (4-pin), вход микрофон и 2 изхода за слушалки.
На дясната страна се намира гнездо за включване на електро-мрежовия адаптер, прорез на оптическия дисковод, USB, мултиформатен карт-четец и ExpressCard 34.
Studio 1555 е въоръжен с мрежов адаптер, Wi-Fi и Bluetooth. Тъй като Wi-Fi адаптерът не е Intel-ски, то отсъства логотип Centrino до логотипите Windows 7 и Intel Pentium Inside.

До тук може да се каже, че модела е останал верен на принципа за разположение на портовете от страни. Отпред и отзад няма портове. Такова разположение е угодно на десничарите поради насищането на лявата страна с портове. На дясната страна е разположен оптически дисковод с механизъм «slot-in». Левичарите (примерно 10-15% от населението) ще бъдат частично удоволетворени от това разположение, касаещо лявата страна. Личи замисъла на дизайнерите от Dell да разположат преходните и често заетите гнезда в задната част на корпуса, докато портовете на слушалките се намират по-близо към потребителя.

Струва си да отбележа възможностите на вградената web-камера. Тя е 2 мегапикселова и позволява направа на фотографии с разрешение до 1600х1200 пиксели или видео с разрешение 640х480 пиксели. Камерата обезпечава хубаво и гладко изображение дори при максимално разрешение. Датчикът изненадва с добра светлочувствителност, дори при слаба окръжаваща светлина. Дълбочината на полето е удивително добро. Подходящо разстояние за заснемане е от 20см до 1м.

При допълнително заплащане се предлага конфигурация с BluRay плейър или дори плейър/рекордер.

Базовата гаранция е една година. Тя може да бъде увеличена поетапно до максималните 4 години. Това струва допълнителни пари. Известно е, че Dell организират специални акции по отношението на гаранцията и е възможно при късмет да я увеличите безплатно.
Dell Studio 1555
Dell Studio 1555
ДИСПЛЕЙ

Maтрицата, по сравнение с предишни модели Studio е изтеглена според нуждите на кинематографическия формат 16 : 9. Това е обяснението за нейното (максимално) разрешение 1366 x 768. Тази тенденция се налага от набиращите популярност 16/9 цифрови фотоапарати и най-вече от стандартите на форматите на филмите. При рендеринг на BluRay филм или DVD филм, черната ивица почти не се забелязва, а това води до по-реалистично изображение по сравнение с матрица 16 : 10. От друга страна това влече минус за останалите приложения заради по-малката височина на изображението. Например, при сърфиране в нета води до по-често скролиране по височина.

Диагоналът на матрицата (AUO B156XW02) подсказва номера на серията 1555 - 15.6'. Матрицата предлага висока яркост и добър контраст. Ъглите на видимост са достатъчни, но това не се отчита като силна страна. Леко отклонение от перпендикуляра води до цветови промени и видими увеличения на отражения. Практически отсъстват инверсии на цветовете. Нейн плюс е LED-подсветка, което се изразява в по-икономично изразходване на енергията от батерията и съответно увеличено време на работа на ноутбука до 5 часа.

Dell лансира тази матрица като TrueLife (Glare) или казано гланцова. При ползване на открито дисплеят разочарова и това води до усилване на яркостта, за поддържане на достатъчен контраст. Това налага извода за умерени очаквания на възможностите на екрана и следва да бъде квалифициран като стандартен. В интернет битува мнение, че Studio 1555 използва различни матрици от различни производители.
От себе си мога да кажа, че останах леко разочарован от верността на цветопредаването.


КЛАВИАТУРА И ТЪЧПАД

Клавиатурата е с класическо разположение, без видими отличия. Тя е съобразена за испаноговорящи. Наслада носи нормалния размер на клавишите с стрелки. Клавиатурата е прилично широка и дава възможност за точен печат от самото начало. Усеща се мек натиск и същевремено с различна точка на натиск и лек възврат. Удувителното е, че тя не издава звуци. Интерес представляват допълнителните функции на F-клавишите. Вместо обичайните функции F1 до F12, Dell е заменил с функции управляващи яркостта на дисплея, силата на аудиото, пуск-стоп на безпроводния интернет. Поздрави на Apple бих казал. За да получим справка по обичайния начин само с F1, тук е небходимо да ползваме клавишна комбинация F1 + Fn. BIOS по случая предлага възможност за приоритет на клавишите. Така сами решавате, дали да затваряте прозорци с помощта на Alt+F4 или да ги пренасочите към медия плейъра. Допълнително удобство е нанесените оранжеви пиктограми.

Тъчпадът е вграден в корпуса без видими шевове. Повърхността му е леко загладена, за да се подобри плъзгането. Намирам го за силно чувствителен и ергономичен. Клавишите му са меки и се натискат без всякакво усилие, като предлагат дълбок ход. Тъчпадът предлага хоризонтално и вертикално скролиране, а още мащабиране.
Dell Studio 1555
ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

В зависимост от индивидуалните изисквания, Dell Studio 1555 може да бъде оборудван с различни хардуерни компоненти.
По отношение на процесора: в базовия вариант е наличен Т4200 Dual Core от Intel с 2.1 GHz, 1Mb L2 cache и 800MHz по шина. Този процесор е предостатъчен за базови приложения, а двуядрената му архитектура обезпечава нужната скорост при изпълнение на няколко задачи. Ако е нужна по-голяма мощност за специални приложения, например, редактиране на аудио или видео файлове следва да се обърне внимание на по-ефективни процесори. Максимална мощност предлага модел екипиран с процесор Intel P8600 с 2.4 GHz и 3Mb L2 cache. За целта следва допълнително доплащане.

dell stuio 1555

dell stuio 1555

dell stuio 1555

Същото положение важи при избор на видеокарта и изборът изхожда от индивидуалните изисквания на покупателя. Базовият модел се предлага с вградена видеокарта Intel GMA 4500M HD. Аз не съм геймър и възможностите на видеокартата за 3D изчисления напълно покриват моите изисквания. Картата е отличен избор за базови приложения и по нейните сили е рендиране на HD видео. Алтернатива за геймърите е видеокарта ATI Mobility Radeon HD 4570. Това на свой ред определя по-висока цена.


ДИСКОВОДИ

Оптическият дисковод в този модел следва традициите. Зарежда се тип slot-in.

Подобен начин на зареждане на CD-диск не считам за предимство. Така и не успях да прочета мини диск . Всеки опит за зареждане/впъхване на диска завършваше с неговото изхвърляне.

Клавишът за изхвърляне на оптичния диск се намира в горната редица на клавиатурата, непосредствено до PrintScrn (Impr Pnt). Той е маркиран с оранжева пиктограма. При максимални скорости на четене и запис приводът работи изключително тихо и спокойно. Не са осезаеми вибрации. Единствен създаван шум е по време на зареждане и разреждане на дисковода. Внедрена е технология Buffer UnderRun, защитаваща опустошаване на буфера и възможност за тестови запис. На практика данните, които записвате идват от компютъра и постъпват в буфер, а от него на порции се записват на празния диск. Ако буфера не се запълва с данни на време (причина за това може да бъде заетост на устройството), то ще настъпи момент на опустошение и по нататъшна загуба на информация. Това ще бъде пропуснато в процеса на запис и върху диска ще възникнат празни полета, които в последствие на четене ще смути други четящи устройства. Например, в този случай Nero известява с неприятното съобщение "Buffer UnderRun". Технологията спомената горе за този привод, позволява просто забавяне процеса на запис и по този начин избягва неприятната ситуация.

Твърдият диск е производство на компанията Western Digital. Работната му скорост е 5400rpm/min и това се отчита като недостатък за развиване на високи скорости на трансфер и по-малко време на достъп по сравнение с дискове с скорост 7200rpm/min.

dvd info

hdd benchmark

manager


ЗАХРАНВАНЕ

За автономната работа на ноутбука отговаря 6 секционен Li-Ion акумулатор. Той е 11.1V, 56Wh. Батерията разполага с редица от светодиоди и бутон. Неговото натискане дава оценка за степента на зареждане на батерията. Адаптерът има мощност 90W (19.5V, 4.62А). Той тежи 360gr и има размери 145 х 68 х 20mm. За удобство при съхранение се предлага гумен колан. Индикаторът на захранването е разположен непосредствено на щекера.

С помощта на програмата Battery Eater v2.70 може да се проведе пакет от тестове на акумулатора. Тестът е проведен след три поредни цикъла пълен разряд/заряд на нов акумулатор.

Режим на четене в интернет, 40% яркост на дисплея, режим икономичен, Wi-Fi активен. Резултат - 4ч 45м.

Класически режим, BE Classic, 100% яркост на дисплея, режим «висока производителност», Wi-Fi активен. Резултат - 1ч 15м.

Просвирване на DVD-филм от DVD-ROM, BE Custom, 100% яркост, 100% сила на звука, режим "балансиран", Wi-Fi активен. Резултат - 2ч 20м.

Акумулаторът се зарежда за около 2ч 30м.
Dell Studio 1555
ПОДДРЪЖКА

Drivers & Downloads Windows XP
Technical Support for Studio Laptop 1555






до нови срещи   ^.^

07.02.2010 profruit 

0 Response to "Dell Studio 1555"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога