Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Paragon ExtFS for Windows

30 юли 2016

ExtFS for Windows е утилита на Paragon Software разработена през 2013г. Тя представлява решение, предоставящо пълен достъп на четене и на запис до раздели ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


През април тази година се прекратява поддръжката на Ubuntu 10.04. Това ме подтикна да изтегля образ на Ubuntu-12.04.1-server-i386.iso. Подготовка отдалече, а от друга страна даде повод, да покажа как се проверява сума.
За нагледност на действията прилагам снимка.

Ubuntu операционни системи

В моя домашен каталог има раздел OS. Там съхранявам образите на изтеглените деривати. По средата се намира текстови файл md5. Той съдържа споменатите суми на всеки iso-файл.

ISO-файлът и конкретната сума се намират на грижливо спретната страница на адрес releases.ubuntu.com/12.04/

Ubuntu операционни системи

Вижда се в началото на снимката линк за изтегляне на образа, а в дъното приложен документ на име MD5SUMS. MD5SUMS е обикновен текстови документ и когато го отворите, просто го копирайте на вашия твърд диск. Той съдържа контролна сума на всяко едно приложено копие на страницата.

В един прекрасен момент образът е изтеглен, а след него добавен текстовия файл с сумата. Остава да сравним посочената сума с тази на изтегленото iso, за да сме сигурни, че имаме читаво копие.

В семейството на Linux системите има команда md5sum (/usr/bin/md5sum) с лаконично обяснение - compute and check MD5 message digest.

Тази команда извежда 32-битова контролна сума на зададен файл, използвайки алгоритъм md5. Вероятността два различни файла, да имат еднаква контролна сума граничи с нула, а това е достатъчно надежден способ за определяне на различия между тях.

От думи на практика

Стартираме командния процесор на bash. По селски му казват терминала. Преминаваме в каталог OS.
$ cd OS

извеждаме съдържанието
$ ls -l

копираме името на интересуващия ни файл и продължаваме с mdd5sum. Отговора отправяме в файл sum, извеждайки го на Desktop. Маниер на работа.
$ md5sum ubuntu-12.04.1-server-i386.iso > ../Desktop/sum

Следва корекция на съдържанието. Причината е, че md5sum връща резултат с добавeн към него името на файла. Последното е излишно при сравнение. Редактираме.
$ nano ../Desktop/sum

редактор nano

С бутон [End] се прехвърляме в края на израза, а с бутон [Backspace] изтриваме името, включително пробела (шпацията). Съхраняваме измененията [Ctrl + O] и потвърждаваме [Enter]. Излизаме от редактора [Ctrl + X].

Остава да прочетем текстови файл md5 в каталог OS, за да копираме сумата дадена от сайта.
$ cat md5

Интересуващата ни информация ще запишем в нов файл, например, result, когото ще създадем също на Desktop.
$ echo 3daaa312833a7da1e85e2a02787e4b66 > ../Desktop/result

Финална част на упражнението е да сравним двата файла. На помощ команда diff с опция -s. В пълномощията на тази команда е да сравнява два текстови файла по символно. В този случай интерес са опции:
 • -q, --brief report only when files differ
 • -s, --report-identical-files report when two files are the same

Преминаваме в Desktop.
$ cd;cd Desktop

Сравняваме sum и result.
$ diff -s sum result
Files sum and result are identical

Отлично. Имам еднакви контролни суми. ISO-то е изтеглено коректно.

до нови срещи   ^.^
12.01.2013 profruit 

2 Response to "Как да проверя MD5 сума на файл"

 1. мдечев Said,

  md5sum -c проверява директно сумата, без да се налага да ги сравняваш ръчно.

   

 2. Profruit Said,

  Пределно ясно, че като се набере man md5sum или md5sum --help ще се види всички възможни опции. Идея ми е насочена към новаците, като засягам редактор nano, а покрай него команда diff, или пък подсказвам, че изпълнена команда cd без параметър ще отведе в $HOME.

  добре дошли в блога ми

   

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога