Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

tester

LED абажур JDX-MB002-236

09 март 2019

В една от стаите ми от години висеше фасунга с енергоспестяваща крушка. Време не достигаше да изправя този кусур. Предложенията в местните магазини ми изглеждаха кичозни или с душмански цени ...

led driver

Оптичен дисковод е обобщеното понятие за CD-ROM/DVD-ROM дисковод и всичките им производни според поддържания формат. Почти абдикирах от ползването на подобно устройство, но наскоро реших да си пусна един 700MB CD-R диск, записван години назад в времето. Дискът реших да прегледам в наскоро инсталираната за десктоп система Ubuntu 12.04. И хоп - засечка. Дисководът развъртя диска и нищо. Мълчанието на агнетата. Реших да опитам на втора моя машина, пак същата версия система. И отново нямка.
ОК. За проба реших да сменя няколко различни диска и да видя що за поведение ще последва. Всичко протече нормално. Дисковете се развъртаха. Ubuntu ги автомонтираше и уведомяваше с поява на икона на декстопа.

Проби c различни дискове.

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Аз предпочитам за декстоп обкръжение (DE) Gnome Classic и дефакто иконата на монтирания оптичен диск на десктопа е визуално представление на Nautilus, а по замисъл на създателя системата монтира съдържанието на диска в каталог /media.

На свой ред реших да дам шанс на диска, като го монтирам ръчно. Изискват се следните нужни телодвижения.
  • узнаване името на дисковода
  • създаване точка на монтиране
  • монтиране с привилегии на root

В моя случай името се оказа sr0, а за точка бе избран каталог cdrom, създаден в домашната ми директория. В този ред на мисли следните команди бяха въведени.
  • eject -n
  • mkdir ~/cdrom
  • sudo mount /dev/sr0 /home/$USER/cdrom

По същия начин дискът "оживя" на другата машина. Там е Unity засега.

Оптичен дисковод в Ubuntu

За финал завлякох каталога в плейър и по познат начин пуснах музика.
Прекратяването става по обратен начин. Първо спираме плейъра. После демонтираме каталога.
  • sudo umount /home/$USER/cdrom
  • eject /dev/sr0

Дистанционно управление на оптичен дисковод


В арсенала си от машини разполагам с 11.6' субнотбук. Машинката няма оптичен дисковод, но пък е включена към аудио-уредба. На свой ред стария десктоп има записвачка, но няма аудио-усилвател. Схващате ли идеята? Вместо да превключвате кабели, да залягате под бюра и да размествате кутии, просто да бръкнете в другата машина през "виртуалния проводник" и да си набавите нужното. Ами ако отидете на екскурзия в Аляска или пък на Чукотка, какъв по удачен момент да влезете в домашния си компютър оттам и да пуснете на чукчите "Я надуй дядо кавала" или Мишо Шамара "От Свиленград до Варна".

За целта са нужни SSH и NFS сървъри. Субнотбукът е задвижван от LinuxMint 14 (Ubuntu 12.10) и той ще изпълнява роля на клиент. За сървър е определен машината с DVD-RAM дисковод, задвижвана от Ubuntu 12.04.

За експеримента връзката между тях ще бъде изградена в вътрешната ми домашна мрежа по Wi-Fi чрез рутер. Сървърът е с резервиран адрес 10.0.0.7, съответно клиентът ползва 10.0.0.9, за когото узнаваме от команда ifconfig

Ubuntu идва с инсталиран SSH-клиент. Нужен е още сървър такъв на машината с оптичния дисковод. Инсталация на SSH сървър в Ubuntu разгледахме в тема "Настройка на SSH", затова подминаваме този пункт.

Следва инсталация на NFS. Накратко, NFS е протокол за мрежов достъп към файлови системи разработен от Sun Microsystems. Този протокол ви дава възможност да монтирате отдалечени каталози на вашата машина и да работите с тях.

Вдигаме SSH съединение към бъдещия сървър от клиента през терминала. Потребител и на двете машини е profruit, за което се надявам на повече концентрация от ваша страна.

Влизаме в отдалечената машина.
ssh profruit@10.0.0.7

Инсталираме NFS клиент-сървър.
sudo apt-get install -y nfs-kernel-server nfs-common

Повтаряме заученото горе, като определяме името на устройството.
eject -n

Създаваме точка на монтиране.
mkdir /home/profruit/cdrom

Изваждаме трея, за да поставим диска.
eject -Т /dev/sr0

Тук трея се отваря, вие се навеждате, слагате диска и се връщате на клиентската машина. след което повтаряте командата. По този начин затваряте дисковода.
eject -Т /dev/sr0

Следва нещо хакерско. Редактираме файл /etc/exports.
sudo nano /etc/exports

Следва да укажем кой отдалечен хост може да монтира споделения ресурс и с какви права ще разполага (само четене, писане и т.н.). За целта добавяме в края на файла следния ред.
/home/profruit/cdrom 10.0.0.9 (rw,async,no_subtree_check,insecure,nohide,all_squash,anonuid=1000,anongid=1000)

/home/profruit/cdrom е споделения ресурс, тоест това ще се вижда като каталог на клиентската машина и достъп до нея ще има само адрес 10.0.0.9 с права rw.

Следва рестарт на демона, за да влязат измененията в сила.
sudo /etc/init.d/nfs-kernel-server restart

Приготовленията привършиха и можем да затворим SSH протокола.
exit

Продължаваме с терминала на клиентската машина (10.0.0.9) и проверяваме какво е споделено от сървър (10.0.0.7).
showmount -e 10.0.0.7

Отговорът изглежда така.
/home/profruit/cdrom (everyone)

Следващ ход е създаване точка на монтиране на клиентската машина. Мястото, където ще зацепим споделения ресурс на отдалечения хост.
mkdir ~/remotecdrom

Монтираме.
sudo mount -o soft,intr,rsize=8192,wsize=8192 10.0.0.7:/home/profruit/cdrom /home/profruit/remotecdrom

Оптичен дисковод в Ubuntu

Завършек на нещата става в логична обратна последователност. Спиране на плейъра. Демонтиране.
sudo umount /home/profruit/remotecdrom


до нови срещи   ^.^
27.04.2014 profruit 

0 Response to "Оптичен дисковод в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога