Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...


Оптичен дисковод е обобщеното понятие за CD-ROM/DVD-ROM дисковод и всичките им производни според поддържания формат. Почти абдикирах от ползването на подобно устройство, но наскоро реших да си пусна един 700MB CD-R диск, записван години назад в времето. Дискът реших да прегледам в наскоро инсталираната за десктоп система Ubuntu 12.04. И хоп - засечка. Дисководът развъртя диска и нищо. Мълчанието на агнетата. Реших да опитам на втора моя машина, пак същата версия система. И отново нямка.
ОК. За проба реших да сменя няколко различни диска и да видя що за поведение ще последва. Всичко протече нормално. Дисковете се развъртаха. Ubuntu ги автомонтираше и уведомяваше с поява на икона на декстопа.

Проби c различни дискове.

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Оптичен дисковод в Ubuntu

Аз предпочитам за декстоп обкръжение (DE) Gnome Classic и дефакто иконата на монтирания оптичен диск на десктопа е визуално представление на Nautilus, а по замисъл на създателя системата монтира съдържанието на диска в каталог /media.

На свой ред реших да дам шанс на диска, като го монтирам ръчно. Изискват се следните нужни телодвижения.
  • узнаване името на дисковода
  • създаване точка на монтиране
  • монтиране с привилегии на root

В моя случай името се оказа sr0, а за точка бе избран каталог cdrom, създаден в домашната ми директория. В този ред на мисли следните команди бяха въведени.
  • eject -n
  • mkdir ~/cdrom
  • sudo mount /dev/sr0 /home/$USER/cdrom

По същия начин дискът "оживя" на другата машина. Там е Unity засега.

Оптичен дисковод в Ubuntu

За финал завлякох каталога в плейър и по познат начин пуснах музика.
Прекратяването става по обратен начин. Първо спираме плейъра. После демонтираме каталога.
  • sudo umount /home/$USER/cdrom
  • eject /dev/sr0

Дистанционно управление на оптичен дисковод


В арсенала си от машини разполагам с 11.6' субнотбук. Машинката няма оптичен дисковод, но пък е включена към аудио-уредба. На свой ред стария десктоп има записвачка, но няма аудио-усилвател. Схващате ли идеята? Вместо да превключвате кабели, да залягате под бюра и да размествате кутии, просто да бръкнете в другата машина през "виртуалния проводник" и да си набавите нужното. Ами ако отидете на екскурзия в Аляска или пък на Чукотка, какъв по удачен момент да влезете в домашния си компютър оттам и да пуснете на чукчите "Я надуй дядо кавала" или Мишо Шамара "От Свиленград до Варна".

За целта са нужни SSH и NFS сървъри. Субнотбукът е задвижван от LinuxMint 14 (Ubuntu 12.10) и той ще изпълнява роля на клиент. За сървър е определен машината с DVD-RAM дисковод, задвижвана от Ubuntu 12.04.

За експеримента връзката между тях ще бъде изградена в вътрешната ми домашна мрежа по Wi-Fi чрез рутер. Сървърът е с резервиран адрес 10.0.0.7, съответно клиентът ползва 10.0.0.9, за когото узнаваме от команда ifconfig

Ubuntu идва с инсталиран SSH-клиент. Нужен е още сървър такъв на машината с оптичния дисковод. Инсталация на SSH сървър в Ubuntu разгледахме в тема "Настройка на SSH", затова подминаваме този пункт.

Следва инсталация на NFS. Накратко, NFS е протокол за мрежов достъп към файлови системи разработен от Sun Microsystems. Този протокол ви дава възможност да монтирате отдалечени каталози на вашата машина и да работите с тях.

Вдигаме SSH съединение към бъдещия сървър от клиента през терминала. Потребител и на двете машини е profruit, за което се надявам на повече концентрация от ваша страна.

Влизаме в отдалечената машина.
ssh profruit@10.0.0.7

Инсталираме NFS клиент-сървър.
sudo apt-get install -y nfs-kernel-server nfs-common

Повтаряме заученото горе, като определяме името на устройството.
eject -n

Създаваме точка на монтиране.
mkdir /home/profruit/cdrom

Изваждаме трея, за да поставим диска.
eject -Т /dev/sr0

Тук трея се отваря, вие се навеждате, слагате диска и се връщате на клиентската машина. след което повтаряте командата. По този начин затваряте дисковода.
eject -Т /dev/sr0

Следва нещо хакерско. Редактираме файл /etc/exports.
sudo nano /etc/exports

Следва да укажем кой отдалечен хост може да монтира споделения ресурс и с какви права ще разполага (само четене, писане и т.н.). За целта добавяме в края на файла следния ред.
/home/profruit/cdrom 10.0.0.9 (rw,async,no_subtree_check,insecure,nohide,all_squash,anonuid=1000,anongid=1000)

/home/profruit/cdrom е споделения ресурс, тоест това ще се вижда като каталог на клиентската машина и достъп до нея ще има само адрес 10.0.0.9 с права rw.

Следва рестарт на демона, за да влязат измененията в сила.
sudo /etc/init.d/nfs-kernel-server restart

Приготовленията привършиха и можем да затворим SSH протокола.
exit

Продължаваме с терминала на клиентската машина (10.0.0.9) и проверяваме какво е споделено от сървър (10.0.0.7).
showmount -e 10.0.0.7

Отговорът изглежда така.
/home/profruit/cdrom (everyone)

Следващ ход е създаване точка на монтиране на клиентската машина. Мястото, където ще зацепим споделения ресурс на отдалечения хост.
mkdir ~/remotecdrom

Монтираме.
sudo mount -o soft,intr,rsize=8192,wsize=8192 10.0.0.7:/home/profruit/cdrom /home/profruit/remotecdrom

Оптичен дисковод в Ubuntu

Завършек на нещата става в логична обратна последователност. Спиране на плейъра. Демонтиране.
sudo umount /home/profruit/remotecdrom






до нови срещи   ^.^
27.04.2014 profruit 

0 Response to "Оптичен дисковод в Ubuntu"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога