Punta de Choros

27 декември 2009

На 2009г й оставаха 120ч съществуване. От календара падна поредния лист с дата 27 декември и към 10.30ч сутринта ме събуди звън от телефона.

Инсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu 16.04

14 януари 2017

нсталация на Microsoft шрифтове в Ubuntu се поражда от идеята браузърите в различните системи, да показват еднакво текстовото съдържанието на интернет страниците.

Ubuntu 16.04 инсталация на USB disk on Key

19 ноември 2016

Арсеналът ми от мобилни компютри съдържа Fujitsu Lifebook AH530. Това е бюджетна машина от 2011г на Intel Core i5-480M процесор и 4GB DDR3 RAM памет.

gparted

Li-Ion вместо 6F22 ...

28 октомври 2018

DT832 e популярен ампер-волт-ом-метър, накратко АВО. От първия пуснат на пазара до днешен ден този модел претърпя безброй модификации. ...

msvcr100.dll is missing Windows 10

04 октомври 2016

Майк Патерсън от Plixer, компания по компютърната сигурност, публикува доклад , че Windows 10 изпраща данни в криптиран вид от вашата машина на всеки пет минути. Той е направил максимума, за да спре изтичането, но системата продължавала да изпраща информация.


В началото си купих видеорегистратор. Минаха две години. После си купих двупортов адаптер 12V към 5V, който ползва гнездото на автомобилната запалка за цигари. В адаптера включвах умния телефон в качеството на GPS, MP3 Store и "свободни ръце". Видеорегистраторът събираше прах на рафта и същевремено остаря, а това ме изправи пред дилема: да го изхвърля или все пак да го ползвам по предназначение. Сколасах време и ръце достигнаха до него, но този развой ме лиши от 12V - 5V адаптаера.

Ситуацията крещеше за поялник. Адаптерът на видеорегистратора заменям с USB мъжки порт, като изрязвам родния му, ползващ запалката. По този начин ползвам едното гнездо на 12V - 5V адаптаер, а второто остава за умния телефон.

Китай простор ми предложи USB поялник, модел ZD-20U, за скромни 4.5 зелени. Препатили уверяваха, че жълтото чудо върши работа по своя замисъл и след месец чакане се сдобих с този производ на инженерната мисъл от поднебесната империя. Но хубаво евтино няма! Поялникът се нагряваше до някаква сатанинска температура и оставен на произвола демонстрираше конкуренция на доменна пещ. Това не бе никак гуд.

Идеята на този поялник е следната:
Включване в 5V. Загряване до работна температура. ИС NE555 отброява 45с, след което подава сигнал на мосфет, прекъсва захранването към нагревателя. Докосване на металното топче (то играе роля на сензорен включвател) и следва нови 45с нагряване. В моя случай обаче сензорът бе прекалено чувствителен. Подаваше непрестанно сигнал за включване. Решение се оказа паралелно включен кондензатор от 2.2nF между топчето и общ проводник. Нещата приеха своята логика. Включване, отброяване и изключване. Ново докосване и цикъла се повтаря.

ИС NE555 играе роля на таймер. Времето за изключване обаче бе прекалено много и по опитен път шунтирах 200к резистор с 51к. Времето за нагряване падна от 45с на 15с, което е достатъчно за нормална работа. С това доработката свърши и идеята получи завършен вид.

upgrade


Поялникът в покой. Няма светодиодна индикация, няма консумация.

Поялникът включен


Поялникът включен. Светодиодна индикация, консумация от 1.46А.

Поялникът в покой

Поялникът е захранен от зарядно на SGS7. Консумираната мощност отговаря на заводското заявление от 8W. Човката и нагревателя е монолитно изпълнение. Цената й като резервна част е около 2.5 зелени.

Не ползвайте USB порт на вашия компютър като източник на енергия за въпросния поялник.


до нови срещи   ^.^
20.01.2018 profruit 


0 Response to "USB поялник ZD-20U"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: Ubuntu, WEB, Photoshop, Фотография, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога