Profruit banner

Умен звънец в openHAB

16 декември 2023

Телефонът е винаги с мен и сега, където и да се намирам получавам известие от openHAB, че някой е позвънил и чака пред вратата. А ако ме няма вкъщи става ясно часа и датата на последното позвъняване.

Tasmota Multipress

30 септември 2023

Идеята е Sonoff Touch T1 US 2 в салона, да управлява освен своето осветление и това в кухнята, а още вентилатора.

DIY 12V 1A WiFi Router UPS

22 април 2023

При поредно прекъсване на захранването вкъщи, батерията на нoтбука и двата UPS автоматично превключват на аварийно захранване и едновременно полита съобщение за конфуза

Zigbee2MQTT клониране

21 януари 2023

... как да клонираме съществуваща настройка на Zigbee2MQTT без да се налага последвало интервю на zigbee-устройствата.

LD2410 - бюджетен датчик присъствие в openHAB

11 февруари 2023

Цената на HLK-LD2410 зададе име на поредната тема в моя блог. С негова помощ се постига "народен" датчик присъствие в домашната автоматизация. . ...

покупка на ELIVCO_LSPA9
Промоция август 2022г ме изкуши да купя ELIVCO_LSPA9 WiFi Energy Monitor Plug под управлението на Tuya еко-система. Поредна джаджа, в която исках да надникна кое как какво е направено. Днес, две години по-късно подобна умна розетка в раздел 3+1 се предлага около $3.69.
разглобяване на ELIVCO_LSPA9
Корпусът на това устройство е съставен от две части. Мъжко в женско под пресоване. Лепило или винтове няма с цел поевтиняване. В интернет се срещат начини за отваряне, които граничат с дебилщина. Водопроводни ключове, ментгемета, гарги-клещи и прочие извращения. Достатъчна е плоска отверка пъхната в паза на клемите за заземление. Под нея парче пореста гума. Целта е да подпорите мъжката част с усилие към към изхода внимателно без фанатизъм в точката на опората (гумата, която служи срещу възможни дефекти на пластмасата).

Обратно, при сглобяване намажете триещите се повърхности с технически вазелин. Така ще се подсигурите за бъдещо по-лесно разглобяване при нужда.
консумация на ELIVCO_LSPA9
Горната част на снимката показва консумация на модела в дежурен режим - 0.4W. Долната с включено механично реле с сухи контакти - 0.6W.
Tuya интерфейс
Логване в акаунта ми на Tuya и съответно съединение с домашния рутер се появи същественият интерфейс, отчитащ съответните мерни електрически единици. Не закъсня и първото разочарование. Вместо текущо напрежение от 226V отчиташе 229.3V. Това само ускори желанието да префлашна устройството под Tasmota.
поглед под капака на ELIVCO_LSPA9
Поглед под капака на ELIVCO_LSPA9.
Горна част на платката или изход на розетката. BP2525 e безтрансформаторен драйвер за постигане на постоянно напрежение 5V от градската мрежа ~230V. Предпазител практически няма. Той е комбиниран с ограничително съпротивление на входния електролитен кондензатор от 4.7uF.

АMS1117 e линеен стабилизатор на напрежение 3.3V. BL0937 е специализирана интегрална схема, която отчита работно напрежение и ток. Честно, не очаквах такова падение в избора и това допълнително ме разочарова.
поглед под капака на ELIVCO_LSPA9
Същата платка обърната на 180°.
Между пиновете е разположено релето. На шелкографията от 20А при 230V AC не вярвам. Това е максималната сила на тока, която може да протече при предварително включени пера, а не при комутация. Така че за себе си съм решил, каквото пишат китайците делено на две, което е горна граница.

Отделно пистите на платката не са подсилени с калаен налеп. Щировете се лепят за магнит, а женските щифтове са без скоби. Преминали през някакво покритие, имитиращо мед. 16А едва ли, при наличие на изобилие от снимки на прегоряли/изгоряли подобни устройства в мрежата.
блок диаграма на BL0937
Блок диаграма на BL0937 изрязана от документацията му за обща представа.
WiFi модул WB2S
Умната част е поверена на WiFi модул WB2S. Той ще бъде заменен от ...
модул ESP-02S
... модул ESP-02S.
На борда чип ESP8285 с 2MB flash размер. Добрата новина е без всякакви модификации на платката заема мястото на WB2S. Отпояваме родния и запояваме на негово място ESP-02S.

С новия модул консумацията при дежурен режим варира 0.3W ~ 0.6W.
При включено реле 0.6w ~ 0.8W
допълнителен 47uF кондензатор
На изхода на +3.3V няма филтров кондензатор. 5uF керамичен е всичко, което се е откъснало от сърцето на китаеца. Малко е, за което импровизирах допълнение от smd танталов 47uF, запоен на "сополи".
датчик температура DS18B20
За царско спокойствие на свободен GPIO1 пин инсталирах датчик за температура DS18B20. При тежки режими или температурни катаклизми вътре в корпуса правило на Tasmota ще вдигне флаг тревога при нещатна ситуация. Между двете му крачета запоих придърпващ smd резистор от 4.7kΩ.
Конфигурация в Tasmota
Конфигурация в Tasmota.
резултат в Tasmota
Краен резултат в Tasmota.

Сходни теми
Aubess power monitor switch Tasmota
SMTONOFF електромер WiFi реле




до нови срещи   ^.^
29 април 2024 profruit 

|

0 Response to "ELIVCO_LSPA9 Tasmota WiFi Energy Monitor Plug"

Публикуване на коментар

Този блог е реинкарнация на първите ми опити за споделяне в нета. На времето започнах с къси разкази на преживяното. После се обезсмисли и превърнах блога си в системно радио. Пиша единствено неща, които карат душата ми да живее: openHAB, Ubuntu, Споделено и т.н. Това е моето системно радио, разбирате ли? Моята вълна и вие сте на нея сега.

Архив на блога